Ενημερωτική Δράση μέτρησης αρτηριακής πίεσης «Μαϊος Μήνας Μέτρησης»
στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας
7-5-2026
Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιδημάρχου Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Παιδικής Μέριμνας και Οικογένειας, Αθλητισμού και Νεολαίας Μένης Βαμποράκη, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ), σας προσκαλούν στην ενημερωτική προληπτική δράση: «Μαϊος Μήνας Μέτρησης», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026, το διάστημα 9:30 – 14:30 στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου.
1 στους 3 Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «ΜΑΪΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ» (ΜΜΜ) 2026
Η υπέρταση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, συνήθως χωρίς κανένα σύμπτωμα.
Μια «σιωπηλή» αλλά επικίνδυνη νόσος
Η υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για:
- εγκεφαλικό επεισόδιο
- έμφραγμα της καρδιάς
- καρδιακή ανεπάρκεια
- νεφρική ανεπάρκεια
- άνοια
Χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή απειλή», καθώς συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών. Στην Ευρώπη σχεδόν το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Στο πλαίσιο της ανάγκης για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, υλοποιείται και το 2026 στην Ελλάδα το πρόγραμμα «ΜΑΪΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ» (May Measurement Month – MMM), το μεγαλύτερο διεθνές πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και καταγραφής της αρτηριακής πίεσης (σχεδόν 100 χώρες). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της βελτιωμένης ρύθμισης της υπέρτασης στον γενικό πληθυσμό και πραγματοποιείται τον μήνα Μάϊο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17η Μαΐου).
Η υπέρταση στην Ελλάδα: ένα τεράστιο και υποτιμημένο πρόβλημα
Σύμφωνα με την εθνική επιδημιολογική μελέτη ΕΜΕΝΟ (2016) στην Ελλάδα*:
- περίπου 3 εκατομμύρια άτομαέχουν υπέρταση
- 30% των υπερτασικών παραμένουν αδιάγνωστοι
- μόλις 3 στους 10 υπερτασικούς ασθενείς έχουν καλή ρύθμιση της πίεσής τους
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η υπέρταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιάγνωστη ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη δημιουργώντας ένα κρίσιμο κενό στη δημόσια υγεία.
MMM 2026: Δωρεάν μετρήσεις σε όλη τη χώρα
Το πρόγραμμα «ΜΑΪΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ» 2026 θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάιο, με στόχο τη διενέργεια μετρήσεων αρτηριακής πίεσης πάνω από 10.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα σε περισσότερα από 40 σημεία μέτρησης σε 24 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Ασπρόπυργος, Βέροια, Διδυμότειχο, Δράμα, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα, Μαγούλα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Μεγαλόπολη, Μολάοι, Νάουσα, Νεάπολη Λακωνίας, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Τρίπολη, Χανιά).
Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δημόσιους χώρους με την χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων. Οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται άμεσα για τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους και, όπου χρειάζεται, θα λαμβάνουν οδηγίες για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση.
Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόληψης και η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που γνωρίζουν την πίεσή τους.
Οι ειδικοί επιστήμονες υγείας καλούν όλους τους ενήλικες: Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση, ακόμη κι αν αισθάνεσθε υγιείς.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για ενηλίκους που:
- δεν έχουν ελέγξει πρόσφατα την πίεσή τους
- έχουν αυξημένο σωματικό βάρος
- έχουν οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης
Κεντρικό μήνυμα
«Μέτρα την πίεσή σου σήμερα — είναι απλό και μπορεί να σώσει τη ζωή σου»
Σημείωση για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MAY MEASUREMENT MONTH (MMM)
Το May Measurement Month ξεκίνησε το 2017 από τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης και αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια δράση μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και τη βελτίωση της διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης διεθνώς. Μέχρι σήμερα έχουν συνολικά μετρηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα σε σχεδόν 100 χώρες. Το πρόγραμμα MMM έχει υλοποιηθεί και στην Ελλάδα (2019–2025) σε πάνω από 20 αστικά κέντρα και έχουν μετρηθεί περίπου 35.000 άτομα.
Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης. Το ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης με Προέδρο τον καθηγητή Καρδιολογίας Κωσταντίνο Τσιούφη, ο οποίος είναι διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. Στην διεξαγωγή του ΜΜΜ 2026 συμμετέχουν πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.
Σημείωση για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) έχει ιστορία σχεδόν 3 δεκαετιών και πάνω από 700 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των γιατρών στη σύγχρονη αντιμετώπιση της υπέρτασης, με απώτερο στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων στη χώρα μας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 111 (2ος όροφος), 115 27, Αθήνα
Τηλ.: 210 6469358, Fax: 210 6400767, gramatia.hypertasi@gmail.com
Το πρόγραμμα «ΜΑΪΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ» 2026 υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών : ELPEN, Innovis Pharma, Menarini, Servier, WinMedica.


