Συνεργάτης ενός Ιταλού εφοπλιστή που φερόταν ως κεντρικός «παίχτης» στη διακίνηση πετρελαίου από τα λιμάνια της Βενεζουέλας ήταν ο 48χρονος E.R., ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία στα νότια προάστια της Αθήνας μετά από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.
Η περίπτωση του Ιταλού που είχε εγκατασταθεί σε βίλα στη Βάρη και κυκλοφορούσε με Porsche παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν «broker» (διαχειριστή ναύλων) που είχε επαφές όχι μόνο με τον Ιταλό επιχειρηματία που «έλυνε και έδενε» στη Βενεζουέλα, αλλά και με ισχυρούς εφοπλιστές της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Στα ρεπορτάζ του διεθνή Τύπου ο 48χρονος Ιταλός, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα στη φυλακή Κορυδαλλού, εμφανιζόταν ως συνεργάτης του κροίσου Α.Β., που φέρεται να ήταν κεντρικό μέλος ενός δικτύου που «έσπαγε» τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας.
Ο εφοπλιστής Α.Β., με καταγωγή από την Μπολόνια και σύζυγο από τη Νορβηγία, έχει μπει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών, ενώ μία από τις εταιρίες του είχε μπει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Το 2021 οι Αμερικανοί του επέβαλαν κυρώσεις διότι εμφανιζόταν να αγοράζει πετρέλαιο από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA για να το μεταβιβάσει σε τρίτους. Ήταν ένα από τα τρία άτομα, 11 εταιρείες και έξι πλοία που ενεπλάκησαν σε αυτόν τον γύρο κυρώσεων.
Ο Α.Β., ο οποίος δηλώνει λάτρης των αγώνων «Polo» (με άλογα – το χόμπι των γαλαζοαίματων, όπως αποκαλείται), θεωρείτο ο «κληρονόμος» Κολομβιανού επιχειρηματία που ήταν «θρύλος» στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, ο οποίος διέκοψε τις δραστηριότητές του διότι συνελήφθη το 2020 για διαφθορά και άλλα αδικήματα. Έκτοτε οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι ο εφοπλιστής Α.Β. πήρε τα ηνία και απέκτησε συντονιστικό ρόλο στην πώληση πετρελαίου με προέλευση από τη Βενεζουέλα και την PDVSA.
Σε δηλώσεις του πάντως στον Guardian στις 6 Απριλίου του 2021 ο Α.Β. σημείωνε ότι μπήκε από λάθος στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Πηγή του αμερικανικού υπουργείου επιβεβαίωνε στον ρεπόρτερ το λάθος των ΗΠΑ, με τον Α.Β. να υποβάλει μήνυση σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών
Η υπόθεση των πετρελαίων της Βενεζουέλας και οι «πειρατές – εφοπλιστές» που όλα τα χρόνια του εμπάργκο καταφέρνουν να κάνουν δουλειές – και μάλιστα ιδιαίτερα επικερδείς – έχει απασχολήσει κατά καιρους τις αμερικανικές Αρχές και τον διεθνή Τύπο.
Να υπενθυμίσουμε μια ελληνική πτυχή της υπόθεσης, πριν από 4 χρόνια. Τότε η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε επιβάλει κυρώσεις και σε ελληνικές εταιρίες που έκαναν εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Στη «μαύρη λίστα» είχαν μπει το 2019 – μεταξύ άλλων – εταιρίες γνωστών εφοπλιστών, όπως είναι οι Προκοπίου, Μουνδρέας, Μαρτίνος. Αποδείχτηκε ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν παρά μία προειδοποίηση των ΗΠΑ, καθώς ένα χρόνο μετά υπήρξε άρση των κυρώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο για την άρση των κυρώσεων, είχε παίξει ο τότε πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
«Πρόκειται για τα διαμάντια της ελληνικής ναυτιλίας» φέρεται να έχει πει ο Αμερικανός Πρεσβευτής, ζητώντας από τις αμερικανικές Αρχές την άρση των κυρώσεων εναντίον τους. Όπερ και εγένετο, με «αντάλλαγμα» οι εφοπλιστές να μην ξαναασχοληθούν με τα πετρέλαια της Βενεζουέλας.
Για να επανέλθουμε στη σύλληψη του 48χρονου Ιταλού στη Βάρη, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά από διαβεβαιώσεις ισχυρών φίλων του ότι «δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο εδώ». Κάτι που φαίνεται ότι άλλαξε και φτάσαμε στην περίφημη ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.
