Αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Αρβανίτισσας της Χίου που αγιογραφήθηκε στην Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιο Όρος και ανήκει στην ενορία του αρβανιτοχωρίου Σάκκος Ορεστιάδας Έβρου, υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου ο ευσεβής και φιλόχριστος λαός του Καλάμου.
Την εικόνα υποδέχτηκαν στην είσοδο του Ιερού Ναού πιστοί, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Ωρωπού. Τη μετέφεραν στον Ιερό Ναό Καλάμου όπου χοροστάτησε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλος, πατέρες των ενοριών του Δήμου Ωρωπού, παρουσία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, του αντιδημάρχου Καλάμου Παναγιώτη Πέππα, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Πέτρου Δέδε, των δημοτικών συμβούλων Ιωάννη Μίχα, Ιωάννη Παπαπέτρου, της προέδρου της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Ντιάνας Ηλιάδη, του προέδρου της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Γιώργου Ντόστη, του προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου Δημήτρη Χορμοβίτη, μελών των Δημοτικών Ενοτήτων Καλάμου, Μαρκοπούλου, του Διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού, μελών του Συλλόγου Αρβανιτών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλάμου και πλήθους πιστών. Η φιλαρμονική του Δήμου Ωρωπού συνόδευσε την εικόνα της Παναγίας, ενώ οι πιστοί την έραιναν με ροδοπέταλα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα παιδιά του Καλάμου.
Μέχρι την Κυριακή θα γίνουν πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Κάλαμο και το απόγευμα της Κυριακής (19/5) στις 19:00 θα γίνει λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους του χωριού.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Η Ιερή Εικόνα Σάκκου είναι πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Αρβανίτισσας Χίου. Αγιογραφήθηκε στην Μονή Κουτλουμουσίου και είναι γνωστή σαν το Παλλάδιο τον Αρβανιτών του Βορείου Έβρου που μετεγκαταστάθηκαν σαν πρόσφυγες από τα αρβανιτοχώρια της Ανατολικής Θράκης μετά τον ξεριζωμό του 1922.
ΑΠΟ ΤΟΝ 11ο ΑΙΩΝΑ
Σύμφωνα με τα ιερά κείμενα η Παναγία η Αρβανίτισσα συνδέεται με τη Χίο. Τον 11ο αι. μ.Χ. δυό ασκητές από τη Χίο δέχονται αποκάλυψη από τη Θεοτόκο ότι ο άρχοντας Κωνσταντίνος Θ΄ ὁ Μονομάχος, που ήταν εξόριστος στη Λέσβο, επρόκειτο να γίνει αυτοκράτορας. Πηγαίνουν τότε στον εξόριστο και του προφητεύουν το μέλλον του. Του ζητούν ακόμη, όταν στεφθεί βασιλιάς, να χτίσει στη Χίο μια Μονή προς τιμήν της Παναγίας, γιατί η ίδια το παρήγγειλε. Ο Κωνσταντίνος υπόσχεται. Κι όταν γίνεται αυτοκράτορας, εκπληρώνει το τάμα του. Στέλνει στη Χίο από την Κωνσταντινούπολη τους καλύτερους πετράδες (χτίστες) της αυτοκρατορίας, τους Αρβανίτες από τη Βόρειο Ήπειρο, για να χτίσουν τη Νέα Μονή. Οι πετράδες αυτοί εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Χίο με τις οικογένειές τους και δημιούργησαν τέσσερα αρβανιτοχώρια (Καρυές κ.ά.). Στο πέρασμα των αιώνων, οι απόγονοί τους, άνθρωποι φτωχοί και θεοσεβείς, έβλεπαν σε οπτασίες και οράματα την Παναγία σαν μια λυγερόκορμη κοπέλα με αρβανίτικη φορεσιά να περιδιαβαίνει τις κορυφές και να τους δίνει κουράγιο στον αγώνα της επιβίωσης. Την ονόμασαν Παναγία Αρβανίτισσα· και όταν το 1905 βρέθηκε ένα εικόνισμα της Παναγίας στην περιοχή –ακόμη ήταν Τουρκοκρατία στο νησί– έχτισαν στις Καρυές της Χίου κρυφά, με αφάνταστη ταλαιπωρία, αφού τότε δεν επιτρεπόταν η ανέγερση ναών, ναό προς τιμήν Της. Η Παναγία η Αρβανίτισσα από τότε τους προστάτεψε από τους Τούρκους, από τους Ιταλούς αλλά και σε κάθε περίσταση.
ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, εγκαταστάθηκαν μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης πολλές οικογένειες προσφύγων από τα αρβανιτοχώρια της Αδριανούπολης. Το χωριό Σάκκος βρίσκεται σε υψόμετρο 40 μέτρα, 4,5 χλμ. από το κέντρο της Ορεστιάδας και αποτελεί τη βόρεια συνέχεια της. Πολλοί κάτοικοι κατάγονται από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης (σημερινή Τουρκία) και είναι στην καταγωγή τους Αρβανίτες κτίστες από την περιοχή της Κορυτσάς που στα μέσα του 16ου αιώνα ήρθαν στην περιοχή και συμμετείχαν στο κτίσιμο του τζαμιού της Αδριανούπολης. Αυτοί ευλαβούνται ιδιαίτερα την Παναγία. Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο θάνατος θέριζε τα παιδιά στο χωριό της Ορεστιάδας Σάκκος, μια φτωχιά μητέρα είδε στον ύπνο της την Παναγία, η οποία τους είπε να σφάξουν αρνάκια στην αυλή της εκκλησίας, να τα μαγειρέψουν και να τα φάνε όλοι μαζί σε κοινό τραπέζι, αφού ο ιερέας το ευλογήσει. Το έκαναν και σταμάτησε το κακό. Από τότε κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό Σάκκος γίνεται το κοινό αυτό τραπέζι. Σ’ αυτό το μικρό προσφυγικό αρβανιτοχώρι ήρθε να μείνει η εικόνα της Παναγίας της Αρβανίτισσας από το Άγιο Όρος. Γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου.