Ένα μεγάλο οικονομικό ζήτημα που αφορά την τσέπη όλων των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Έτσι λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στην διάθεσή τους κάτι λιγότερο από επτά μήνες, για να αποφασίσουν εάν θέλουν να προχωρήσουν στην κίνηση που έχουν προγραμματίσει (αγορά, πώληση, γονική παροχή ή μεταβίβαση), τώρα ή από το νέο έτος.
Πάντως, στις περισσότερες περιοχές οι τιμές ζώνης αναμένεται να είναι αυξημένες, άρα οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα είναι υψηλότεροι.
Από τις συνολικά 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν νέες εντάξεις και οι 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Από αυτές, στις 133 ζώνες θα υπάρξει αύξηση κατά 40%.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται άνοδος
Οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως:
– Κουκάκι, Εξάρχεια, Πατήσια, Κυψέλη, Παγκράτι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι
– σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως: Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη
– σε συνοικίες του Πειραιά, όπως: Αιγάλεω, Περιστέρι, Κορυδαλλός,
Πότε καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν. Πρόκειται για έναν φόρο, πάνω στον φόρο, ο οποίος πληρώνεται από περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ποιοι πληρώνουν διπλό φόρο
Κάθε χρόνο περίπου 400.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%, για ακίνητη περιουσία πάνω από τα 250.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, όπου το μέτρο αφορά περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.
Την προηγούμενη χρονιά ο φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν την κατάργηση του φόρου, ενώ οι ειδικοί της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος φόρος στα νομικά πρόσωπα αποτρέπει τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν. Η κατάργησή του θα συμβάλλει στην περαιτέρω τόνωση της αγοράς.
Ποιες περιοχές μπαίνουν στο νέο σύστημα τιμών
Θα επηρεαστούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αργότερα, θα ενταχθούν ακόμη περίπου 3.500 περιοχές.
Πρόκειται για τις περιοχές:
Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές: στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
Στη Θεσσαλονίκη αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.
Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.
Μεγαλύτερη φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη αλλά και την Κεφαλονιά.
Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα, την Ρόδο και άλλους τουριστικούς προορισμούς.