Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 24/1 έως και νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 25/1 υπήρξε έντονη χιονόπτωση στο Δήμο Διονύσου με χαρακτηριστικά χιονοθύελλας.
- Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή τόσο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης όσο και μετά από αυτήν, ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου (εργαζόμενοι, αιρετοί, εθελοντικά κλιμάκια και ιδιώτες) ήταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
- Ο Δήμος διέθεσε συνολικά 52 μηχανήματα έργου της υπηρεσίας και ιδιωτών (Grader, JCB, Bob Cat, φορτωτές, αλατιέρες, κι άλλα οχήματα) τα οποία επιμερίστηκαν σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Ακόμη είχε προετοιμαστεί κατάλληλα έχοντας προμηθευτεί πάνω από 900 τόνους αντιπαγετικού αλατιού, μέρος του οποίου διέθεσε σε πολλά σημεία του Δήμου (χύμα και σε σακκούλες) για τους δημότες.
- Ο αποχιονισμός στις Δημοτικές Κοινότητες πραγματοποιήθηκε με εποπτεία των κατά τόπους Προέδρων, συνεπικουρία υπηρεσιακών στελεχών και κεντρική εποπτεία του Αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας και του Δημάρχου Διονύσου.
- Κατά τη διάρκεια του αποχιονισμού το σύνολο του προσωπικού του Δήμου και οι εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών αιρετών, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ρίχτηκαν στη μάχη για να μειώσουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας και να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό το οδικό δίκτυο.
- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνοδευόταν όχι μόνο από έντονες χιονοπτώσεις με σημαντικές ποσότητες χιονιού αλλά και από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Προτεραιότητά μας από την πρώτη στιγμή ήταν η άμεση απελευθέρωση του κεντρικού οδικού δικτύου, η οποία με τη βοήθεια και της Περιφέρειας κατέστη εφικτή από την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης, δηλαδή τη Δευτέρα 24/1, με κάποια προσωρινά προβλήματα στη Λεωφόρο Κρυονερίου που ανήκει στην ευθύνη της «Νέας Οδού». Το βράδυ της Τρίτης 25/1 διανοίξαμε ένα σημαντικό κομμάτι του δευτερεύοντος δικτύου ενώ την Τετάρτη 26/1 ολοκληρώσαμε τον καθαρισμό του 90% του συνολικού οδικού δικτύου. Την Πέμπτη 27/1 συνεχίσαμε τον αποχιονισμό του δευτερεύοντος και τριτεύοντος οδικού δικτύου, με τον παγετό όμως να παραμένει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών
Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο του αποχιονισμού σε πολλά σημεία (πολύ στενοί ή επικλινείς δρόμοι με μεγάλες ανωφέρειες και κατωφέρειες) ήταν πολύ δύσκολο έως και προβληματικό, εξαιτίας του ολισθηρού οδοστρώματος λόγω του ισχυρού παγετού αλλά και των δεκάδων σταθμευμένων οχημάτων που εμπόδιζαν τη διέλευση των μηχανημάτων του Δήμου. Παράλληλα σημαντική ήταν η καταπόνηση του στόλου οχημάτων του Δήμου αλλά και των ιδιωτών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές μηχανικές βλάβες. Δυστυχώς δεν αποφύγαμε και κάποια ατυχήματα χειριστών, ευτυχώς όχι με σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι έδωσαν μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, η διαδικασία αποχιονισμού στο σύνολο των περιπτώσεων ήταν επιτυχής, σε σύγκριση μάλιστα και με άλλους Δήμους οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τους δικούς μας ορεινούς όγκους ούτε ένα οδικό δίκτυο 500 περίπου χιλιομέτρων που διαθέτει ο Δήμος Διονύσου
Επιπλέον, σε σχέση με όσα ακούγονται και γράφονται για το παρελθόν και την ενδεχομένως πιο άμεση διαχείριση του αποχιονισμού από τις παλιές Δημοτικές Κοινότητες, προ Καλλικράτη, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο σημερινός Δήμος Διονύσου έχει σήμερα πολλούς περισσότερους κατοίκους και είναι πιο πυκνοκατοικημένος, οπότε κάθε σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχής.
Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια ενδεχομένως να μπορούσαμε να πάμε καλύτερα και σίγουρα δε λειτούργησαν όλα στην εντέλεια, ούτε αποφύγαμε σε κάποιες περιπτώσεις τα λάθη.
Όμως, ο Δήμος μας ήταν από την πρώτη στιγμή «παρών» στο μέτωπο της μάχης, μέρα και νύχτα.
Είναι σημαντικό ότι παράλληλα με τον αποχιονισμό η Υπηρεσία Περιβάλλοντος δε σταμάτησε την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η προετοιμασία του Δήμου μας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ήταν επαρκής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης.
Έγκαιρα εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη υδροδότηση όλων των περιοχών του Δήμου μας. Συγκεκριμένα μεριμνήσαμε για την τοποθέτηση γεννητριών στα αντλιοστάσια, κάτι που ποτέ δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ακόμη εξασφαλίσαμε τη συνεχή λειτουργία του κεντρικού Δημαρχείου, των Δημοτικών Κοινοτήτων, της ΕΣΤΙΑΣ ακόμη και του Αστυνομικού Σταθμού Διονύσου, με γεννήτριες που τοποθετήσαμε για την περίπτωση πιθανού τυχόν black out, κάτι που είχε συμβεί με τη «Μήδεια».
