Η ανάπλαση η οποία γίνεται μετά και από δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών – Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και το Μάτι, καταψήφισαν από πλευράς τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Υπενθυμίζεται πως για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκε η δωρεά της Κύπρου ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων. Πριν την ψήφιση ωστόσο είχε γίνει γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία προβάλλοντας συγκεκριμένες αντιρρήσεις. Μάλιστα η υπόθεση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Ταγαρά, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μηδενισμό.
«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην εθνική μνήμη και καταδίκασε την τότε κυβέρνηση για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιχειρούν να πάρουν ρεβάνς καλώντας την ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζοντας ότι διέπραξε «τυμβωρυχία».
Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος μίλησε για σκάνδαλο και σημείωσε πως «χθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία».
«Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο […] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» είπε από πλευράς του ο κ. Ταγαράς, και προσέθεσε: «Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία».
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μίλησε για “πολιτικά ολισθήματα” του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψήφισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και τώρα λέει ένα δεύτερο “όχι”: Σήμερα υπάρχει ένας κερδισμένος, ο κόσμος που θα έχει εξασφαλίσει την κοινωνική του κατοικία, και ένας χαμένος, εσείς που είπατε “όχι”. Όσο για το νοσοκομείο στην περιοχή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “το νοσοκομείο στα Μεσόγεια θα γίνει και θα είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης από το Υπουργείο Υγείας, όχι από εσάς, όχι από την Κύπρο».
Οικονόμου για ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ψήφισε τα έργα ανάπλασης στο Μάτι, το γεγονός μιλά από μόνο του»
Δριμεία κριτική άσκησε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της συμφωνίας για τα έργα στο Μάτι.
«Την κύρωση της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει», σημειώνει – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή του ο κ.Οικονόμου. «Κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόκειται να κτιστούν στο πολύπαθο Μάτι κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους. Την κύρωση αυτής της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει», επισημαίνεται ειδικότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν για ποιο λόγο δεν ψηφίζουν τα έργα ανάπλασης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «κάνει το άσπρο – μαύρο». «Η σπέκουλα έχει και τα όριά της. Η Ν.Δ. πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την υλοποίηση έργων υποδομής, την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει:
Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και όχι μια άλλη κοινωνική χρήση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη αποκατεστημένους πυρόπληκτους;
Για ποιο λόγο χρηματοδοτείται μια δασική έκταση για την οποία έγιναν δύο προκλητικές φωτογραφικές και σκανδαλώδεις τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;
Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση για κοινωνικές κατοικίες ενώ δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο που τις προβλέπει;
Φαίνεται ότι αυτοί είναι τελικώς οι λόγοι που αποκλείστηκαν από την συζήτηση στην Βουλή οι Δήμοι, οι φορείς και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι. Δεν είναι τυχαίο ‘άλλωστε ότι δυόμιση χρόνια δεν συνάντησε κανείς από την κυβέρνηση τους κατοίκους στο Μάτι.
Η κύρωση που ψηφίστηκε σήμερα προσβάλλει και την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για από «το πινγκ-πονγκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ». «Γίνεται μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ -πονγκ στο ίδιο τραπέζι, και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι. Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ-πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι πληγές της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, είναι ακόμα ανοιχτές: Στο Μάτι ακόμη υπάρχει κόσμος που ζει στις κατασκηνώσεις μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια είπε ο κ. Κατσώτης ο οποίος επισήμανε την ανάγκη της περιοχής για ένα νοσοκομείο.
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε αυτήν τη συγκινητική χειρονομία του κυπριακού Ελληνισμού». Τόνισε ωστόσο ότι η σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου [..] «δεν θα πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αφορμή κακοδιαχείρισης των διατιθέμενων πόρων, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και χαμηλού επιπέδου ανάπλασης του χώρου».
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, υπογράμμισε ότι «παρόμοιες δωρεές δείχνουν το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει μνημονιακή Ελλάδα, που το κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις του έναντι των κατοίκων του». Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της δωρεάς.
