Από
Η. Κατσάρο1, Β. Στεργίου2, Ν. Λελούδα3, Ε. Κρανιδιώτη4, Χ. Κοσμίδη5, Μ. Παπαθανασίου6, Κ. Παπαθανασίου7, Δ. Μπίτζιο8
1. Δημοτικός Υπάλληλος και εξερευνητής υπόγειων μεταλλευτικών έργων, 2 Εξερευνητής υπόγειων μεταλλευτικών έργων, 3 Σπηλαιολόγος, 4 Σπηλαιοδύτης, 5 Αισθητικός Ιατρός και Φωτογράφος Υπογείων Λαυρεωτικής ,6 Περιβαλλοντολόγος και Μελετητής της Ιστορίας της Λαυρεωτικής, 7 Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός ΕΜΠ, πρώην Αρχιμηχανικός της “Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρείου”, 8 Δρ. Γεωλόγος-Κοιτασματολόγος, πρώην Διευθυντής Κοιτασματολογίας ΙΓΜΕ (νυν ΕΑΓΜΕ).
-
Ε. Κρανιδιώτης -
Χ. Κοσμίδης -
Δ. Μπίτζιος
Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να δώσουμε στον αναγνώστη την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον αθέατο αυτό “κόσμο” στα έγκατα της Λαυρεωτικής γης, που κρύβει μία μοναδική ιστορία σε συνδυασμό με την εξέλιξη της μεθοδολογίας που εφαρμόστηκε από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, ενώ χαρακτηρίζεται και από την παρουσία μίας ποικιλίας ορυκτών και εντυπωσιακών γεωτόπων και γεωμορφών που αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό προϊόν εναλλακτικής τουριστικής αξιοποίησης. Τα υπόγεια αρχαία μεταλλευτικά έργα όπως φρέατα, ερευνητικές στοές, οι πολύ μεγάλοι υπόγειοι θάλαμοι εξόρυξης, αλλά και τα πετρώματα, τα ορυκτά και οι εντυπωσιακές γεωμορφές, που συναντιούνται στα έγκατα της Λαυρεωτικής γης, αποτελούν τα θέματα που κυριαρχούν στις εικόνες που ακολουθούν. Επίσης περιλαμβάνονται υπόγειες καταδυτικές εξερευνήσεις, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Λαυρεωτική και οι οποίες πέραν των νέων στοιχείων που φέρνουν στο φώς, συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης των υπόγειων μεταλλευτικών έργων του περασμένου αιώνα σε συνδυασμό με τον τρόπο και τις μεθόδους εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος (προδημοσίευση) επετειακής έκδοσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη σχέση της με το αρχαίο μεταλλευτικό Λαύριο.Το βιβλίο αυτό, υπό τον συντονισμό των Π. Τζεφέρη και Δ. Μπίτζιου, περιλαμβάνει ένα σύνολο θεματικών άρθρων που δεν περιορίζονται μόνο στο ως άνω ιστορικό ζήτημα, αλλά παρουσιάζουν διευρυμένη θεματολογία και επεκτείνονται στο γενικότερο πλαίσιο ενός κοινού σημερινού στόχου που είναι η ανάδειξη της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς, που μας κληροδότησε το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο – Λαυρεωτική. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του επετειακού πονήματος χωρίς την άδεια του συγγραφέα και των συντονιστών της έκδοσης.
Ακολουθώντας τους υπόγειους δρόμους και τα ίχνη των μεταλλωρύχων της αρχαιότητας καθώς και των νεότερων χρόνων, αντικρίσαμε στα έγκατα της Λαυρεωτικής γης, εντυπωσιακές εικόνες που θέλουμε να τις μοιραστούμε μαζί σας γιατί χαρακτηρίζουν το τεράστιο δαιδαλώδες υπόγειο μεταλλευτικό Λαύριο συνολικού μήκους πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, μοναδικό ίσως παγκοσμίως.
