Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον καθαρισμό ρεμάτων είναι σε καθημερινή εγρήγορσή 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο
Με αφορμή αναφορές σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων για τον καθαρισμό του Ιλισού και του Κηφισού ποταμού επισημαίνονται τα παρακάτω:
Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής από την αρχή της θητείας της έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, επενδύοντας σε δράσεις και έργα πρόληψης.
Εργασίες καθαρισμού γίνονται σε καθημερινή βάση και στοχευμένα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των ρεμάτων συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων σε όλο το λεκανοπέδιο.
Σ ́ αυτό το πλαίσιο με εντολή του Περιφερειάρχη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε συνεχείς αυτοψίες και καθαρισμούς όπου απαιτείται σε όλα τα ρέματα της Αττικής, με έμφαση σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Μάλιστα χθες Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης έκανε αυτοψία σε εργασίες που πραγματοποιούν συνεργεία της Περιφέρειας στον Κηφισό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας.
Η απομάκρυνση φερτών υλικών θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο είναι σημαντικό να καταστεί αντιληπτό ότι για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στον Κηφισό, λόγω της πεπερασμένης παροχής, απαιτούνται από τα αρμόδια υπουργεία έργα ανάσχεσης και ενίσχυσης των πρανών. Αυτά τα έργα υποδομής είναι εθνικά έργα και απαιτείται άμεση επιτάχυνση στην υλοποίηση τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι έτοιμες και οι σχετικές μελέτες, όπως για παράδειγμα στον Κηφισό, για τον οποίο το ΥΠΟΜΕΔΙ μελετά έργα ανάσχεσης.
Ο καθαρισμός και η απομάκρυνση χωμάτων, μπαζών και φερτών υλικών από την κοίτη, είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ωστόσο για παλαιά αντικείμενα-ξύλα-είδη υγιεινής κλπ που βρίσκονται εκτός ρεμάτων την αρμοδιότητα απομάκρυνσης και καθαρισμού των χώρων έχουν οι δήμοι.
Με αφορμή αναφορές του Δημάρχου Μοσχάτου Ταύρου περί ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής για τον ποταμό Ιλισό, επισημαίνεται:
• Ουδέποτε ετέθη θέμα καθαρισμού του ποταμού, αλλά μόνο ζήτημαστενότητας (λόγω παλαιάς κατασκευής) της υφιστάμενης οδικής τοξωτής πέτρινης γέφυρας τηςΕθνάρχου Μακαρίου (πρώην λεωφόρος Ποσειδώνος), στις εκβολές του Ιλισού, η οποία περιορίζει την διατομή. Αυτή τη γέφυρα θα αντικασταθεί με μία νέα, σύγχρονη μεγαλύτερης διατομής, με το νέο έργο που δημοπράτησε και πρόκειται να εκτελέσει η Περιφέρεια Αττικής.
• Μετά από πολλές δεκαετίες η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του Γιώργου Πατούλη είναι εκείνη που δημοπράτησε το έργο για την εκβάθυνση του Ιλισού ποταμού. Ένα έργο που βρίσκεται στην φάση κατακύρωσης το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα στο σημείο που αναφέρει ο Δήμαρχος. Το έργο προϋπολογισμού 12.700.000€ δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο 2023 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φάση ανάδειξης αναδόχου, προκείμενου να ξεκινήσουν τα έργα.
Επιπρόσθετα σε σχέση με τον Κηφισό να διευκρινιστεί ότι δεν είναι ρέμα αλλά ποτάμι. Όντας ποταμός, είναι αυτοκαθαριζόμενος και ουδέποτε έχει εμφανίσει προβλήματα έμφραξης λόγω ύπαρξης ογκωδών αντικειμένων στην κοίτη του. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια των εργολαβιών καθαρισμού που διενεργεί, στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ογκώδη αντικείμενα στην κοίτη του (κορμοί δέντρων, αυτοκίνητα, κ.λπ.) προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση αυτών για την αποφυγή των όποιων επικίνδυνων συνεπειών.
Επίσης ο Κηφισός ουδέποτε εμφάνισε προβλήματα εμφράξεις στις περιοχές του Μοσχάτου Ταύρου. Τα προβλήματα που έχει εμφανίσει έχουν να κάνουν με την παροχετευτική του ικανότητα και σε αυτό το ζήτημα οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.
Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι σε καθημερινή εγρήγορσή 365 μέρες το χρόνο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, 24ώρες το εικοσιτετράωρο.
Επισημαίνεται τέλος πως η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει σε δράσεις πρόληψης είναι η μοναδική στη χώρα που:
• Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς εγνωσμένου κύρους όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο masterplan για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.
• Λειτουργεί Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, όπου καταγράφεται καθημερινά και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας κάθε δράση σε αυτόν τον τομέα, συνοδευόμενη κι από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.