Με μεγάλη επιτυχία, τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Καλάμου του Δήμου Ωρωπού και καλές καιρικές συνθήκες έγινε η 9η αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου στην πλατεία του χωριού.
Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τους συντελεστές της πρωτότυπης παράστασης σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μίχα. Εθελοντές κάθε ηλικίας μπήκαν στο πετσί του ρόλου, αυτοσχεδίασαν όποτε χρειάστηκε και αναβίωσαν φράσεις και συνήθειες από την καθημερινότητα του χωριού δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θα ζήλευαν επαγγελματίες ηθοποιοί.
Η ιστορία διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο Γιώργος και ο Βαγγέλης ήταν δύο καλοί φίλοι που μεγάλωσαν μαζί. Στην πορεία της ζωής τους όμως μάλωσαν για τα πολιτικά και έγιναν εχθροί επειδή ο ένας (ο Βαγγέλης) ήταν με το μέρος της παράταξης του δημάρχου και ο άλλος (ο Γιώργος) ήταν αντίπαλος.
Οι οικογένειες τους δεν μιλούσαν για πολύ καιρό μέχρι που η προξενήτρα με τις «ευλογίες» των γυναικών των δύο φίλων ανέλαβαν δράση για να παντρέψουν τα παιδιά τους.
Η αφορμή δόθηκε όταν ο Γιώργος έβγαλε ένα σπυρί στην… ουρά του, πονούσε και ήταν για μέρες στο κρεβάτι του πόνου. Η προξενήτρα πρότεινε να ζητήσει τη θαυματουργή αλοιφή που κατείχε η οικογένεια του Βαγγέλη. Ο Γιώργος έβαλε την αλοιφή και θεραπεύτηκε και η προξενήτρα βρήκε την ευκαιρία να κάνει το προξενιό μεταξύ του γιου του Γιώργου και της κόρης του Βαγγέλη για την οποία οι φήμες έλεγαν πως την προόριζε για τον γιο του δημάρχου.
Μέσα από σπαρταριστούς διαλόγους οι δύο νοικοκύρηδες με την προτροπή του παππού Μήτσου (μπαμπά του Βαγγέλη) είπαν το «ναι» στο προξενιό, μόνιασαν και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες του γάμου. Ο γάμος έγινε με δόξα και τιμή, η κουμπάρα άλλαξε τα στέφανα και το γλέντι ξεκίνησε με αρβανίτικα δημοτικά τραγούδια του μοναδικού Σπύρου Μπρέμπου και τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού που μπήκε στο χορό και γλέντησε μέχρι τις απογευματινές ώρες στην πλατεία του Καλάμου.
«Αν και μας… πήραν τη νύφη θέλω να ευχηθώ στους νεόνυμφους κάθε καλό και καλούς απογόνους. Μετά από αυτό που παρακολουθήσαμε σήμερα το μόνο που μπορώ να πω είναι πως για μένα είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που τιμούν, σέβονται και αγαπούν τα ήθη και έθιμα του τόπου τους. Συγχαρητήρια στους Καλαμιώτες και ειδικά στα παιδιά μικρά και μεγάλα που συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, τον αρβανίτικο και πολιτιστικό σύλλογο και ιδιαίτερα τις κυρίες Γκικάκη, Κατσαμάκου, Βασιλάκου. Πάνω απ΄ όλα συγχαρητήρια στον μπάρμπα Μήτσο τον Μίχα που είναι ψυχή αυτής της εκδήλωσης», είπε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ο οποίος παρακολούθησε την παράσταση μαζί με σύσσωμη τη δημοτική αρχή του Δήμου Ωρωπού.
Σε όλους τους επισκέπτες, θεατές και φυσικά στους συντελεστές προσφέρθηκαν πλούσιες μερίδες με μοσχάρι κοκκινιστό, κρασί, λικέρ μαστίχα και παραδοσιακά κουλούρια.
«Είναι μία εκδήλωση σημείο αναφοράς στην ιστορία μας στην οποία συμμετείχε όλο το χωριό. Ευχαριστούμε τον Δήμο Ωρωπού, τον δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη, την Δημοτική Ενότητα Καλάμου, τον Αρβανίτικο Σύλλογο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Αθανάσιο Μαρτίνο, την ΕΣΠΑΑΚΑ και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας και στα παιδιά μας που με ζέση και ενδιαφέρον έδωσαν και την ψυχή τους και παρουσίασαν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα μέσα από λιγοστές πρόβες. Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που επιμελήθηκαν την προετοιμασία των σκηνικών, την παράσταση αλλά και την σίτιση των επισκεπτών μας. Ο Καλάμος είναι τόπος μαγικός, πανέμορφος και το έθιμο του αρβανίτικου γάμου που αναβίωσε από τον αείμνηστο Παναγιώτη Λίτσα και την Λένα Μαριέτα είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία και το παρελθόν μας αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», δήλωσαν ο Δημήτρης Μίχας και η Μαρία Γκικάκη.