Ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για ένα χειρότερο καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης, αφού οι μεγάλες φωτιές έχουν ξεκινήσει ήδη πριν ακόμα την αντιπυρική περίοδο.
Προκειμένου να δώσουμε περαιτέρω βάρος στη σοβαρότητα της κατάστασης, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε την άποψή του στο Thesstoday.gr.
«Κρίνοντας από το ότι είχαμε τουλάχιστον δύο πυρκαγιές, αρκετά νωρίς για την εποχή, στη βόρεια Ελλάδα (σ.σ. σε Πιέρια Όρη και Πρέσπες), προβλέπεται ένα ακόμη πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασίες και δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι πληγές από τις δασικές πυρκαγιές είναι ανυπολόγιστες. Καταρχάς, η φωτιά στη Δαδιά έθεσε νέα μέτρα με μαύρο ρεκόρ για την Ευρώπη. Επιπλέον, το 2021, η καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας αποτέλεσε προκλητικό παράδειγμα. Αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τα φετινά δεδομένα, αποδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την επιτακτική ανάγκη για ενεργή δασοπυρόσβεση.
Σε όλα αυτά που επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος, έρχεται να «απαντήσει» η κατάσταση που επικρατεί στην Πάρνηθα, όπου είναι πλέον μια «μπαρουταποθήκη».
Συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, η κατάσταση είναι δραματική. Κομμένα κλαδιά και χόρτα σε πεζοδρόμια, στα όρια του δάσους κάνουν την περιοχή «μπαρουταποθήκη».
«Σχεδόν όλα τα οικόπεδα είναι χάλια», ανέφερε κάτοικος της περιοχή στον ALPHA.
«Είναι εύκολο να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων; Παίρνουμε τον δήμο και τους ζητάμε να έρθουν για καθαρισμό», πρόσθεσε άλλη κάτοικος.
Ο Δήμος Μενιδίου από την πλευρά του έστειλε τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες για να καθαριστούν τα οικόπεδά τους μέχρι το τέλος Απριλίου, με τα πρόστιμα να είναι «τσουχτερά».