Βλέποντας τις χορηγίες του να στερεύουν και τα έξοδά του να αυξάνονται διαρκώς, ο Τζακ Λάφερ είναι μεταξύ των Ολυμπιακών αθλητών που χρησιμοποίησαν τη συχνά αμφιλεγόμενη πλατφόρμα για να φτάσουν στους Αγώνες – ή απλώς να επιβιώσουν.
Μετά το μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, ο Λάφερ, ο οποίος κέρδισε άλλο ένα χάλκινο στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι περίμενε χρηματοδότηση που δεν ήρθε ποτέ. Ο λογαριασμός του, που κοστίζει 10 δολάρια για μηνιαία συνδρομή, λέει ότι δημοσιεύει «περιεχόμενο SFW (ασφαλές για εργασία) με μαγιό Speedos και εσώρουχα, όπως σλιπ ή μποξέρ». Μια πρόσφατη ανάρτηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες συγκέντρωσε περισσότερα από 1.400 likes.
«Για μένα, ήταν η απόλυτη σανίδα σωτηρίας», είπε, προτού απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από έναν αξιωματούχο της βρετανικής ομάδας, υποδεικνύοντας την ευαισθησία του θέματος.
Το AP μίλησε με πολλούς νυν και πρώην Ολυμπιονίκες που σκιαγράφησαν μια απογοητευτικά εικόνα από όσα ένα έπρεπε να κάνουν – και να δείξουν – για να φτάσουν στο Παρίσι.
Ο Λάφερ και άλλοι νυν και πρώην Ολυμπιονίκες – ο κωπηλάτης Ρόμπι Μάνσον, η επικοντίστρια Αλίσα Νιούμαν (Καναδάς), οι αθλητές καταδύσεων Τίμο Μπαρτέλ (Γερμανία), Ντιέγκο Μπαλέζα Ισαίας (Μεξικό) και ο Μάθιου Μίτσαμ (Αυστραλία), ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος χρυσός Ολυμπιονίκης – βρήκαν χρηματοοικονομική σταθερότητα στο OnlyFans, κάτι που άλλες πηγές χρηματοδότησης απέτυχαν να τους εξασφαλίσουν
Ανήμπορος να βρει παραδοσιακές χορηγίες, ο Μίτσαμ άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες του στο OnlyFans, συμπεριλαμβανομένων και γυμνών υπό συγκεκριμένες μη αποκαλυπτικές γωνίες, κερδίζοντας το τριπλάσιο ποσό από αυτό που κατάφερε να συγκεντρώσει ως κορυφαίος αθλητής.
«Αυτό το σώμα είναι ένα καταπληκτικό εμπόρευμα που οι άνθρωποι θέλουν να πληρώσουν για να δουν. Είναι προνόμιο να βλέπεις ένα σώμα που έχει έξι ώρες δουλειάς κάθε μέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα για να γίνει αγαλμάτινο», λέει ο Μίτσαμ, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «″λάιτ″ σεξεργάτη».
Ο Μάνσον, εν τω μεταξύ, πιστώνει στο OnlyFans τη βελτίωση των αθλητικών του επιδόσεων, λέγοντας ότι το περιεχόμενό του περιελάμβανε ″thirst traps″ (σ.σ. ένας τύπος ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προορίζεται να δελεάσει τους θεατές σεξουαλικά) αλλά τίποτα πορνογραφικό.
«Το περιεχόμενό μου είναι γυμνό ή υπονοούμενο γυμνό. Το διατηρώ καλλιτεχνικό, διασκεδάζω με αυτό και προσπαθώ να μην παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά. Αυτό είναι κάτι που προσπάθησα επίσης να διατηρήσω και στην προσέγγισή μου στην κωπηλασία… Αυτή η προσέγγιση με βοήθησε να πετύχω ένα προσωπικό ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», εξηγεί στο AP.
Ενώ ορισμένοι αθλητές λένε ότι δεν βλέπουν αυτό που κάνουν ως σεξουαλική δουλειά, ο Γερμανός δύτης Μπαρτέλ σημειώνει: «Στον αθλητισμό, δεν φοράς τίποτα άλλο εκτός από ένα Speedo, οπότε είσαι σχεδόν γυμνός».
Η Global Athlete, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από αθλητές για να αντιμετωπίσει την ανισότητα στον αθλητισμό, κατήγγειλε τη δεινή κατάσταση της χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Ολο το μοντέλο χρηματοδότησης του Ολυμπιακού αθλητισμού έχει καταρρεύσει. Η ΔΟΕ βγάζει τώρα πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αρνείται να πληρώσει τους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δηλώνει επικεφαλής Global Athlete, Ρομπ Κέλερ και επικρίνει τη ΔΟΕ ότι ανάγκασε τους αθλητές να ξεπουλήσου τα δικαιώματα της εικόνας τους.
«Η πλειονότητα των αθλητών μόλις και μετά βίας μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο της, ωστόσο η ΔΟΕ, οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και οι εθνικές ομοσπονδίες που επιβλέπουν τα αθλήματα έχουν στελέχη που κερδίζουν εξαψήφια ποσά. Ολοι βγάζουν λεφτά στις πλάτες των αθλητών. Κατά κάποιο τρόπο, μοιάζει με σύγχρονη σκλαβιά», επιμένι ο Κέλερ.
Το AP μίλησε με πολλούς αθλητές που επιβεβαιώνουν ότι έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους για να βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ αστέρια όπως ο Μόντο Ντουμπλάντις ή η Σιμόν Μπάιλς μπορούν να κερδίσουν εκατομμύρια, οι περισσότεροι αθλητές παλεύουν για να καλύψουν το κόστος της συμμετοχής τους στην σκηνή του παγκόσμιο αθλητισμού.