Από τα υπόγεια αυτά μεταλλευτικά έργα, οι μεταλλωρύχοι υπογείτες της αρχαίας εποχής έφεραν στο φως, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, το αργυρούχο μετάλλευμα, τον “αργυρίτη” των αρχαίων μεταλλευτών. Στη συνέχεια μετά από ένα ιδιοφυές σύστημα κατεργασίας που εφάρμοσαν, μετέτρεψαν το μετάλλευμα σε οικονομικό πλούτο συμβάλλοντας έτσι στην αίγλη, στην ανάπτυξη και στην πολεμική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Τα οικονομικά έσοδα από την εκμετάλλευση του αργύρου του Λαυρίου συνέβαλαν καθοριστικά στην κατασκευή ενός αξιόμαχου στόλου που καταναυμάχησε τον Περσικό στην Σαλαμίνα, ενώ αργότερα παρείχαν την δυνατότητα στον Περικλή για τη δημιουργία των ανυπέρβλητων και αθάνατων πολιτιστικών μνημείων του Χρυσού Αιώνα.
Εξάλλου από τα μέσα του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ου αι., τα ίδια αυτά υπόγεια μεταλλευτικά έργα, διαδραμάτισαν, μετά και από εφαρμογή εξελιγμένων τεχνικών, έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της πρώτης βαριάς βιομηχανίας της χώρας, που συνέβαλε στην ανόρθωση της οικονομίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Δικαιολογημένα λοιπόν η μεταλλευτική αυτή κληρονομιά της Λαυρεωτικής, θεωρείται ότι είναι συνυφασμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τα αναρίθμητα υπόγεια μεταλλευτικά έργα, που αποτελούν σήμερα ένα πολιτιστικό θησαυρό της ιστορικής της διαδρομής πάνω από 6000 χρόνια.
Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να δώσουμε στον αναγνώστη την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον αθέατο αυτό “κόσμο” στα έγκατα της Λαυρεωτικής γης, που κρύβει μία μοναδική ιστορία σε συνδυασμό με την εξέλιξη της μεθοδολογίας που εφαρμόστηκε από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, ενώ χαρακτηρίζεται και από την παρουσία μίας ποικιλίας ορυκτών και εντυπωσιακών γεωτόπων και γεωμορφών που αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό προϊόν εναλλακτικής τουριστικής αξιοποίησης.
Ι. Εικόνες από την αρχαία υπόγεια μεταλλευτική δραστηριότητα.
Η μεταλλευτική δραστηριότητα για την παραγωγή αργύρου από τα αργυρομολυβδούχα μεταλλεύματα της Λαυρεωτικής, ο “αργυρίτης” των αρχαίων μεταλλευτών, ανιχνεύεται στα βάθη των προϊστορικών χρόνων πιθανώς κατά της 5η έως 6η χιλιετία π. Χ. [1], ενώ στη συνέχεια συνδέεται με την ένδοξη αρχαία Ελληνική ιστορία και πιο συγκεκριμένα με την αίγλη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η ακμή του αρχαίου μεταλλευτικού Λαυρίου σημειώνεται κατά την κλασική περίοδο τον 5ον και τον 4ον αι. π. Χ., ενώ η τελευταία γραπτή μαρτυρία του μακρινού μεταλλευτικού του παρελθόντος αναφέρεται κατά τον 6ον αι. μ. Χ. Έκτοτε διακόπηκε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα και το Λαύριο βυθίστηκε στη λήθη μέχρι τον 19ον αι.
Τα υπόγεια αρχαία μεταλλευτικά έργα όπως φρέατα, ερευνητικές στοές (Εικ.1), οι πολύ μεγάλοι υπόγειοι θάλαμοι εξόρυξης, αλλά και τα πετρώματα, τα ορυκτά και οι εντυπωσιακές γεωμορφές, που συναντιούνται στα έγκατα της Λαυρεωτικής γης, αποτελούν τα θέματα που κυριαρχούν στις εικόνες που ακολουθούν.
