Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δήμος Ωρωπού τιμά ανήμερα του Ευαγγελισμού την επέτειο των 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδας, τους αγώνες, τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.
Η Ελληνική Εθνική Παλιγγενεσία, όπως ονομάστηκε το εθνικό κίνημα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών Τούρκων και των συμμάχων τους, εμπνέει μέχρι και σήμερα όλους τους λαούς του πλανήτη.
Αποτέλεσε παράδειγμα όχι απλώς στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και στη συγκρότηση ανεξάρτητου εθνικού κράτους αλλά και στη σύσταση αντιπροσωπευτικής και ευνομούμενης πολιτείας.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πατριωτισμός των Ελλήνων, οι ισχυροί δεσμοί τους με τους θεσμούς της οικογένειας, της εκκλησίας και της Ορθοδοξίας.
Τεράστια ήταν και η βοήθεια από το φιλελληνικό κίνημα που δημιουργήθηκε σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Ρωσία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία) αλλά και στις Η.Π.Α.
Μεταξύ των μεγάλων μαχών που έκριναν τον αγώνα κατά των Τούρκων και Τουρκαλβανών συμμάχων τους ήταν και η μεγάλη μάχη του Ωρωπού που διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές φάσεις και κορυφώθηκε στις 2 Ιουνίου και 4-7 Ιουλίου 1829.
Είχαν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα, όπως η νικηφόρα μάχη στο Σάλεσι (Αυλώνας) στις 26 Σεπτεμβρίου 1826, η πρώτη μάχη στο Ωρωπό με Κριεζώτη και Μαυροβουνιώτη το ίδιο έτος, ενώ η πρώτη μάχη στον Ωρωπό για τον αποκλεισμό των αποθηκών δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1827.
Με βάση τις απώλειες των Τούρκων, τη σπουδαιότητα της κατάληψης των αποθηκών σιτηρών και προμηθειών που βρίσκονταν στη Σκάλα Ωρωπού (απέναντι από τις Παλιές Φυλακές) και είχαν προορισμό την Κωνσταντινούπολη, αλλά και τη δυναμική που προκάλεσε η νικηφόρα έκβαση για τις κρίσιμες μάχες που ακολούθησαν στον Ανιφορήτη, στην πεδιάδα των Θηβών και της Πέτρας, εξάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα πως η μάχη του Ωρωπού τον Ιούλιο του 1929 ήταν η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη μάχη που διεξήχθη σε ολόκληρη την Αττικοβοιωτία και έδωσε στρατηγικό πλεονέκτημα να δράσει αποτελεσματικά η στρατιά του Δημητρίου Υψηλάντη (αδελφός του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη).
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για μία σειρά από νίκες που οδήγησαν στην αναγέννηση του ελληνικού έθνους και του ελληνικού κράτους και τον ορισμό των πρώτων συνόρων (Συνθήκη Ανδριανουπόλεως).
Στο βιβλίο του συντοπίτη μας Γιάννη Γκικάκη αποκαλύπτονται σημαντικά γεγονότα και ηρωικές μορφές της περιοχής που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη. Μεταξύ αυτών ήταν οι ηρωικοί οπλαρχηγοί και πρωταγωνιστές αυτών των κρίσιμων μαχών όπως ο Νικόλαος Κριεζώτης, ο Αθανάσιος Σκουρτανιώτης, ο Γεώργιος Σκουρτανιώτης, ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης και ο Κωτσο-Βόγλης, παλληκάρια που έζησαν και μεγαλούργησαν στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Δήμου Ωρωπού.
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
Χρόνια πολλά Ελλάδα!