Μια μεγάλη δωρεά προς το Ιστορικό Και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών
Την περασμένη εβδομάδα η Ι.Λ.Ε.Α. έλαβε μια μεγάλη δωρεά ιδιαίτερης αξίας. Αξίας συναισθηματικής για την δωρήτρια, σε μεγάλη ποσότητα και σε εξαιρετική ποιότητα των δωρηθέντων αντικειμένων.
Κεντητές, σπάνιες, μεγάλες, τετράγωνες μαξιλαροθήκες και νυφικά σεντόνια, που κάποτε στόλισαν τα όνειρα, τα κρεβάτια και τα δωμάτια των νεονύμφων. Καφασωτά κάδρα με παλιές φωτογραφίες οικογενειών των αρχών του περασμένου αιώνα, που στόλιζαν μέχρι σήμερα, αναμνηστικά, τις σαλοτραπεζαρίες των σπιτιών.
Ένα ζευγάρι τσαρουχιών του τέλους του 19ου αιώνα, στο κάτω μέρος των οποίων διατηρούνται ακόμη ίχνη από τους λασπόδρομους της εποχής.
Δύο χρηστικά πιάτα, σε άριστη κατάσταση, του τελευταίου τέταρτου του 19ου αιώνα με παραστάσεις της δαφνοστεφανωμένης Ελλάδας και των βασιλέων Γεωργίου και Όλγας, φτιαγμένα σε εργαστήριο της τότε ακμάζουσας εμπορικώς και οικονομικώς, Σύρου. Τα πιάτα αυτά δωρήθηκαν, πριν από 40 χρόνια, στον Σταμάτη και στην Αικατερίνη Γκίκα από Σιφνιούς φίλους τους, αφού προηγουμένως είχαν σερβιριστεί σε αυτά τα εδέσματα της Σιφνέικης φιλοξενίας.
Και ακόμα δύο γρίζες, ένα σιγκούνι καθημερινό, δύο πουκάμισα με μισοκούνεσι, δύο μπόλιες, δύο σταμπωτά μαντήλια, μια τραχηλιά, ποδιές και διάφορα ζευγάρια από μανίκια και κατωμάνικα, δύο ζευγάρια πεσκούλια και πολλά ακόμα μέρη της παραδοσιακής νυφιάτικης και της καθημερινής Μενιδιάτικης φορεσιάς.
Η δωρεά έγινε από την Αικατερίνη Βαρελά σύζυγο Σταμάτη Γκίκα στη μνήμη του συζύγου της και στην μνήμη των προγόνων της Ισιδώρου και Αικατερίνης Τριβέλα (των αείμνηστων ιδιοκτητών του ιστορικού αλευρόμυλου και ελαιοτριβείου Τριβέλα, ενός αλευρόμυλου που από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι το σεισμό του 1999 αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβιομηχανικά κτήρια της Αττικής) και των γονιών της Κωνσταντίνου και Μαρίας Βαρελά.
Η Ι.Λ.Ε.Α. ευχαριστεί θερμότατα τη δωρήτρια για την εξαιρετική προσφορά της προς το Μουσείο μας και προς την ιστορία και την λαογραφία γενικότερα της περιοχής μας.
Τα αντικείμενα αυτά θα μείνουν ως παρακαταθήκη στις συλλογές της Ι.Λ.Ε.Α. και θα αποτελέσουν οπωσδήποτε αντικείμενο μελέτης και έρευνας για πανεπιστημιακούς και ερευνητές, που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πλούτο της παράδοσης, της κεντητικής και της ιστορίας των Αχαρνών.