Fig, 1: The map of the “Compagnie Française des Mines du Laurion (CFML) 1890 [2] shows the huge network of ancient underground mining works, which cover a very large part of Lavreotiki. The ancient mine galleries are represented with the violet color for the exploration and extraction of the deeper and richest silver bearing lead ore deposits (3rd mineralized contact between marble and schist), while with blue shade for the deposits of shallower depth (1st and 2nd mineralized contacts between marble and schist).
Ι.1 Φρέατα:
Τα φρέατα ορύσσονταν για τη διασφάλιση του απαραίτητου αερισμού των υπόγειων ερευνητικών στοών με τις οποίες συνδέονταν, για τη μεταφορά του μεταλλεύματος που εξορύσσονταν από τις στοές, για την έρευνα εντοπισμού των μεταλλοφόρων επαφών μαρμάρου – σχιστολίθων σε βάθος καθώς και για την περιχάραξη του κοιτάσματος του εντοπισθέντος κοιτάσματος μεταλλεύματος. Η διατομή των φρεάτων ήταν παραλληλόγραμμη ή σχεδόν τετράγωνη με διαστάσεις συνήθως1,30μ.Χ1,90μ. ή λιγότερο συχνά 1,90μ.Χ2,00μ. [2] και με βάθη συνήθως 25μ. έως 55μ. που μπορούσαν να φτάσουν τα 85μ. και με μέγιστο τα 120μ. περίπου (Εικ. 2).
Συνήθως ήταν κατακόρυφα αλλά παρατηρήθηκαν και φρέατα κεκλιμένα ή συνδυασμός κεκλιμένου – κατακόρυφου, η φρέατα με μορφή zig zag. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών [2] διανοίχθηκαν από τους αρχαίους μεταλλευτές πάνω από 1000 φρέατα με εκτιμώμενη μηνιαία προχώρηση έως και 5 μ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μεθοδολογία αυτή της χρήσης φρεάτων, που εφάρμοσαν οι αρχαίοι μεταλλευτές, για τον αερισμό των υπογείων εργασιών καθώς και για τη μεταφορά μεταλλεύματος από τις στοές, διατηρήθηκε και κατά τη νεότερη μεταλλευτική δραστηριότητα του 19ου και 20ου αι. (βλ. και Εικ. 26).
Fig. 2: Ancient vertical mine shaft in the area of Agrileza, of great depth. It is estimated [2] that a total of over 1000 ancient wells were mined in Lavreotiki, reaching a maximum depth of 120m. An incredible feat. Photo by H. Katsaros
Ι.2 Ερευνητικές στοές:
Fig. 3: From the base of an ancient mine shaft, a exploration mine gallery started, to locate a silver bearing lead ore deposit. The image is from the area of Thorikos. Photo by N. Leloudas.
Fig 5: Ancient mine exploration galleries, in the area of Megala Pefka, on impressive, superimposed levels. Photo by N. Leloudas.
Fig. 6: Ancient digging tools (without the poles), coming from the ancient Lavrion (Mineralogy Museum of the Geo-VISION of the School of M.M.M of NTUA. Curation by emeritus Professor G. Papadimitriou). With these simple manual tools, the ancient miners dug wells and galleries of total length estimated at hundreds of kilometers and which are an incredible feat.
Fig.7: The movement of the ancient miners inside the exploration mine gallery (“3rd km mining site”) was very difficult and painful due to their very small cross section. For lighting they mainly had clay oil lamps as shown in the picture. In the photo, H. Katsaros, one of the authors.
Fig. 9: When the exploration mine galleries met the required concentration of the ore body, they were expanded to make a complete extraction of the ore, thus creating large underground mining chambers. The image is from the Megala Pefka mining area. In the photo, N. Leloudas one of the authors of the article.