Αυτά τα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνουν προπόνηση, φυσικοθεραπεία και εξοπλισμό, με κόστος χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα, καθώς και βασικά έξοδα διαβίωσης. Ορισμένες αντιπροσωπείες χρηματοδοτούν την προπόνηση, με τους αθλητές να καλύπτουν τους ιατρικούς λογαριασμούς και τα καθημερινά έξοδα. Σε άλλες αποστολές οι αθλητές πληρώνουν τα πάντα μόνοι τους.
Στους Ολυμπιακούς αθλητές δίνονται γενικά μόνο ένα ή δύο εισιτήρια για φίλους και συγγενείς, υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν για επιπλέον εισιτήρια, ώστε τα αγαπημένα τους πρόσωπα να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες τους.
«Η ΔΟΕ προσπαθεί να πείσει αυτούς τους αθλητές ότι η ζωή τους θα αλλάξει αφού γίνουν Ολυμπιονίκες – αυτό δεν μπορεία να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των αθλητών πνίγονται στα χρέη, αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και ξεχνιούνται μόλις τελειώσουν τον αθλητισμό χωρίς μελλοντική προοπτική απασχόλησης», υπογραμμίζει ο Κέλερ.
Η αθλήτρια του άλαμτος επί κοντώ Αλίσα Νιούμαν χρησιμοποίησε τα χρήματα που κέρδισε από το OnlyFans για να αγοράσει ακίνητη περιουσία και να κάνει κομπόδεμα για το μέλλον. «Ποτέ δεν μου άρεσε ότι οι ερασιτέχνες αθλητές δεν μπορούν να βγάλουν πολλά χρήματα», παραδέχεται. «Κι κάπως έτσι επιστρατεύτηκα τις επιχειρηματικές μου δεξιότητες».
Ο Ανταμς της ΔΟΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι δεν γνωρίζει αυτή την τάση και απέρριψε τις ανησυχίες για το θέμα. Το AP ζήτησε λεπτομέρειες από τη ΔΟΕ για το πώς βοηθάει οικονομικά τους αθλητές και η ΔΟΕ παρέπεμψε το έγκριτο πρακτορείο σε μια σειρά από διαδικτυακούς συνδέσμους με ελάχιστες λεπτομέρειες, χωρίς να διευκρινίσει ή να δώσει περαιτέρω σχόλια. Μια δήλωση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ανέφερε ότι η Επιτροπή διανέμει το 90% των εσόδων της στην «ανάπτυξη του αθλητισμού και των αθλητών», αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.
Το OnlyFans έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αθλητές. «Τους βοηθάμε να ανταπεξέλθουν με το κόστος προπόνησης και διαβίωσης και τους παρέχουμε τα εργαλεία για επιτυχία εντός και εκτός γηπέδου», αναφέρει η πλατφόρμα. Και στέκεται ακόμη σε άλλους «εξαιρετικά ταλαντούχους αθλητές δημιουργούς περιεχομένου OnlyFans που δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν στο Παρίσι φέτος», συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών δυτών, Μάθιου Ντίξον, Ντάνιελ Γκουντφέλοου και Μάτι Λι, μαζί με τη Βρετανίδα πατινέζ ταχύτητας Ελίζ Κρίστι και τον Ισπανό ξιφομάχο Γιούλεν Περέιρα.
Οι αθλητές που είναι στο OnlyFans λένε ότι αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό στίγμα. Κάποιοι είπαν στο AP ότι τους ρωτούν αν είναι πλέον πορνοστάρ. Στο προφίλ του ένας Βρετανός αθλητής καταδύσεων αναγκάστηκε διευκρινίσει: «Είμαι δύτης της Team GB (Μεγάλη Βρετανία), όχι πορνόσταρ».
Αλλοι, όπως ο Μίτσαμ, μιλούν πιο ανοιχτά για τα όσα βιώνουν: «Μερικοί άνθρωποι είναι επικριτικοί με αυτή τη δουλειά. Ο κόσμος λέει ότι είναι ντροπή. Αλλά αυτό που κάνω είναι μια πολύ ελαφριά εκδοχή της σεξουαλικής δουλειάς, όπως η χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εκδοχή της μαγιονέζας»
Ο Μεξικανός δύτης Ντιέγκο Μπαλέζα Ισαίας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η εμπειρία τον έκανε να νιώθει απογοητευμένος. Μπήκε στο OnlyFans το 2023, όπως λέει, για να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να στηρίξει την οικογένειά του. Αφού απέτυχε να προκριθεί στο Παρίσι, σχεδίαζε να κλείσει τον λογαριασμό του.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας αθλητής δεν το κάνει αυτό γιατί του αρέσει αλλά επειδή το έχει ανάγκη», εξηγεί.
Το οικονομικό κίνητρο, πάντως, μπορεί να είναι σημαντικό. Ο Γάλλος επικοντιστής Αντονί Αμιρατί απέκτησε απροσδόκητη φήμη λόγω μιας αποτυχημένης προσπάθειάς του να περάσει τη μπάρα στα προκριματικά του αθλήματος. Σύμφωνα με το TMZ και, ένας ιστότοπος για ενήλικες του πρόσφερε στη συνέχεια ένα εξαψήφιο ποσό για να επιδείξει το «ταλέντο» του.
Ο Μίτσαμ το OnlyFans είναι καλύτερο από το GoFundMe, καθώς οι αθλητές δεν ζητούν χρήματα ή δωρέες. «Με το OnlyFans, οι αθλητές παρέχουν στην πραγματικότητα ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, κάτι που έχει αξία για τα χρήματα που λαμβάνουν», λέει. «Κάνει τους αθλητές επιχειρηματίες».