Με την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται σε εξωπραγματικά επίπεδα, το πετρέλαιο να «καίει» και το ηλεκτρικό ρεύμα να «υπόσχεται» πολλαπλά ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μόνο και μόνο μετά τις πληροφορίες περί ευρωπαϊκού εμπάργκο και στα ρωσικά καύσιμα, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, οι οικονομικές κυρώσεις δεν μπορούν να καλύψουν και το πεδίο της Ενέργειας χωρίς τεράστιες ζημιές και στην ίδια την Ευρώπη.
Θα δώσουμε αλλού το πετρέλαιο, λένε οι Ρώσοι
Από την άλλη, οι Ρώσοι αν και διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να διοχετεύσουν αλλού το πετρέλαιο και το αέριο τους, γνωρίζουν ότι το πλήγμα βραχυπρόθεσμα από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στην Ενέργεια, θα είναι πολύ βαρύ, εξ ου και οι απειλές για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 300 δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, σχεδόν το 42% του όγκου των ρωσικών εξαγωγών έχει κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σοκ για τα νοικοκυριά είναι ήδη πολύ ισχυρό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε αυτές τις 8 πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ημέρες πολέμου, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε πολύ υψηλότερα από αυτά του Δεκεμβρίου, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως ο πιο δύσκολος μήνας. Με τη σημερινή εκτίναξη της μέσης τιμής στα 426,90 ευρώ/ MWh, η μέση τιμή σε αυτό το 8ήμερο διαμορφώνεται στα 317,75 ευρώ, δηλαδή 35% παραπάνω από τη μέση τιμή των 235,38 ευρώ του Δεκεμβρίου!
Η Ευρώπη ανακοινώνει την ενίσχυση του Toolbox
Και τα χειρότερα δυστυχώς φαίνεται ότι δεν είναι πίσω μας. Με αυτά τα δεδομένα, στις Βρυξέλλες σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την ενίσχυση του Toolbox για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ράλι στην Ενέργεια και άπαντες αναμένουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το «εργαλείο» των κρατικών ενισχύσεων και δανείων, πέρα από το σχήμα των επιδοτήσεων που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι παρεμβάσεις, χωρίς να επηρεάζεται το έλλειμμα των κρατών- μελών κι απ’ ό,τι φαίνεται το μοντέλο της πανδημίας θα λειτουργήσει ως μπούσουλας.
Τα πράγματα είναι απλά. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε επιδοτήσεις περί το 1 δισ ευρώ ως τον Ιούλιο, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο υπολογίζεται ότι γι’ αυτόν το σκοπό μπορεί να έχει φέτος μια προίκα περί τα 1,5 δισ ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων. Πλέον, ενεργοποιείται το Plan B, που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβλέπει συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν ως το τέλος του έτους. Στα πιο “γκρίζα” σενάρια, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1- 1,5 δισ ευρώ από το κρατικό ταμείο έτσι ώστε να καλυφθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι φυσικά ο μοναδικός πονοκέφαλος. Σχεδόν κάθε ημέρα οι ταμπέλες στα πρατήρια καυσίμων αλλάζουν, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να έχει φτάσει στα 1,944 ευρώ! Ήδη, ένας ακόμα Νομός, ο Νομός Σάμου, έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ, συμπληρώνοντας την «ομάδα» της Ευρυτανίας, των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, αλλά είναι βέβαιο ότι ως το τέλος της εβδομάδας, η “ομάδα” θα είναι πολυπληθέστερη.