Καταιγίδα πλειστηριασμών έρχεται από το φθινόπωρο, καθώς μετά τη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να πάρει φωτιά.
Ετσι, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 5.800 ηλεκτρονικά σφυριά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν αρκετά «επώνυμα» για εταιρείες και πρόσωπα που μεσουράνησαν στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια λύγισαν, είτε από τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης, είτε λόγω λανθασμένων επιχειρηματικών επιλογών, είτε για άλλες αιτίες.
Η βίλα Μεταξά στο Σούνιο
Η ιστορία της βίλας Μεταξά στο Σούνιο επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς για πολλοστή φορά θα βγει στο σφυρί στις 26 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα την Intrum και με τιμή εκκίνησης στα 5,99 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, το οποίο, αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες, παραμένει στα αζήτητα από το 2017 που άρχισε να βγαίνει σε πλειστηριασμό. Τότε μάλιστα ο πήχης του ελάχιστου τιμήματος είχε τεθεί στα 11 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια διολίσθησε στα 10 εκατ., ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πέσει στα 6,8 εκατ. και στις 21 Οκτωβρίου 2020 στα 6 εκατ. ευρώ.
Η βίλα Μεταξά στο Σούνιο για πολλοστή φορά βγαίνει στο σφυρί στις 26 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης τα 5,99 εκατ. ευρώ
Το πρόβλημα φαίνεται ότι αφορά τη νομιμότητα της έπαυλης, καθώς λόγω θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα) οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε την περίοδο της εξαγοράς της από τον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties, τον Δεκέμβριο του 1990. Στη συνέχεια, παρότι έγιναν καταγγελίες, οι εργασίες ανέγερσης των νέων κτισμάτων εξελίχθηκαν απρόσκοπτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και νόμιμα. Κατά πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα την καταδίκη του ιδιοκτήτη. Ετσι, μέχρι τώρα η περιπεπλεγμένη κατάσταση γύρω από τη νομιμότητα του εντυπωσιακού ακινήτου αποτρέπει τους υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, «πρόκειται για πολύ προνομιακή θέση, λόγω της απρόσκοπτης θέας και της εγγύτητας στο παραλιακό μέτωπο».
Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 7.268 τ.μ. και συνορεύει με ιδιοκτησία της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ διαθέτει πλευρά μήκους 123 μέτρων μπροστά στον αιγιαλό. Επί του οικοπέδου υφίσταται πολυτελής κατοικία, η οποία αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 101,61 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 259,54 τ.μ. Επίσης υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ. και υπαίθρια μεγάλη πισίνα 175 τ.μ., με ειδικό φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο, ενώ στο βόρειο τμήμα του κτήματος υπάρχουν περί τα 100 δέντρα και αμπέλι.
Ο Πάτροκλος της οικογένειας Γιατράκου
Αρωμα νησιού, αλλά αυτή τη φορά του Πάτροκλου στον Σαρωνικό, έχει και ο πλειστηριασμός για τις 22 Σεπτεμβρίου εις βάρος της οικογένειας Γιατράκου, και συγκεκριμένα των Πάτροκλου-Παναγιώτη-Παντελή και Κωνσταντίνου-Καίσαρα Γιατράκου, η οποία επί δεκαετίες επιχειρούσε να αξιοποιήσει την εν λόγω νησίδα. Η κατοικία τους στην Κηφισιά άρχισε να απειλείται από το 2019 όταν επιβλήθηκε κατάσχεση για οφειλές σχετικές με στεγαστικό δάνειο αρχικού ύψους 400.000 ευρώ που είχε δοθεί στους τρεις γιους του δικηγόρου Πέτρου Γιατράκου. Η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,65 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατόπιν προσφυγής αυξήθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ. Με αυτή την τιμή βγήκε στις 10 Δεκεμβρίου 2021, με επισπεύδουσα την Cepal, χωρίς αποτέλεσμα. Πρόκειται για ακίνητο στην Κηφισιά που περιλαμβάνει μια διώροφη οικία, η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 870 τ.μ., ισόγεια αποθήκη 62,40 τ.μ. και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου 46,60 τ.μ.