Ολοκληρώνοντας τους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την εθνική παλιγγενεσία και προκειμένου να τιμήσει τους αγωνιστές και ήρωες της Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Μαρκοπούλου εξέδωσε ειδικό επετειακό τεύχος «Δήμος Μαρκοπούλου, 1821-2021, 200 Χρόνια».
Στο πρώτο μέρος της επετειακής έκδοσης γίνεται αναφορά στους πρωταγωνιστές της επανάστασης και παρουσιάζεται η συγκεκριμένη χρονική περίοδος μέσα από τα κορυφαία έργα τέχνης, ενώ στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται η συμβολή των τοπικών Αρβανιτών αγωνιστών και το Μαρκόπουλο του 19ου αι.
Την συντακτική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Χρήστος Σωτηρόπουλος ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και το εξώφυλλο η Ευδοκία Μεθενίτη. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης άρθρα της συγγραφέως λαογραφίας και τοπικής ιστορίας, κας Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη, καθώς και του στρατιωτικού ιατρού ε.α. και συγγραφέα ιστορίας και πολιτισμού, κου Δημητρίου Μπούκη. Αντίτυπα διανεμήθηκαν στους μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας και θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία των δημοτικών κτηρίων σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη (Δημαρχείο, Γραφείο Παιδείας, Γραφείο Ύδρευσης, ΚΕΠ, κ.α.).
Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Κωνσταντίνος Δ. Αλλαγιάννης στο χαιρετισμό του αναφέρει: «Συμπληρώνοντας φέτος 200 χρόνια, από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης το 1821, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που από την θέση του δήμαρχου, προλογίζω μία τέτοια έκδοση, μικρή σε μέγεθος αλλά μεγάλη σε αξία.
Για τον Δήμο μας, η επανάσταση του 1821 δεν είναι απλά μία σελίδα σε κάποιο ιστορικό βιβλίο. Υπάρχουν περισσότερες από 30 καταγεγραμμένες περιπτώσεις Αρβανιτών αγωνιστών του χωριού μας που συμμετείχαν στην ελληνική επανάσταση.
Σε μία περίοδο που δεν συμμετείχαν όλοι στην επανάσταση, όσο κι αν μας ενοχλεί αυτό ή μας ξενίζει. Γι’ αυτό και σήμερα, μιλάμε για ήρωες και αγωνιστές, οι οποίοι ξεχώρισαν διότι προτίμησαν να αφήσουν μία ήσυχη ζωή ραγιάδων και να αναζητήσουν τον στόχο, το όνειρο, το όραμα μίας ελεύθερης πατρίδας, ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Δεν αναφερόμαστε βεβαίως σε φαντάσματα, αλλά σε ανθρώπους με ονοματεπώνυμα και οικογένειες που χάρισαν τα μέγιστα στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Μέσα σε αυτό το μικρό αφιέρωμα, θα διαβάσετε τα καταγεγραμμένα ονόματα των Μαρκοπουλιωτών αγωνιστών, τα οποία ανέδειξε η έρευνα επίσημων και ιδιωτικών αρχείων. Άνδρες που συνέβαλαν στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα, δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς μας. Η πολιορκία της Ακρόπολης και η απελευθέρωσή της από τους Αρβανίτες, αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή των αγωνιστών μας.
Αυτοί οι επαναστάτες έκαναν το δικό τους χρέος και η πατρίδα τους ευγνωμονεί και θα τους ευγνωμονεί για πάντα.
Το δικό μας χρέος, είναι να μην ξεχάσουμε, κανέναν αγωνιστή, κανέναν αγώνα, καμία θυσία. Κυρίως δε, να κάνουμε υπερήφανους τους πρόγονούς μας που πάλεψαν για την Ελευθερία, τιμώντας το δώρο τους προς εμάς και παλεύοντας με τη σειρά μας, τα έργα και τις πράξεις μας, να διατηρήσουμε ζωντανή και με κάθε κόστος τη φλόγα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».
Από τη πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μένη Βαμποράκη προσθέτει: «Φέτος η Ελλάδα και οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας.
Ο Δήμος Μαρκοπούλου, τιμώντας τον απελευθερωτικό αγώνα εκείνων που μας χάρισαν μία ελεύθερη κι ανεξάρτητη πατρίδα, σχεδίασε πλήθος επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η έκδοση του παρόντος. Η βασική ιδέα που επιλέχθηκε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, είναι ο «νεοελληνικός διαφωτισμός» και γενικότερα η προβολή κειμένων και ιδεών που ενέπνευσαν και έθεσαν τις βάσεις τόσο για την έναρξη του αγώνα, όσο και για την γέννηση του νέου ελληνικού κράτους που θα προέκυπτε.
Η αρχή έγινε με την ανάρτηση γιγάντιων ταμπλό στα δημόσια κτήρια του Δήμου μας. Το Δημαρχείο μας «ντύθηκε» με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», ενώ στο κτήριο της Πολεοδομίας, κάθε επισκέπτης και περαστικός μπορεί να διαβάσει στίχους από τις «Ευχαί» του Ανδρέα Κάλβου. Επίσης, σε κάθε ένα από τα σχολεία μας, αυτή τη στιγμή και καθ’ όλη τα διάρκεια του έτους, θα βρίσκονται ψηλά, ταμπλό με αποσπάσματα από ποιήματα και αποφθέγματα των μεγαλύτερων μορφών της επανάστασης, αλλά και λογοτεχνών που εμπνεύστηκαν από αυτήν. Η συνέχεια δόθηκε με την εκπαιδευτική – καλλιτεχνική δράση, με θέμα «Τα Λάβαρα – Σύμβολα του 2021», που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες μαθητές και δημότες μας. Ακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις με θέματα εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821, ενώ το αποκορύφωμα, θα αποτελέσει το εξαιρετικό project που κατατέθηκε προς χρηματοδότηση και αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, όπου στο πλαίσιο της ανάπτυξης ψηφιακής πλατφόρμας για την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και της ιστορικής κληρονομίας του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, θα αναδειχθεί η προσφορά των Μαρκοπουλιωτών στον αγώνα της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.
Στο κέντρο όλων αυτών όμως, βρίσκονται οι αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, από κάθε άκρη της χώρας, που θυσιάστηκαν χαρίζοντας στην πατρίδα το πολύτιμο αγαθό της Ζωής, χάριν του μέγιστου αγαθού της Ελευθερίας. Σε αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, αφιερώνουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις της τρέχουσας επετειακής χρονιάς. Με μία προτροπή προς τους νέους και τις νέες μας: να εμπνευστούν, να παραδειγματιστούν και να βαδίσουν στα χνάρια αυτών που πάλεψαν για ανεξαρτησία και ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο και ελεύθερο κόσμο». Μπορείτε να διαβάσετε την επετειακή έκδοση πατώντας εδώ