Η ανάδειξη της ιστορίας και της λαογραφίας του Κουβαρά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης από δύο νέους που ασχολούνται ενεργά και ουσιαστικά με τον τόπο τους.
Ειδικότερα, η Βικτώρια Σιμιτζή Μυκονιάτη, υπεύθυνη επικοινωνίας και ο Δημήτρης Πρίφτης, δημοσιογράφος και τ. σύμβουλος της κοινότητας συμμετείχαν στην 2η Συνάντηση Τοπικών Ερευνητών Μεσογείων και μίλησαν για την μακραίωνη ιστορία του γραφικού Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε και διεξήχθη, στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, με απόλυτη επιτυχία από το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, έναν πολιτιστικό σύλλογο που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2000. Από τότε μέχρι σήμερα, συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Η Διευθύντρια του ΕΚΤ&Π, κα Βάσω Κιούση μαζί με τον κ. Γιάννη Λυμπέρη ηγήθηκαν της Οργανωτικής Επιτροπής μαζί με άλλα εξέχουσα μέλη.
Η κα. Μυκονιάτη άνοιξε την ομιλία ευχαριστώντας θερμά τους ιθύνοντες του ΕΚΤ&Π για την τιμητική τους πρόσκληση και τόνισε, ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται και αναδεικνύονται σημαντικές πτυχές της ιστορίας και της λαογραφίας του Κουβαρά.
«Μέσα σε ένα ταξίδι νοσταλγικής μνήμης και έντονης συγκινησιακής φόρτισης, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που μαζί με τον αγαπημένο φίλο κ. Πρίφτη, βρισκόμαστε εδώ, για να σας μιλήσουμε για την ιστορία του τόπου που αγαπάμε, που γεννηθήκαμε και ζούμε».
Ο κ. Πρίφτης παίρνοντας ύστερα τον λόγο, ανέφερε με την σειρά του, «την μεγάλη τύχη που έχουμε εμείς οι Μεσογείτες να έχουμε γεωγραφικά τοποθετηθεί σε αυτήν την ευλογημένη γη». Ενώ, ανέφερε στην συνέχεια, ότι «λανθασμένα λέγεται και γράφεται πως ο Κουβαράς κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τους Ποτάμιους Αττικής, κάτι το οποίο η αρχαιολόγος Όλγα Καβογιάννη αποκλείει, επισημαίνοντας δε πως η βόρεια πεδιάδα μέχρι το βουνό της Μερέντας ανήκε στα Πρόσπαλτα».
Σημαντικά στοιχεία που επισημάνθηκαν σχετικά με τη διοικητική ιστορία του Κουβαρά, είναι τα εξής: «Το 1835 ανήκε στο δήμο Λαυρεωτικής με έδρα την Κερατέα και αριθμούσε μόλις 207 κατοίκους. Το 1890 ανήκε στο δήμο Θορικίων με έδρα την Κερατέα και 537 κατοίκους, ενώ το 1912 με βασιλικό διάταγμα εγκαθιδρύεται η Κοινότητα Κουβαρά».
Η ομιλία συνεχίστηκε με πλήρη αναφορά στην περιγραφή, τα χαρακτηριστικά, την ετυμολογία του τόπου, την αναφορά στον περίφημο Δάσος του Κουβαρά καθώς και πλήρη καταγραφή των δύο σημαντικών ιστορικών μνημείων – ναών, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και τον Ναό της Υπαπαντής, για να κλείσει με την ανάλυση για τα καμίνια της Πέτας και την γιορτή των εγκαινίων της Ηλεκτροδότησης στον Κουβαρά, το 1954.
Κλείνοντας, η κα Μυκονιάτη και ο κ. Πρίφτης ανανέωσαν το ραντεβού τους προσκαλώντας όλους τους παρευρισκόμενους στην ειδική εκδήλωση, που ετοιμάζουν για την παρουσίαση του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ, που θα πραγματοποιηθεί στον Κουβαρά.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, εξαίρετοι ιστορικοί – λαογράφοι που ανέπτυξαν ποικίλα θέματα γύρω από τα Μεσόγεια και τις πτυχές τους, με κυριότερα «την επανάσταση στην Αττική» από τον αρχαιολόγο και Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Φιλίππου, «το Πανηγύρι της Υπαπαντής» από τον μουσικό κ. Δημήτρη Ράπτη, «την επίδραση της παράδοσης των Μεσογείων στην τέχνη και την εξέλιξή της» από την εικαστικό κ. Αγγελική Τσεβά κ.ά.
*Η εκδήλωση διεξήχθη με αυστηρά προκαθορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας ενώ έχει βιντεοσκοπηθεί και σύντομα θα είναι διαθέσιμη για να το ευρύ κοινό.