ΝΔ: Τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι
Την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι και τα έργα ανασυγκρότησης της περιοχής τα οποία και καταψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να καταρρίψει το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η Νέα Δημοκρατία με το δελτίο Τύπου απαριθμεί 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι στα οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως από την έρευνα που έγινε δεν εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή, καθώς και ότι «προφανώς και είναι ενήμεροι οι κάτοικοι για τις εξελίξεις στην περιοχή».
Το κυβερνών κόμμα απαντώντας στην κριτική σημειώνει πως «η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της. Το ΕΠΣ έχει ήδη καταρτιστεί. Η ανάθεση εκπόνησης του ΕΠΣ έγινε στο ΤΕΕ και μετά από μεγάλη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε και εστάλη για έλεγχο του Π.Δ. στο ΣτΕ. Επίσης, το Ειδικό Χωρικό έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο Εφαρμογής».
Αναλυτικά τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ που απαριθμεί η Νέα Δημοκρατία:
1. Η Κυβέρνηση άλλαξε τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία αφού υπήρχε συνεννόηση η δωρεά των 11 εκατ. ευρώ να διατεθεί για νοσοκομείο και όχι κατοικίες στην περιοχή που επλήγη από τις φονικές πυρκαγιές του 2018
Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν άλλαξε τη συμφωνία με την Κύπρο για το που θα διατεθούν τα χρήματα αλλά χρειάστηκε να αναθερμάνει την πρόθεση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είχε περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς κανέναν σχεδιασμό από μέρους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεννόηση, που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε ούτε ήταν γνωστή στην Κυβέρνηση αλλά ούτε και από την έρευνα που έγινε για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η δωρεά εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή.
2. Δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχουν γίνει τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού για το Μάτι
Η πραγματικότητα είναι ότι ο λογαριασμός σήμερα έχει υπόλοιπο 24,4 εκ. ευρώ. Από τις 18 Ιουλίου 2019 έχουν διατεθεί 821.000 ευρώ για αμοιβή 11 μελετών, οι οποίες ανατέθηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Επίσης, 550.000 ευρώ κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυρόπληκτων και τέλος 6,2 εκατ. ευρώ κάλυψαν τις δαπάνες υλοποίησης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής από το ΤΕΕ.
3. Δεν υπάρχει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), για το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο άρα χωρίς αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε ούτε για ρυμοτομικό σχέδιο ούτε για κατοικίες
Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της. Το ΕΠΣ έχει ήδη καταρτιστεί. Η ανάθεση εκπόνησης του ΕΠΣ έγινε στο ΤΕΕ και μετά από μεγάλη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε και εστάλη για έλεγχο του Π.Δ. στο ΣτΕ. Επίσης, το Ειδικό Χωρικό έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο Εφαρμογής.
4. Το Ρυμοτομικό Σχέδιο έχει ξεκινήσει χωρίς να βγει το Π.Δ.
Η πραγματικότητα είναι ότι έχει συνταχθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο και η Πράξη Εφαρμογής για την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης πληγέντων μόνο, αποκλειστικά για εξοικονόμηση χρόνου στην υλοποίηση του προγράμματος. Παρά ταύτα προϋπόθεση για την ανάρτηση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου είναι η έγκριση του ΠΔ για το ΕΠΣ Μάτι. Το ΡΣΕ θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και ο διαγωνισμός για την μελέτη-κατασκευή των κατοικιών θα ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2023
5. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι τελικά οι χώροι που για τις κατοικίες και για την δασική αναψυχή
Η συνολική έκταση για την ανάπτυξη του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης ανέρχεται σε 17.747 τ.μ., εκ των οποίων 13.481τ.μ. είναι δημοτικές εκτάσεις του Δήμου Ραφήνας που παραχωρήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος και 4.266τ.μ. προκύπτουν από εισφορές σε γη που αποδίδονται από 6 ιδιοκτησίες ιδιωτών. Ο χώρος δασικής αναψυχής είναι -όπως όλοι γνωρίζουν και όπως ήταν το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής- οι πρώην κατασκηνώσεις ΝΑΤ.