Φαίνεται ότι κατά το 483 π. Χ., δηλαδή δύο περίπου χρόνια πριν από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καμάριζας(Εικ.1) και συγκεκριμένα από την κοιλάδα Βερτζέκου και μέχρι τους πρόποδες του όρους “Μικρού Ριμπάρι”, σε βάθος από 34μ. έως 77μ., μεγάλα σώματα αργυρομολυβδούχου μεταλλεύματος (3η μεταλλοφόρος επαφή μεταξύ κατώτερου μαρμάρου και του υπερκειμένου μαρμαρυγιακού σχιστολίθου). Οι τεράστιοι κενοί χώροι χιλιάδων κυβικών μέτρων, που προέκυψαν λόγω αφαίρεσης του μεταλλεύματος, έπρεπε να υποστηριχθούν ώστε να μην κατακρημνισθούν οι οροφές των στοών. Για τον λόγο αυτό άφηναν στύλους, οι λεγόμενοι στην αρχαιότητα “όρμοι” ή “μεσοκρινείς κίονες”, που αποτελούνταν από φτωχό μετάλλευμα ή “στείρο” υλικό (Εικ.10). Πρόκειται για μία αρχαία μεταλλευτική τεχνική που διατηρήθηκε ανά τους αιώνες και η οποία εφαρμόζεται στη σύγχρονη μεταλλευτική, γνωστή ως μέθοδος των “Θαλάμων και Στύλων“.
Fig. 10: Impressive ancient chamber in the “3rd km” mining area. for the extraction of silver bearing lead ore. To support the roof they left pillars, the so-called “ormi” or “mesokrinis kiones” in antiquity, made of poor ore or sterile material, a mining technique that has been preserved for centuries known in modern mining as the method of “Room and Pillar”. For lighting they used an oil lamp as in the photograph. Photo by C. Kosmidis.
Οι κενοί χώροι των υπόγειων θαλάμων εξόρυξης μετά την απόληψη του μεταλλεύματος, αποτέλεσαν κατά την πορεία των 2500χρόνων μέχρι σήμερα, χώρο απόθεσης όμορφων δευτερογενών ορυκτών λόγω διαβρωτικών διεργασιών από τα νερά που κυκλοφορούσαν δημιουργώντας εντυπωσιακά σπηλαιοθεάματα (Εικ. 11, 12).
Fig.11: In the empty spaces of the ancient underground chambers of ore deposit extraction, the development of secondary carbonate material is observed, due to the circulation of water. The photo from the area of Asklipiakos (Souriza). Photo by H. Katsaros.
Fig.12: Impressive, beautiful images from a part of an underground ancient mining chamber of ore deposit extraction, with a beautiful “forest” of stalactites and stalagmites of carbonate composition, in the Megala Pefka mining area. Photo by H. Katsaros.
- II. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις υπόγειες μεταλλευτικές εργασίες του 19ου και 20ου αι.
Το 1865 είναι η γενέθλια χρονιά του αναγεννημένου μεταλλευτικού Λαυρίου, διότι τότε σημειώνεται η πρώτη μεταλλουργική παραγωγή αργυρούχου μολύβδου στο Λαύριο, από την εταιρεία ‘Hilarion Roux et Cie” ή “Roux – Serpieri – Fressynet S.A.” (1864-1873), ύστερα από παρέλευση 13 αιώνων εγκατάλειψης και λήθης.