Το τηλεφωνικό μας κέντρο (Δήμος, Κοινωνική Υπηρεσία, ΕΣΤΙΑ) λειτούργησε όλες αυτές τις μέρες και διαχειρίστηκε εκατοντάδες κλήσεις πολιτών καταγράφοντας κάθε αίτημα.
Χάρη στις αλλεπάλληλες κοπές δένδρων όλο το προηγούμενο διάστημα, περιορισμένες ήταν φέτος οι διακοπές ηλεκτροδότησης στο Δήμο μας. Στις περιπτώσεις που σημειώθηκαν τελικά βλάβες ο Δήμος μας -παρά το γεγονός ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα και ευθύνη- είχε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ και κατάφερε να ασκήσει αποτελεσματική πίεση προκειμένου τα συνεργεία της να επισπεύσουν τις αποκαταστάσεις. Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ σύντομα ο Δήμος Διονύσου θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει, μαζί με το Υπουργείο περιβάλλοντος και τη ΔΕΔΔΗΕ, ένα σημαντικό πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων χαμηλής και μέσης τάσης.
Καθ’όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας όλο το προσωπικό του Δήμου ήταν σε 24ωρη επιφυλακή και κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσει κάθε συμπολίτη μας. Τους ευχαριστούμε για τη συμβολή τους όπως και τους εθελοντές μας που είναι πάντα δίπλα μας. Σημαντική ήταν, επίσης, σημαντική ήταν και η βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής με την οποία ο Δήμος Διονύσου έχει πάντα άριστη συνεργασία.
Ευχαριστούμε, επίσης, όλους τους κατοίκους και συμπολίτες μας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέδειξαν υπομονή, ψυχραιμία αλλά και υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης.
Σε αυτή την κακοκαιρία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση η προστασία του συνόλου των συμπολιτών μας και ειδικά στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, μέσω του Μητρώου που δημιουργήσαμε για πρώτη φορά μέσω της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας. Είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε μόνο και αβοήθητο κανένα συμπολίτη μας και το κάναμε πράξη. Η Πολιτική Προστασία και η Κοινωνική Υπηρεσία χειρίστηκαν και επίλυσαν πάνω από 120 περιστατικά όπως εγκλωβισμούς, πυρκαγιές, αναζητήσεις αγνοουμένων, διακομιδές τραυματιών, μεταφορές νεφροπαθών, κοπές δέντρων και άλλες παροχές βοήθειας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ορισμένα:
• Χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς
• Παροχή βοήθειας σε ασθενείς που κάνουν ενεσοθεραπεία
• Διάνοιξη δρόμων για μεταφορά ασθενών και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• Απεγκλωβισμός μητέρας με 3 παιδιά
• Μεταφορά πολίτη σε Εμβολιαστικό Κέντρο
• Αγορά και μεταφορά φαρμάκων σε σπίτια
• Μεταφορά νοσηλευτριών σε κατάκοιτους ασθενείς
• Απεγκλωβισμοί και μεταφορά ασθενών που πραγματοποιούν χημειοθεραπεία
• Μεταφορά ασθενών για αιμοκάθαρση και μετάγγιση αίματος
• Μεταφορά και φιλοξενία αστέγων
• Μεταφορά επειγόντων περιστατικών σε Νοσοκομεία («Υγεία», «Μητέρα», «ΚΑΤ», «Νεφροϊατρική»)
• Παροχή πετρελαίου θέρμανσης
• Προσφορά ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων
• Παροχή τροφίμων σε ευπαθείς οικογένειες
• Αντιμετώπιση περιστατικών υγείας (καρδιακά και ισχαιμικά επεισόδια, κατάγματα, μετεγχειρητική φροντίδα καρκινοπαθών κλπ)
• Συνεργασία με Γενικό Ιατρό Χειρουργό και Φαρμακοποιό
• Απομάκρυνση οχημάτων σε συνεργασία με Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία
• Μεταφορά εγκύων γυναικών
• Μεταφορά ιδιώτη γιατρού σε ασθενή για συρραφή τραύματος σε κεφάλι
• Διευκόλυνση μεταφοράς γιατρών (προς Εμβολιαστικά Κένντρα και ΙΚΑ)
• Παροχή γευμάτων, σάντουιτς και νερών σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης
Αν παρ’ελπίδα υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τυχόν λάθη και να προσπαθήσουμε στο μέλλον να τα ελαχιστοποιήσουμε. Επιθυμία μας είναι να γινόμαστε σοφότεροι και χρήσιμοι προς τους πολίτες.
Άλλωστε είμαστε εδώ για να επικαιροποιήσουμε ή και να αναπροσαρμόσουμε ανά πάσα στιγμή το σχέδιο δράσης και τις διαδικασίες μας. Αυτό είναι κάτι που το απαιτεί η κλιματική αλλαγή που φέρνει όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά γεγονότα και μάλιστα με σφοδρή ένταση.
Και πάλι απευθύνουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους έδωσαν, δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη σε κάθε κακοκαιρία ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό πολιτικής προστασίας.