Η ενεργειακή κρίση έχει αποτελέσει το έναυσμα για τη σύνταξη μίας πληθώρας δημοσιευμάτων που βρίθουν από συμβουλές και κόλπα, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και της σωστής χρήσης του καλοριφέρ.
Πολλά από αυτά τα tips είναι πραγματικά αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα το κουμπί στα πλυντήρια που εξοικονομεί έως και 30% στο ρεύμα, ή το κουμπί που υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο για οικονομία στη βενζίνη.
Ορισμένες συμβουλές μπορεί να έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στους λογαριασμούς σας, επιφέροντας ωστόσο μία αμυδρή μείωση, η οποία συσσωρευτικά θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει κάποια χρήματα σε βάθος χρόνου: το κόλπο με την εφημερίδα στην κατάψυξη και η αποσύνδεση των συσκευών-βρικολάκων είναι μερικές από αυτές.
Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιες συμβουλές οι οποίες, μολονότι συχνά παπαγαλίζονται από τις διάφορες ιστοσελίδες, στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού σας, αλλά μπορεί να επιφέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Παρακάτω, θα καταρρίψουμε μερικούς από τους συχνότερους μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση.
Θα πρέπει να έχω τα καλοριφέρ ανοιχτά όλη μέρα και όχι να τα «ανοιγοκλείνω»
Πρόκειται μάλλον για τον πιο διαδεδομένο μύθο σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, με τη λογική ότι η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται για την τροφοδοσία της θέρμανσης, από μια ψυχρή εκκίνηση, είναι μεγαλύτερη από ό,τι εάν διατηρούσατε μία σταθερή θερμοκρασία.
Εντούτοις, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως δεν πρέπει να βάζετε τη θέρμανση σε λειτουργία όταν δεν την χρησιμοποιείτε, ιδίως εάν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι. Βέβαια, τις ημέρες που κάνει πάρα πολύ κρύο, υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσουν οι σωλήνες, επομένως μπορείτε να έχετε τη θέρμανση ανοιχτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα (π.χ: 18 βαθμούς Κελσίου) όσο λείπετε και να την ανεβάζετε όταν επιστρέφετε στο σπίτι.
«Κρατήστε τη θέρμανση κλειστή όταν λείπετε από το σπίτι. Εάν δε θέλετε να επιστρέφετε σε μία κρύα ατμόσφαιρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη, για να ανοίγουν τα καλοριφέρ λίγο πριν φτάσετε στο σπίτι και να κλείνουν την ώρα που φεύγετε», αναφέρει ο οργανισμός εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust».
Εάν ανεβάσω περισσότερο τη θερμοκρασία, το σπίτι θα ζεσταθεί πιο γρήγορα
Πολλές φορές, νομίζουμε ότι βάζοντας το θερμοστάτη σε μία πολύ υψηλή θερμοκρασία, επί παραδείγματι στους 28 βαθμούς Κελσίου, το σπίτι θα ζεσταθεί γρηγορότερα.
Στην πραγματικότητα, όμως, «το μπόιλερ ζεσταίνει το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα με την ίδια ταχύτητα, ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας που έχετε επιλέξει», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας «CHiL», συνεργάτη του παρόχου ενέργειας «Energy North West».
Εάν βάψω το καλοριφέρ μαύρο θα είναι πιο αποδοτικό
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η ιδέα ότι βάφοντας το καλοριφέρ μαύρο, το σπίτι μας θα ζεσταίνεται πιο γρήγορα και οικονομικά. Ο μύθος αυτός αναμεταδίδεται κυρίως στο διαδίκτυο και δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση.
Δεν πρέπει ποτέ να ανοίγω το παράθυρο όταν τα καλοριφέρ είναι αναμμένα
Η μόνωση του θερμαινόμενου χώρου είναι πάρα πολύ βασική για τη διατήρηση της θερμότητας στο σπίτι, ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Είναι σημαντικό ο χώρος να αερίζεται τακτικά, έστω και για 10 λεπτά ημερησίως, ώστε να αποφύγουμε ένα περιβάλλον γεμάτο υγρασία και μούχλα.
Kάντε like στην σελίδα του Anattica.gr στο Facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε τα νέα όλης της Ανατολικής Αττικής