Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους συντονιστές της εθελοντικής ομάδας Hellas COVID-19 3D Printing Supplies .
Οι συντονιστές της ομάδας, Σίμος Κόκκινος και Κωστής Κουτρέτσος, ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για το πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, την παραγωγική δυνατότητα της ομάδας αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας σε άλλα υλικά ιατρικού εξοπλισμού. Αναφέρθηκαν επίσης στην καλή συνεργασία τους με το Υπουργείο Υγείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ σημείωσε ότι θα συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητάς τους. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι βασικό εργαλείο για τον επαγγελματικό κλάδο που αναδύεται και στην Ελλάδα, τους ειδικούς του 3D Printing, που έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη για να καλύψουν ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού.
Η ομάδα ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies
Στα μέσα Μαρτίου ο κ. Κουτρέτσος και o Σίμος Κόκκινος, εκπρόσωπος των ερασιτεχνών παραγωγών, ζήτησαν να συναντηθούν με το υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις ασπίδες προστασίας. «Από την αρχή ο βασικός μας σκοπός ήταν να παράξουμε κάτι που αφενός θα έχει κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας, αφετέρου θα είναι μία πρακτική και σημαντική βοήθεια για τους εργαζομένους του ΕΣΥ», είπε ο κ. Κουτρέτσος. «Ως εκ τούτου, μετά από δικό μας αίτημα συναντηθήκαμε με το υπουργείο Υγείας, όπου τους παρουσιάσαμε το πρότζεκτ μας. Προτείναμε να κατασκευάσουμε ασπίδες προστασίας για νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες θα παρείχαν μία επιπλέον προστασία στον εξοπλισμό που πρέπει έτσι κι αλλιώς να χρησιμοποιεί το προσωπικό στις δομές υγείας, όπως είναι οι μάσκες. Η ιδέα μας βασίστηκε σε ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε από μία τσέχικη εταιρεία, την Prusa.
Ο Κωστής Κουτρέτσος
Επιλέξαμε να μην φτιάξουμε ένα δικό μας σχέδιο και να προχωρήσουμε με ένα έτοιμο για δύο σημαντικούς λόγους: πρώτον, γιατί αυτό είχε εγκριθεί από τις αρχές της Τσεχίας και άρα το τελικό προϊόν είχε κάποιες βασικές προδιαγραφές, ενώ μάλιστα ανάλογα σχέδια άρχισαν να διατίθενται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν αντίστοιχη άδεια. Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι έχοντας έτοιμο τον σχεδιασμό, μπορούσαμε να προχωρήσουμε αμέσως στην παραγωγή χωρίς να χάσουμε χρόνο. Δεν χρειαζόταν, όπως λέμε, να ανακαλύψουμε τον τροχό. Θέλαμε, άλλωστε, να βοηθήσουμε και όχι να εντυπωσιάσουμε. Για τον ίδιο λόγο δεν κάναμε και απλούστερες γρήγορες laser cut εκδοχές που θέλουν 2-3 λεπτά παραγωγής (παρόλλο που έχουμε 12 laser cutters στο community) καθώς θέλαμε να πληρούνται βασικές προδιαγραφές ασφάλειας και εργονομίας».
Αποδοχή από το υπουργείο Υγείας
Σύντομα το υπουργείο Υγείας δέχτηκε την πρόταση και η ομάδα των εθελοντών άρχισε να οργανώνει την παραγωγή της. Ο κ. Κουτρέτσος είπε σχετικά: «Αφού πήραμε το πράσινο φως από τις Αρχές, δημιουργήσαμε μία κλειστή ομάδα στο Facebook, την «Hellas COVID19 3D Printing Supplies Η ομάδα στο Facebook». Ο λόγος που το κάναμε αυτό ήταν για να πετύχουμε ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο αποτέλεσμα. Και για να γίνω πιο σαφής, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με τις 3D εκτυπώσεις: από τη μία είναι εκείνοι που ασχολούνται επαγγελματικά και ζουν από αυτό, από την άλλη είναι αυτοί που έχουν μεράκι και ασχολούνται ερασιτεχνικά. Από την αρχή γνωρίζαμε ότι και οι δύο ομάδες διαθέτουν εκτυπωτές που θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι στην προσπάθειά μας.
Ωστόσο, παράλληλα γνωρίζαμε ότι όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα και η ασπίδα που θα πάρει ο νοσηλευτής θα του προσφέρει ουσιαστική προστασία. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε την ομάδα στο Facebook, όπου ο καθένας ενημερώνει για το είδος του εξοπλισμού που διαθέτει, ανεβάζουμε πληροφορίες για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι ασπίδες και λύνουμε απορίες, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή για το τελικό αποτέλεσμα».