Μετά τα δραματικά γεγονότα των ”Λαυρεωτικών” που αφορούσαν στη νομική διαμάχη μεταξύ της ανωτέρω εταιρείας και του Δημοσίου για το δικαίωμα εκμετάλλευσης των καταλοίπων των αρχαίων μεταλλευτικών εξορύξεων (“εκβολάδες”), κυριαρχούν πλέον οι ακόλουθες δύο κύριες μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εταιρείες. Πρόκειται για την “Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου” (1873-1917), η οποία είχε το δικαίωμα κυρίως της εκμετάλλευσης των αρχαίων καταλοίπων της εξόρυξης, των λεγόμενων “εκβολάδων”, όπως και των αρχαίων “σκωριών” και για τη μακροβιότερη “Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρείου”(1875-1982), η καλούμενη και “Γαλλική Εταιρεία” με αντικείμενο δραστηριότητας την έρευνα και εκμετάλλευση αργυρο – μολυβδούχων και ψευδαργυρούχων μεταλλευμάτων, διευρύνοντας ή/και επεκτείνοντας τα αρχαία φρέατα όπως τα φρέατα Serpieri, Hilarion καθώς και τις αρχαίες στοές. Βέβαια στην Λαυρεωτική δραστηριοποιήθηκαν κατά καιρούς και άλλες μικρότερες εταιρείες, όπως: “Περικλής”, “Γαλλική εταιρεία Σουνίου”, “Νικίας” κ.α., που όμως στη συνέχεια απορροφήθηκαν από τις δύο πιο πάνω κύριες εταιρείες [3].
Κατά τον 19ον και 20ον αι. πραγματοποιήθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καμάριζας, ορύξεις κύριων και εγκάρσιων στοών συνολικού μήκους, που υπερέβαιναν τα 50 χλμ. περίπου (Εικ. 13), ενώ ένα επίσης πυκνό δίκτυο στοών διανοίχθηκε και στις μεταλλευτικές περιοχές Πλάκα (Εικ.14, 15) , στα Βίλια (Εικ.16 και 19Α), στο Δασκαλειό κ.α.
Το πλούσιο αυτό δίκτυο των εγκαταλειμμένων υπόγειων εργασιών της νεότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια πόλο έλξης επιστημόνων – ερευνητών, σπουδαστών, εξερευνητών και σπηλαιολόγων (Εικ.15).
Fig. 13: Mining gallery “Fernando” of the 19th -20th c. in the area of Agrileza. Branches of the main transport gallery for transporting wagons by rail. Photo V. Stergiou.
Fig.14: In the area of Plaka, gallery “145” with a inclined opening “pasagio”, with stairs made of wooden logs, which connects the upper with the lower underground level. Secondary deposition of carbonate composition (in white color) on the left wall and on the stairs due to the circulation and the flow of the descending waters from higher levels. In the photo C. Kosmidis one of the authors of the article.
Fig.15: An impressively large exploitation chamber (1st mineralized contact) in the northern part of the gallery “80” of the area Vilia – Plaka (in sections over 10 m. heights), the newest mining activity of the 20th century, which is a pole of attraction for students, researchers, explorers and visitors. To support the roof, after the removal of the ore, they left pillars of rock poor in ore as did the ancient miners (“Room and Pillar” method of underground mining). The roof is identified with the “Detachment Fault”. In order to understand the dimensions of the exploitation chamber on the far right, the underground explorer H. Katsaros is shown in red uniform. Photo by C.Kosmidis.
Στα υπόγεια αυτά συναντάμε τα ίχνη της μεταλλευτικής δραστηριότητας του 19ου και 20ου αι. (Εικ.15, 16,17) καθώς και αποτυπώματα της ανθρώπινης υπόγειας παρουσίας και του μόχθου των υπογειτών (Εικ.18).
Fig.16: With a wagon on rails, they transported waste material and ore. Picture from gallery No 23 Vilia mining area. Photo C. Kosmidis.
Fig.17: Gallery of central Kamariza (2nd contact) with a pipe attached to its left wall (“paramento”) for the transport of compressed air, for various mining works such as air hammer drilling etc. Impressive sinter of blue on the walls and the ceiling of the gallery due to secondary deposition of amorphous copper sulfates [4], from the flow of descending water resulting in the progressive leaching of the mineralized rocks. Photo C. Kosmidis.
Fig.18: Imprints of human activity in Lavreotiki underground mines of the 19th century and early 20th century. The first upper left inscription is from 1874 and is the oldest found to date. This writing was done with grease, while most of them with oil or acetylene light bulb smoke. The inscription on the upper right, by a 15-year-old miner, is also remarkable! Photo H. Katsaros and V. Stergiou.
