Τι ξέρεις για την επανάσταση; Ένα παιχνίδι γνώσεων για το 1821, ένα πρωτότυπο κουίζ ανέβασε στο site της η Περιφέρεια Αττικής.
Μέσα από 200 ερωτήσεις για το 1821, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους για τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Οι ερωτήσεις είναι ομαδοποιημένες ανά 10 και εμφανίζονται με τυχαία σειρά. Για να προχωρήσει κάποιος στην επόμενη δεκάδα, θα πρέπει να έχει απαντήσει σωστά τουλάχιστον στις 8. Αν αποτύχει, μπορεί να ξαναδοκιμάσει. Νικητής του διαγωνισμού, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα είναι όποιος απαντήσει στις περισσότερες συνεχόμενες ερωτήσεις και, επί ισοβαθμίας, στον συντομότερο χρόνο. Οι τρεις πρώτοι θα πάρουν έπαθλα laptop, tablet και smartwatch.
Το κουίζ θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.1821.attica.gov.gr/index.php
Με αφορμή την ενεργοποίηση της σχετικής σελίδας ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισημαίνει:
«Αποτελεί χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της γνώσης της ιστορίας μας και στην ανάδειξη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του έθνους μας. Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ιδέα, θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ειδικά σε νέους, να ψάξουν την ιστορία μας, με έναν μοντέρνο και ευχάριστο τρόπο. H γνώση της ιστορίας της χώρας είναι το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της εθνικής μας συνείδησης και της αίσθησης της συνέχειας του Ελληνικού Πολιτισμού. Μπορεί τα βραβεία να είναι μόνο τρία, όμως, το πνευματικό έπαθλο, της βαθύτερης και ουσιαστικότερης γνώσης της εθνικής μας κληρονομιάς, θα το κερδίσουν όλοι. Η Περιφέρεια Αττικής είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις από όλες τις παρατάξεις και τους περιφερειακούς συμβούλους. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συγκεκριμένη πρόταση η οποία υποβλήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Θάνο Τζήμερο».
Να σημειωθεί ότι την ευθύνη της υλοποίησης της πρωτότυπης αυτής ιδέας είχε το γραφείο της πρώην Αντιπεριφερειάρχη Μ. Βιδάλη, η οποία συνεργάστηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή.
Στο εισαγωγικό κείμενο του παιχνιδιού επισημαίνεται:
«Η μελέτη της ιστορίας μας δεν είναι καθήκον, μόνο, των ιστορικών. Είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα. Όχι μόνο ως φόρος τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους, για να είμαστε ελεύθεροι. Αλλά και ως υλικό για περίσκεψη, ειδικά αν το προβάλλουμε στο «σήμερα». Οι Έλληνες είμαστε ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Ποιες συνθήκες «παράγουν» το μεν και ποιες το δε; Η ιστορία του Αγώνα είναι γεμάτη από παραδείγματα. Ακόμα και λίγο χρόνο αν αφιερώσουμε στη μελέτη τους, θα είναι σημαντικό κέρδος για τη συλλογική μας αυτογνωσία.»