6. Ο χώρος για τη δασική αναψυχή σχετίζεται με την πρόσφατη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση
Η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση δεν ήταν φωτογραφική, γιατί απλά δεν απέκρυπτε σε ποια έκταση αφορούσε αλλά είναι πράγματι πρόσφατη και χρειάστηκε γιατί η δασική αυτή έκταση είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα παραχωρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ελληνικό Δημόσιο που αφού αποκαταστήσει τον χαρακτήρα της και τις περιορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτήν, θα την αποδώσει στον Δήμο Μαραθώνα εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται. Η έκταση όχι μόνο δεν χάνει τον δασικό της χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως διασφαλίζεται η αυξημένη προστασία που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός της ως χώρου δασικής αναψυχής (περιορισμένων χρήσεων).
7. Οι κάτοικοι και οι δήμοι δεν είναι ενήμεροι για τα δύο έργα
Η πραγματικότητα είναι ότι προφανώς και είναι ενήμεροι. Το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας μάλιστα ενέκρινε την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης για την ανέγερση των κατοικιών ενώ η απόδοση των πρώην κατασκηνώσεων ΝΑΤ στον δήμο ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.
8. Κανένα κυβερνητικό κλιμάκιο δεν έχει επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει τακτικές επισκέψεις στην περιοχή και επικοινωνία με τους φορείς για την ενημέρωσή τους, όπως άλλωστε και το υπουργείο Υποδομών που επιβλέπει τα πρόδρομα έργα αποκατάστασης, ενώ πιο σπάνιες επισκέψεις κάνουν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων της πληγείσας περιοχής και προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να θεραπεύσουν οριστικά τις πληγές της πυρκαγιάς αποδίδοντας αναγεννημένη ολόκληρη την περιοχή. Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μας μέμφεται επειδή δεν κάνουμε βόλτα και συζητήσεις εκεί μία φορά τη βδομάδα, όπως κάνατε εσείς, προτιμάμε να κάνουμε έργα και να μην χάνουμε τον χρόνο μας με λόγια.
9. Αναιρέθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ
Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παραδόθηκε καμία μελέτη και κανένα σχέδιο που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει καμία προεργασία ή είχε γίνει και η προηγούμενη Κυβέρνηση την απέκρυψε. Οι παραδόσεις – παραλαβές στα υπουργεία αυτή τη χρησιμότητα έχουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βιαζόταν να επιστρέψει στην ευκολία της ανέξοδης κριτικής και δεν παρέδωσε τίποτα πριν αποχωρήσει.
10. Υπάρχουν μελετητές που δουλεύουν σήμερα τα αρχιτεκτονικά σχέδια που δεν ξέρουμε ποιος τους πληρώνει και πώς έχουν επιλεγεί
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν μελετητές που να δουλεύουν αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπάρχει Δασολόγος-μελετητής που εκπονεί με εθελοντική/δωρεάν συμμετοχή τη μελέτη φύτευσης στις πρώην κατασκηνώσεις ΝΑΤ.
11. Η Κυβέρνηση στο σχεδιασμό της άφησε απ’ έξω περιοχές όπως ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη
Η πραγματικότητα ότι οι περιοχές αυτές δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι δασικές.
12. Ο χώρος δασικής αναψυχής θα λειτουργεί και το βράδυ σε αντίθεση με τη δασική νομοθεσία
Η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος δασικής αναψυχής θα λειτουργεί με τους αυστηρούς κανόνες που προβλέπονται γι’ αυτούς τους χώρους και προφανώς δεν θα λειτουργεί το βράδυ.
13. Υπάρχουν ερωτηματικά για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα ποσά που θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο και για το ποιος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Η πραγματικότητα είναι ότι η μελέτη-κατασκευή των κατοικιών θα γίνει με διαγωνισμό και το κόστος θα καλύψει η Κυπριακή Δημοκρατία δια της δωρεάς της. Εάν το ποσό δεν επαρκεί, οι υπερβάσεις θα καλυφθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Ο Υπουργός Επικρατείας λειτουργεί ως υπεύθυνος ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στη Σύμβαση ενώ αρμόδιο για την υλοποίηση των έργων είναι το ΥΠΕΝ.