Επιπλέον μπορούμε να παρατηρήσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον ορυκτολογικές παραγενέσεις, μεταλλοφόρες συγκεντρώσεις (Εικ. 19Α, 19Β, 20Α, 20Β), πανέμορφες γεωμορφές και σπηλαιοθεάματα (Εικ. 21), καθώς και εντυπωσιακούς γεώτοπους (Εικ. 22) που αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα [5] για τον μελλοντικό περιηγητή των υπογείων της Λαυρεωτικής.
Fig. 19: In the left image (A) remnant of the mining ore, mainly from silver galena PbS (gray in the image with the symbol Ag-Pb) and with less quantities of other sulfide minerals. The mineralization shows sub-horizontal development within the fragmented (brittle tectonic deformation) upper marble (mr) close to its contact with the overlying geological formations of the Upper metamorphic Tectonic unit (1st mineralized contact). Picture from the “80” gallery in Plaka Lavreotiki. Photo by V. Stergiou. The ancient miners exploited this ore deposit type, due to the significant economic interest, which develops as massive replacements ore body lenses within marbles near or in contact with the underlying or overlying schist, in various mining areas (Kamariza etc.) of Lavrio. In the right image (B) vein – type silver bearing galena PbS (of gray color) with calcite (of white color) as gangue non metallic mineral from the gallery “80” in Plaka area. The image shows the so-called “Vein 80” (or Filon or Filoni “80”) in the gallery “80” in Plaka, trending ESE- WNW dipping 40-55 SSW [6] with sulfide paragenetic mineral Pb-Ag-As-Sb–Cu-Bi and high silver content 500 gr / tn up to 4kg / tn of produced Pb [7]. In the photo, V. Stergiou one of the authors of the article.
-
-
rbsh
Fig. 20: In the left image (A) Zinc bearing ore mainly from smithsonite mineral ZnCO3) (calamine). The different shades such as gray in the center that turns to yellow peripherally is due to the variable content of trace metallic elements [8]. The ancient miners did not exploit the zinc bearing minerals. On the contrary, during the 19th until the first decades of the 20th century, these ores were intensively exploited by the newer miners. Picture from a gallery in central Kamariza (3rd contact). Photo H. Katsaros. In the right image (B) from the Hilarion gallery of Kamariza the contact between the micaschistes (Sch) and the underlying lower marble (mr) (3rd mineral contact), with in situ impressive shades of the minerals: allophane (a), gibbsite ( g) and azurite (az). Photo by V. Stergiou.
Fig. 21: In the left image (A) stalactites of unique beauty with the participation of blue amorphous supergene hydrate – copper sulfates. In the right image (B) of similar composition supergene secondary copper compounds in the form of a “waterfall” in the walls of a gallery in Kamariza, due to the leaching of the mineralized rocks by the descending water through joints of the rocks. Photo by C. Kosmidis.
Fig. 22: Mining gallery of the 20th century “80” in Plaka Lavreotiki. The Lavreotiki Detachment Fault (we mark it with a red line) a unique geotope of significant scientific importance and an impressive attraction for the visitor in an unprecedented underground environment. A 11,9 έως 8,3 million years ago [9], the rocks of the Upper (metamorphic) Tectonic Unit that are above the Detachment Fracture slid along the level of this detachment fault on the rocks of the Lower (metamorphic) Tectonic Unit, which are the footwall of the fault. This Detachment Fault of Lavreotiki, part of a system of fault zones with a length of over 100 km, which extends to the Western Cyclades, is related to the geotectonic regime of the tectonic plates of the Aegean area and played a decisive role in the formation of silver bearing lead ore deposits. (1st mineralized contact). Photo C. Kosmidis.
