Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με θέματα τον Απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2021, το Σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και από χιονοπτώσεις και παγετό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, ως πρόεδρος του ΣΟΠΠ, ανέπτυξε αναλυτικά την σημαντική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής, σε όλες τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021 ενώ παράλληλα ανέφερε όλο τον σχεδιασμό που εφαρμόζεται κατ΄ εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου (πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α.). Ειδικότερα, κατά τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε :
- Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου εκδηλώθηκαν αρκετές δασικές πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής, στις οποίες η Περιφέρεια Αττικής μέσω την Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Α.Α., συνέδραμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με οχήματα μηχανήματα και υδροφόρες. Συγκλήθηκε έκτακτο Σ.Ο.Π.Π. στις 3 και στις 5-8-2021 με τους αρμόδιους φορείς για την διαχείριση της κατάστασης ενώ οι περιοχές που επλήγησαν κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Επίσης έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για την οριοθέτηση των περιοχών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων κτιρίων και επιχειρήσεων.
- Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις λεκάνες απορροής όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές. Αφού συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι δράσεις που αφορούν την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση από τυχόν εκδήλωση πλημμυρών, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, όπου εν προκειμένω, αρμόδιοι να εισηγηθούν στα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης / Αντιπεριφερειάρχης κλπ) τη λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, είναι οι κατά τόπους επικεφαλής Προϊστάμενοι των αρμοδίων Δ/νσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειών ή και των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου η εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου δύναται να ξεπεράσει την προστασία που παρέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα αρμοδιότητάς τους σε κατοικημένες περιοχές, ή όποιος άλλος έχει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή που εξελίσσεται η καταστροφή.
Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ο οποίος στην περίπτωσή μας έχει ήδη εξουσιοδοτήσει σχετικώς τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων σύμφωνα με το γενικό σχέδιο της Γ.Γ.Π.Π. με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ». Οι Δήμοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα μνημόνια ενεργειών τους καθώς και να συντάξουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των Δασαρχείων για την προστασία των περιοχών που έχουν υποστεί πυρκαγιές (προγραμματισμός, μελέτη και εκτέλεση μέτρων και αντιπλημμυρικών έργων, όπως κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κλπ).
- Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη :
– Η έγκαιρη προμήθεια αντιπαγετικού αλατιού και η αποθήκευσή του σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους από τους αρμόδιους φορείς για τα οδικά δίκτυα αναλόγως αρμοδιότητας.
– Ο έλεγχος και η συντήρηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων, καθώς και η μίσθωση των αναγκαίων ιδιωτικών μέσων, γερανοφόρων οχημάτων ρυμούλκησης κτλ.
– Οι επικαιροποιήσεις των μητρώων με τα απαραίτητα στοιχεία του προσωπικού που θα εμπλακεί στην προετοιμασία, σε καταστάσεις ετοιμότητας-επιφυλακής και σε εργασίες αποχιονισμών.
– Η επικαιροποίηση του σχεδιασμού των υπηρεσιών.
– Η άμεση επικοινωνία και η ενημέρωση των αρμοδίων φορέων σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντική καθίσταται και η ενημέρωση των πολιτών για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, και προς την κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια αναρτά στην ιστοσελίδα της σχετικές ανακοινώσεις με οδηγίες αυτοπροστασίας ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Αν. Αττικής πραγματοποιούν αποστολή ενημερωτικών emails και sms για την έκδοση των έκτακτων δελτίων σχετικά με την πρόγνωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ως Προεδρεύων του Σ.Ο.Π.Π. κλείνοντας τη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι με αντικειμενικό σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την προσήκουσα ένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.