Στο 1 δις ευρώ θα εκτοξευθεί το ενεργειακό κόστος για τους Δήμους , σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, υποστήριξε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλιαγμένη.
Κατά τα άλλα , η συζήτηση για μια ακόμη φορά επικεντρώθηκε στα γνωστά ζητήματα που απασχολούν τον θεσμό , η διοικητική αυτοτέλεια , η δυσμενής οικονομική κατάσταση των Δήμων , κυρίως των ΔΕΥΑ , τα παρακρατηθέντα , τα επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων , οι αρμοδιότητες καθώς και η καταστατική θέση των αιρετών
Επιβεβαιώθηκε σχεδόν από όλους τους ομιλήτές ότι δεν έχει αλλάξει κάτι επί το ουσιαστικότερο από εκείνα που είχαν τεθεί στο συνέδριο των Δήμων τον περασμένο Οκτώβριο
Έτσι, η έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων επιβεβαίωσε ότι το ψήφισμα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από την Κυβέρνηση
Αναστολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων
Δεύτερο και σημαντικό ζήτημα που παραμένει άλυτο είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, για το οποίο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του.
«Πραγματικά το θεωρώ πέρα από κάθε λογική να συζητάμε ακόμη για το τέλος ταφής, την ώρα που γύρω μας όλα τα σκιάζει η ενεργειακή φοβέρα. Δηλαδή λίγα πληρώνουν οι πολίτες μας αυτό το διάστημα, που εμείς θα πάμε να βάλουμε στους λογαριασμούς άλλα 80-100 εκ. για να πληρωθούν οι ευθύνες του ίδιου του κράτους που συνεχίζει να μην βάζει μια στοιχειώδη τάξη στην αγορά της ανακύκλωσης; Σε μία αγορά όπου η εισφοροδιαφυγή στο κομμάτι της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας ξεπερνά το 45%; Ποιος φταίει για αυτό, οι δήμοι; Δηλαδή ο διπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο διάστημα είναι περιβαλλοντικά συμβατή; Και το μόνο ασύμβατο και επιλήψιμο σε μία Ελλάδα σείεται συθέμελα, είναι το ποσοστό ανακύκλωσης; Καταλαβαίνω απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για το τέλος ταφής, όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η επιβολή του και μάλιστα σε αυτό το ύψος. Όχι έτσι, όχι τόσο, όχι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Ναυαγοσωστική κάλυψη: Ή επιπλέον λεφτά ή επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς
Για το θέμα των ναυαγοσωστών ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι αν και φτάσαμε στον Μάρτιο, εντούτοις δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς και ότι εδώ και δύο μήνες η ΚΕΔΕ περιμένει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, για να καταλήξει: «Εδώ η λύση είναι απλή. Ή το υπουργείο βρίσκει επιπλέον λεφτά ή επιστρέφουμε στο προηγούμενο, πιο μαζεμένο και ρεαλιστικό πλάνο. Αλλά χθες. Θα είναι φαρσοκωμωδία να ζήσουμε και φέτος τα ίδια!».
Τα ίδια ισχύουν και με τα Αδέσποτα – Μηδενική επιχορήγηση για το 2021, πάνω από 25 εκ. το χρόνο ξοδεύουν οι δήμοι
Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι δήμοι και με το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
«Εμείς λέμε ναι, να βάλουμε σειρά, αλλά έλεος, όχι έτσι. Δεν μπορεί να τρέχουν συνάδελφοι στα δικαστήρια για κάθε δάγκωμα. Δεν μιλάω για ακραίες καταστάσεις, για βασανισμό και κακοποίηση των ζώων, αλλά για καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Και εκεί, στα δικαστήρια, να βρίσκουμε απέναντι δημόσιους κατήγορους, φιλοζωικές οργανώσεις. Και αν εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αλήθεια το κράτος πόσα λεφτά μας έδωσε το 2021 για τη διαχείριση των αδέσποτων; Πόσο; Μηδέν! Δηλαδή ο νέος νόμος θα ισχύει ως προς τις ευθύνες μας, αλλά δεν θα ισχύει ως προς αυτές του κράτους απέναντί μας; Μα ούτε καν τα 600.000 ευρώ που παίρναμε παλιά δεν πήραμε, την ώρα που, με έρευνα της ΚΕΔΕ, ξοδεύουμε πάνω από 25 εκ. το χρόνο! Και με ποιον θα κάνουμε ελέγχους; Με τη Δημοτική αστυνομία που ΔΕΝ έχουμε και για την οποία δεν κινήθηκε φύλλο; Πραγματικά πιστεύω πως μία νέα ιστορία… ναυαγοσωστών έρχεται μπροστά μας, αυτή τη φορά λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων στα ζώα συντροφιάς. Προφανώς στη θετική κατεύθυνση είναι η χθεσινή εξαγγελία για το μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμών και στειρώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.