Επειδή ορισμένες στοές και υπόγεια μεταλλευτικά έργα έχουν πλέον πλημμυρήσει σε βαθύτερα επίπεδα, κρίθηκε σκόπιμο να προγραμματιστεί η εξερεύνησή τους, από εξειδικευμένους έμπειρους σπηλαιοδύτες με ειδικό εξοπλισμό (Εικ. 23) [10].
Fig. 23 The cave divers of the Addicted2H2O diving team and co-authors of the article E. Kranidiotis (on the left) and S, Stamatakis (on the right), after a dive at the 5th level (Fig. 24), in the flooded section of the Hilarion mine.
Στα πλαίσια αυτά διερευνήθηκαν μεταλλευτικές στοές και φρέατα κάτω από την επιφάνεια του νερού όπως το μεταλλείο Hilarion (Εικ. 24) στην περιοχή της Καμάριζας, ο μεταλλευτικός τομέας των Σκλιβών (Εικ. 25) στην περιοχή Πλάκα αλλά και άλλες περιοχές με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Fig. 24: A stunning 3D image, with Cloud Compare software, of the Hilarion mine, south of Kamariza as part of the underground exploration by the diving team Addicted2H2O that participated in the writing of this article. The mapping was done by the topographic engineer I. Psaltakis with the help of a special Laser mapping tool. The entrance is marked with the red “cloudy” spot. Then we move north, to the gallery at an angle depicted in orange. We browse the galleries in three levels that are captured in yellow, green and blue depending on the increase in depth. The 4th level, represented by the blue hue, is located at a depth of about 150 meters from the ground surface and is flooded in parts. From here dives were conducted for the underwater exploration and video capture of the flooded 5th level.
Fig. 25: 3D illustration of the mining sector of Sklives in Plaka Lavreotiki. We enter from the entrance of the gallery “80” in the area of Plaka and proceed the gallery-adit to the north. At the fork we follow to the east the crosscut mining gallery, (with a reddish tinge) and meet in the position “Sklives” an incline mining gallery with a general inclination of 30o (for personnel transport & for ventilation) for the exploitation of the silver-bearing galena vein type mineralization known as “Vein 80” at deeper levels. The color gradation from yellow to green and finally to blue shows the course of the increasing sloping depth from where galleries have been mined at various levels for the extraction of the ore. On this lower level with the blue shade, located 115m. from the surface, we find the now flooded part of the mining works that continue in depth. After underwater exploration we met at a depth of 20m. from the surface of the water the “blind” gallery of Sklives (Fig. 27) which is connected to the well of Sklives (Fig. 26) from where the mined ore was transported to the surface.
Οι υπόγειες αυτές καταδυτικές εξερευνήσεις, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Λαυρεωτική, μας έδωσαν στοιχεία για τη συνέχεια σε βάθος της πλούσιας σε άργυρο μεταλλοφόρου φλέβας των Σκλιβών (Εικ. 19Β & 25), ενώ εντοπίστηκε σε βάθος και το φρέαρ των Σκλιβών (Εικ. 26 Α & Β , 27Γ).
Fig. 26: In the left image (A) the metal tower (the so-called “Gavria”) of the ore mine shaft of Sklives in Plaka, of 135 m depth (recent measurement), which had been opened for the transport of ore wagons with two elevators from the underground Sklives mining sector. In the right image (B) top view of the well as seen from the surface, at the shaft of the metal tower. This well is connected to the central ‘blind’ gallery of Sklives, which is now flooded (Fig. 27Α,Β,Γ,Δ), where the mined ore was collected from the upper levels of the Sklives incline mining gallery (Fig. 25) and then transported by elevators to the surface (Fig, 26Α). Photo by H. Katsaros
Επίσης εντοπίσθηκαν, βυθισμένα στο νερό, εγκαταλειμμένα μηχανήματα (Εικ.27 Α) καθώς και άλλος μηχανικός εξοπλισμός (Εικ.27 Β,Γ) της μεταλλευτικής δραστηριότητας του περασμένου αιώνα.
