Απότομα εναλλασσόμενο παραμένει το σκηνικό του καιρού, καθώς μετά τις βροχές και τις καταιγίδες που θυμίζουν φθινόπωρο, επιστρέφει εκ νέου η ζέστη και μάλιστα με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Από το φθινόπωρο ξανά στο καλοκαίρι
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) Κώστα Λαγουβάρδο, οι βροχές θα συνεχιστούν και την Τρίτη 19 Αυγούστου, πιο περιορισμένα όμως σε κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ δεν αποκλείονται μπόρες ακόμα και στα βόρεια της Αττικής. Από την Τετάρτη 20 Αυγούστου τα φαινόμενα σταματούν και η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει.
Η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη τόνισε ότι από την Πέμπτη 21 Αυγούστου η θερμοκρασία θα ανέβει στους 36-37°C, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς.
«Θα θυμηθούμε ότι είναι καλοκαίρι»
Όπως ανέφερε η κα. Τυράσκη, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Αυγούστου θα έχουμε την κορύφωση του κύματος ζέστης:
- Στις περισσότερες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38°C
- Στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, αναμένονται 39άρια.
Ωστόσο, η ζέστη αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, αφού από το Σάββατο το βράδυ η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί ξανά.
Εκτεταμένη αστάθεια τη Δευτέρα
Σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, η χώρα βιώνει έντονη αστάθεια με βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε Ήπειρο, Δυτική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και πιθανώς στην Πελοπόννησο.
Ο μετεωρολόγος εφιστά την προσοχή στους ισχυρούς κεραυνούς, καθώς πολλοί πολίτες βρίσκονται ακόμα σε θερινούς προορισμούς, σε βουνά ή περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
Η πρόγνωση για Τρίτη 19 Αυγούστου
- Βροχές και καταιγίδες κυρίως σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
- Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
- Θερμοκρασίες έως 36°C στη Θεσσαλία, 35°C σε Στερεά και Πελοπόννησο, 34°C στη Μακεδονία και τη Θράκη.
- Άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια. Θερμοκρασία: 22-35°C.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες, με θερμοκρασία 22-34°C.
Όπως όλα δείχνουν, το φετινό καλοκαίρι μας επιφυλάσσει έναν τελευταίο «καύσωνα» πριν πάρει σταδιακά τη θέση του το φθινόπωρο.
Δείτε live την εξέλιξη του καιρού