Η κυβέρνηση συνεχίζει με έργα που θα προκαλέσουν νέες πλημμύρες, νέες «Θεσσαλίες».
Ανακοίνωση Τύπου
Γραφείο ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη
Αθήνα 12 Δεκεμβρίου 2023
Ερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, για τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Αττική και τα έργα που γίνονται σε αυτόν με πόρους από το ΕΣΠΑ, κόντρα στην Πράσινη Συμφωνία και το Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης που η ΝΔ καταψήφισε, παρά τα όσα λέει στο εσωτερικό της χώρας.
Πρόκειται για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας όπου προχωράει εκτεταμένη κοπή δέντρων και τσιμεντοποίηση, παρά τις κινητοποιήσεις φορέων, εξειδικευμένων ΜΚΟ και των κατοίκων, με κίνδυνο να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες ως αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων.
Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως «Η ελληνική κυβέρνηση που τάχα ενδιαφέρεται για την κλιματική κρίση και τις περιοχές που πλήττονται ολοένα και σφοδρότερα, διαρκώς ‘συλλαμβάνεται’ να εγκληματεί εναντίον του περιβάλλοντος και επομένως ενάντια στην ασφάλεια των πολιτών, της περιουσίας τους και της οικονομικής δραστηριότητας που εκείνοι αναπτύσσουν. Προσεγγίσεις αντιμετώπισης των υδάτων που κρίθηκαν πλέον στους τηλεοπτικούς δέκτες όλων των Ελλήνων που είδαν να καταστρέφεται το 20% της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, συνεχίζουν ακάθεκτες δημιουργώντας νέες κλιματικές βόμβες που θα σκάσουν σε μία επόμενη βροχόπτωση.»
Όλη η γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν:
Μετά τις καταστροφικές πλημύρες στη Θεσσαλία, η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια, από την Ολλανδική εταιρεία HVA International που είναι εξειδικευμένη στη διαχείριση των υδάτων. Στα συμπεράσματα της HVA αλλά και στην τροποποιημένη θέση της ΕΙΒ (17.11.23) τονίστηκε η ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας με λύσεις βασισμένες στη φύση.
Παρόλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση αγνοεί το πόρισμα που η ίδια παρήγγειλε και συνεχίζει δίχως αναθεωρήσεις σε έργα όπως αυτό της διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του τελευταίου ποταμού ελεύθερης ροής της Αττικής, με τσιμέντο και κοπή μεγάλου αριθμού δέντρων (περίπου 2000). Πρόκειται για σημαντικής βιοποικιλότητας υγροβιότοπο. Οι κάτοικοι της περιοχής, με τη στήριξη αναγνωρισμένων ΜΚΟ, έχουν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή των εργασιών και έχουν υποβάλει καταγγελίες στις δανείστριες Τράπεζες (EIB-CEB). Το έργο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή,
1. Ένα έργο αυτής της σημασίας και κλίμακας, οφείλει να ανασχεδιαστεί στη βάση του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης, συνδυάζοντας τον μετριασμό με φυσικές λύσεις;
2. Μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση έργων, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ακόμα κι αν ο σχεδιασμός τους είχε ξεκινήσει πριν από την έγκριση της;