Fig. 27: In the “blind” central gallery of Sklives in Plaka, located at a depth of 20 meters below the water surface of the flooded section of the Sklives incline mining gallery. The cave divers encountered the diesel engine used by the miners to transport the wagons (Fig. 27A) as well a wagon (Fig.27B) for the transport of the ore, that reflects the mining history of the area of Plaka Lavreotiki. which has remained there since the definitive cessation of mining activity in 1977. After persistent exploration dives, the well of Sklives (Fig. 27 Γ) was found inside the flooded “blind” arcade, which continues a few meters deeper and appears to be covered with rubble and concrete. From this position, which is 135m away from the surface, looking upwards, a glimmer of sunlight from the mouth of the well (Fig. 27Δ) is visible through the water, thus creating an eerie environment. Photo by E. Kranidiotis.
Η όλη αυτή εργασία υποστηρίχθηκε από τρισδιάστατες χαρτογραφήσεις των στοών στις μεταλλευτικές περιοχές Hilarion και Σκλιβών με τη χρήση ειδικής συσκευής Laser και εξειδικευμένου λογισμικού που παραχωρήθηκε από συνεργαζόμενη εταιρεία (Εικ. 24,25). Οι παραστατικές αυτές απεικονίσεις μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης των υπόγειων μεταλλευτικών έργων του περασμένου αιώνα σε συνδυασμό με τον τρόπο και τις μεθόδους εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
ΙΙΙ. Ο επίλογος : Η υπόγεια μεταλλευτική περιήγηση αποτελεί μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, αλλά και ένα φόρος τιμής στους αρχαίους καθώς και στους νεότερους υπογείτες-μεταλλωρύχους της Λαυρεωτικής
Το άρθρο αυτό έχει σαν στόχο να προβάλει τα αρχαία και νεότερα υπόγεια μεταλλευτικά έργα, που αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά και μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λαυρεωτικής γης, προσφέροντας στον μελλοντικό επισκέπτη μία πρωτόγνωρη εναλλακτική μορφή τουρισμού.
Στα έγκατά της, η Λαυρεωτική κρύβει το μόχθο και την σκληρή εργασία των μεταλλωρύχων σε όλη την ιστορική της διαδρομή πάνω από 6.000 χρόνια.
Ευελπιστούμε λοιπόν ότι στο μέλλον ορισμένες από αυτές τις στοές, με μεταλλευτικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, θα γίνουν επισκέψιμες στο ευρύ κοινό [5] για να ζήσει μία πρωτόγνωρη εμπειρία όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Στοχεύουμε να “μεταμορφώσουμε” τα εγκαταλειμμένα αυτά υπόγεια μεταλλευτικά έργα, που χάνονται στο αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου, σε πολιτιστικούς θησαυρούς και να “ξαναζωντανέψουμε” έτσι τις στοές με τον κόσμο που θα κυκλοφορεί αλλά και με τις μνήμες (Εικ. 29) και τις ιστορίες των μεταλλωρύχων που θα διηγούμαστε.
Fig. 28: Corinthian black terracotta votive tablet dating to the 6th century BC, depicting miners in a mine. (Archaeological Museum of Berlin). Wikipedia: Slavery in ancient Greece
Fig. 29: Underground mining works in Plaka Lavreotiki of the years 1965-69. In the 1st row from left to right: K. Papathanassiou former Chief Mining Engineer of CFML (right in the picture) & D. Dimou, N. Valvis, S. Eleftheriou, G. Dounas & N. Savidis. In the 2nd row: G. Goulas & Athanassiou, Ch. Zagouris, S. Dimitriou, D. Priftis and in the 3rd row: V. Makris, P. Kitros, N. Ninos & C. Souliotis, Makris. From the historical archive of Konstantinos and Michael Papathanassiou who participate in the writing of this article.
Kάντε like στην σελίδα του Anattica.gr στο Facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε τα νέα όλης της Ανατολικής Αττικής