Ο Ιταλός εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή και συνελήφθη ενώ οδηγούσε μία Πόρσε κάμπριο στην παραλιακή, στο ύψος της Βάρκιζας. Ο Ιταλός εφοπλιστής Α.Β. ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πιο ψηλά στην ιεραρχία του κυκλώματος από τον 48χρονο, στον οποίο πάντως αποδίδεται ηγετικός ρόλος στην οργάνωση. Στο παρελθόν ο 48χρονος έκανε διαχείριση ναύλων για λογαριασμό του Ιταλού εφοπλιστή.
Πετυχημένος broker
O 48χρονος πριν καταστεί κατηγορούμενος θεωρείτο ένας πετυχημένος διαχειριστής (broker) ναύλων και έτσι είχε ούτως ή άλλως επαφές με ισχυρούς επιχειρηματίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία και τη Βενεζουέλα.
Η σύζυγός του, η οποία δεν έχει σχέση με τις ποινικές του υποθέσεις, είναι Ιταλίδα γκαλερίστα. Στο ισόγειο της βίλας που μίσθωναν στη Βάρη – έναντι αστρονομικού ποσού – είχε ανοίξει τη γκαλερί της, κάνοντας εκθέσεις έργων τέχνης. Όπως έγραφε σχετικό ρεπορτάζ σε ιστοσελίδα πολιτιστικού περιεχομένου, προσέφερε «μία κομψή και χαλαρή ατμόσφαιρα, άνετη και εκλεπτυσμένη, που περιγράφει επάξια το δημιουργικό κλίμα της γκαλερί». Σε μία έκθεση εμφανίζεται – σε σχετικό βίντεο – και ο 48χρονος Ιταλός να μιλάει σε χαλαρό ύφος και γεμάτος ενθουσιασμό με τους επισκέπτες και υποψήφιους πελάτες των έργων τέχνης.
Παράλληλα, η σύζυγος του Ιταλού προσέφερε επαγγελματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Φέρεται να έδινε σε πελάτες και συλλέκτες συμβουλές για να ψάξουν τους πίνακες ζωγραφικές και τον καλλιτέχνη που ταιριάζει στα γούστα τους. Από το ισόγειο της βίλας είχαν περάσει αρκετά πρόσωπα της κοσμικής Αθήνας, ενώ καλλιτέχνες από το εξωτερικό είχαν κάνει εκεί εκθέσεις.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο iEidiseis ότι η μίσθωση της βίλας φαινόταν στο ΑΦΜ του Ιταλού καταζητούμενου, ο οποίος εκτιμάται από τους αστυνομικούς ότι θεωρούσε ότι είχε «διαγράψει» τις εκκρεμότητές του με τις Αρχές της Βενεζουέλας. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν είχε συλληφθεί στο Ντουμπάι και είχε αφεθεί ελεύθερος. Μία άλλη εκτίμηση είναι ότι μπορεί να θεωρούσε ότι οι Αρχές της Βενεζουέλας δεν θα ασχοληθούν άλλο επισταμένως με την υπόθεση και ότι θα επιδείξουν «νωχελικότητα».
Στη βίλα υπήρχαν και πολυτελή αυτοκίνητα. Το αγαπημένο του 48χρονου Ιταλού ήταν μία Πόρσε. Αυτό που έκανε εντύπωση στους μυστικούς αστυνομικούς που παρακολουθούσαν την έπαυλη ήταν ότι παρότι πρόσεχε τις κινήσεις του την περασμένη Παρασκευή βγήκε βόλτα με την Πόρσε ανοίγοντας την οροφή και κατ’ επέκταση εκθέτοντας τον εαυτό του στα μάτια των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι τον σταμάτησαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Βάρκιζας και του πέρασαν χειροπέδες.
Προχθές οδηγήθηκε στο Εφετείο και στο γραφείο εκδόσεων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τους αστυνομικούς στις φυλακές Κορυδαλλού όπου θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας (δηλαδή μέχρι να εξεταστούν από τις ελληνικές Αρχές οι εντάσεις των δικηγόρων του σε σχέση με την έκδοσή του στη Βενεζουέλα).
Σε βάρος του είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ με την κατηγορία ότι ήταν ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που έκανε λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών με κέρδη που ξεπερνούν – σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου – τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κύκλωμα φέρεται να διατηρούσε δεξαμενόπλοια, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιρειών. Προμηθευόταν δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης από αχρησιμοποίητα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας και τα τοποθετούσε σε πλοία ιδιοκτησίας της που φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου σε λιμάνια της Βενεζουέλας.
Στη συνέχεια τα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν τα προϊόντα πετρελαίου απενεργοποιούσαν τα συστήματα προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να ιδιοποιηθούν το φορτίο εξαπατώντας τους ναυλωτές. Από τη δράση τους ζημιώθηκαν οι ναυλωτές της «νόμιμης» ναυτιλιακής εταιρίας όσο και το κράτος της Βενεζουέλας.