Μπορεί το τελευταίο πανδημικό κύμα να βρίσκεται σε ύφεση και το σύστημα υγείας να αποσυμπιέζεται όσο συρρικνώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, εντούτοις η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες ημερήσιες διαγνώσεις, όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά προβλημάτισε έντονα τους ειδικούς.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο (οπότε καταγράφηκαν 11.986 νέες διαγνώσεις) οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 293, με ημερήσια μεταβολή +8.92%.
Τι φταίει
Η επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Ομικρον, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η περίοδος των Αποκριών, θεωρούνται οι τρεις βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει σε άνοδο των καθημερινών διαγνώσεων.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιβράδυνση στη συρρίκνωση στην επιδημία της Ομικρον φαίνεται ότι περνάει σε ήπιες αυξήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με 9% αύξηση μεσοσταθμικά στον αριθμό των διαγνώσεων. Οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. “Οι αιτίες είναι βασικά δύο, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1)” τονίζει.
Και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης σημείωνε πως υπάρχει αναζωπύρωση που πιθανότητα οφείλεται στην περίοδο των Αποκριών και στην Omicron, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.
Σχετικά με την επικράτηση της Ομικρον, στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και στη γονιδιωματική ανάλυση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού, αναφέρεται πως από τον έλεγχο 1.178 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 956 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 926 αφορούν στο στέλεχος Omicron και τα 30 αφορούν στο Delta.