Αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά ο Τάκης και ο Μιχάλης Σαράντης είναι να επαναφέρουν στο προσκήνιο ξεχασμένες εταιρείες. Συνέβη με τον Όλυμπο. Συνέβη με τη Ροδόπη. Θα συμβεί και με την ΑΓΝΟ;
Θα το μάθουμε σύντομα, καθώς ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, η νέα ιδιοκτήτρια της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της βορείου Ελλάδας, πρόκειται σύντομα να ξαναβγάλει προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ στην αγορά.
Έχει δρομολογηθεί το επανλανσάρισμα κάποιων – λίγων – κωδικών με το σήμα ΑΓΝΟ αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία στον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα Χριστούγεννα εφέτος ή στις αρχές του 2023 στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα ξαναβρεθούν 10 κωδικοί της ΑΓΝΟ (γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.λπ.). Ωστόσο, η διανομή αρχικά δεν θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα και θα εστιαστεί στην Κεντρική Μακεδονία.
Εάν τα προϊόντα καταφέρουν να «μαζέψουν» μερίδιο αγοράς στη Θεσσαλονίκη και γενικά τη Μακεδονία και αν στη συνέχεια έχουν ζήτηση και στη Νότια Ελλάδα. Η διανομή θα επεκταθεί. Να σημειωθεί ότι συνολικά οι κωδικοί της ΑΓΝΟ, που πέρασαν στον όμιλο είναι περίπου 15.
Τα προϊόντα θα παράγονται στο εργοστάσιο της Όλυμπος στη Λάρισα και στο εργοστάσιο της Τυράς στα Τρίκαλα.
Στο τραπέζι και το παγωτό
Εκτός από γάλα γιαούρτι, τυρί και βούτυρο, η ΑΓΝΟ είχε και παραγωγή παγωτού διαθέτοντας μάλιστα και αξιόλογο μερίδιο αγοράς.
Η επέκταση στο παγωτό, μια κατηγορία που δεν διαθέτει παρουσία – προς το παρόν – ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, είναι πάντως κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι ως ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος του ομίλου των αδελφών Σαράντη στην ΑΓΝΟ έγινε πριν λίγους μήνες, «κλείνοντας» τον κύκλο άγονων πλειστηριασμών για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία, για την οποία, σημειωτέο, είχε εκφράσει ενδιαφέρον η ΤΥΡΑΣ ήδη από το μακρινό 2003.Τότε στον διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία οδηγήθηκε στην αγκαλιά της Κολιός.
Μαζί με τα εμπορικά σήματα, στον όμιλο περιέρχεται το μεγάλο οικόπεδο, εμβαδού άνω των 130 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, αλλά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που σε μεγάλο βαθμός είναι απαξιωμένος.
Επτά εξαγορές
Από το 2022 μέχρι και σήμερα οι Τρικαλινοί επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει επτά εξαγορές, στην πλειονότητά τους συμμετέχοντας σε πλειστηριασμούς.
Εξαίρεση αποτελούν οι δύο πρόσφατες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που έχει εξελιχθεί σε «γίγαντα» με παρουσία σε γιαούρτι, χυμούς, φυτικά ροφήματα, τσάι, παιδικά γάλατα και γιαούρτια, ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά κ.λπ. και τζίρο κοντά στα 430 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την εξαγορά της United Milk Company (UMC), θυγατρική εταιρεία της Δέλτα στη Βουλγαρία και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας «Κουρούσιης» με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά του 100% των μετοχών σε δεύτερο χρόνο.
Με την εξαγορά της UMC ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που ήδη δραστηριοποιείται παραγωγικά, τόσο στη Βουλγαρία με την TYRBUL SA όσο και στη Ρουμανία με την TYROM, ενισχύει περαιτέρω την αποτύπωμά της στα Βαλκάνια.
Kάντε like στην σελίδα του Anattica.gr στο Facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε τα νέα όλης της Ανατολικής Αττικής