Το μεγαλύτερο φρικτό έγκλημα γενοκτονίας του αιώνα, εναντίον εθνών, φυλών και μειονοτικών κοινωνικών ομάδων, από το φασιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ” Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά ”
Ένα ξεχασμένο ολοκαύτωμα και άγνωστο για πολλά χρόνια, αλλά σαν ημέρα είναι ημέρα φόρος τιμής λόγω της θανάτωσης τών τσιγγάνων στο Άουσβιτς στις 2/8/1944.
Σήμερα τιμούμε τους ήρωες και τις ηρωίδες, όσους και όσες απεβίωσαν μέσα στους φούρνους των τοξικών αερίων του Άουσβιτς .
Το 2015 η ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνώρισε και όρισε την 2α Αυγούστου, ως Παγκόσμια ημέρα μνήμης για το ολοκαύτωμα των τσιγγάνων.
Η Γερμανία με καθυστέρηση,το 1987, επίσημα αναγνώρισε και παραδέχτηκε, ότι διάπραξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αιώνα κατά της ανθρωπότητας.Εάν συλλογιστούμε ότι αφαίρεσε αθώες ψυχές όπου ο αριθμός τους φτάνει τις 500.000 τσιγγάνους άνδρες, γυναίκες και παιδιά , όπως επίσης και αλλά έθνη και κοινωνικές ομάδες .
Ο παρανοϊκός στόχος της αντίληψης του καθεστώτος του Χίτλερ, ήταν ο αφανισμός την φυλής των Τσιγγάνων, ως《κατώτερης》φυλετικής ομάδας .
Ο Χίτλερ έτρεφε βαθιά ιδεολογική προκατάληψη κατά τών Τσιγγάνων και γενικότερα με στις κοινωνικές φυλετικές ομάδες της τότε Ευρώπης. Εάν αναλογιστούμε την συμπεριφορά του φασιστικού καθεστώτος έναντι των τσιγγάνων, όπου τους υπέβαλλαν σε εγκλεισμούς, καταναγκαστική εργασία , μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια.
Ποιο συγκεκριμένα, τη νύχτα στις 2ας Αυγούστου, 2.897 Ρομά άντρες, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατόπεδου του Άουσβιτς – Μπιρκεναου.
Ωστόσο ο αριθμός των τσιγγάνων που αφανίστηκαν υπολογίζεται σε εκατομμύρια.
Ο αφανισμός της φυλής των Ρομά άρχισε κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου και ολοκληρώθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .
Στον πόλεμο του 1940 πολέμησαν και οι Έλληνες τσιγγάνοι, που από τη μεριά τούς έδωσαν ολοκληρωτικά την ψυχή τους για τη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζισμό.
Η Μάχη της Λαμπούσας στην Εύβοια, στις 03/09/1944 σημαδεύτηκε από τη θυσία του ΕΛΑΣίτη Βασίλη Μήτρου του «Γύφτου», όπως τον αποκαλούσαν εχθροί και φίλοι, με διαφορετικά βέβαια συναισθήματα. Στα κατορθώματά του ήταν και η ανατίναξη ενός γερμανικού αντιτορπιλικού.
Αξίζει να σταθούμε στον Βασίλη Μήτρου,
ο καπετάνιος του ο Θανάσης Τζάνος γράφει γι αυτόν: «Άξιος και φιλότιμος καθώς ήταν ο Βασίλης πήρε την πρώτη θέση στη δουλειά της οργάνωσης και έτρεχε στις πιο επικίνδυνες αποστολές που τον έστελναν.
Μα ο Βασίλης ήταν ανήσυχος,
η δουλειά της πολιτικής οργάνωσης δεν τον ικανοποιούσε, ήθελε να ανέβει στο βουνό να γίνει αντάρτης, να πολεμήσει τους Γερμανούς με το όπλο στο χέρι.
Στην μεγάλη του όμως επιμονή αναγκάστηκαν να τον αφήσουν και ο Βασίλης έτρεξε όσο πιο
γρήγορα μπορούσε για να βρεθεί εκεί που τον έσπρωχνε η καρδιά του στον ΕΛΑΣ. Και εκεί δεν άργησαν να τον αναγνωρίσουν, γι αυτό πολύ γρήγορα τον αγάπησαν και τον εκτίμησαν.
Τον έμαθαν σε λίγο τα χωριά, τον έμαθαν οι ταγματασφαλίτες, τον έμαθαν οι Γερμανοί. «Έρχεται ο Γύφτος» έλεγαν οι τσολιάδες και έτρεχαν να κρυφτούν. «Πέρασε ο Γύφτος» έλεγαν στις γειτονιές και έτρεχαν να τον γνωρίσουν.
Απέραντη αγάπη από τους σκλαβωμένους και τους φίλους, αμείωτο το μίσος από τους Γερμανούς και τους Προδότες».
Αυτός ήταν ο ηρωικός Βασίλης Μήτρου, ο Έλληνας τσιγγάνος που έπεσε νεκρός στην Μάχη της Λαμπούσας”. για να ελευθερωθεί η χώρα από τον ναζισμό.
Εμείς οι Έλληνες Τσιγγάνοι νιώθουμε δόξα τιμής και υπερηφάνεια για τον πρόγονό μας Βασίλη Μήτρου, που θυσιάστηκε πολεμώντας το 1940 κατά του ναζισμού.
Θα είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε την πολεμική ιστορία του 1940 στις νέες γενιές των Ελλήνων τσιγγάνων και να θυμίζουμε σε όλη την Ευρώπη την παρανοϊκή μισαλλοδοξία ,την επιθετική και δολοφονική ρατσιστική εθνοκάθαρση, που διάπραξε η Γερμανία εις βάρος των κοινωνικών και φυλετικών ομάδων τής Ευρώπης.
Η παγκόσμια ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος των Ρομά, αποδεικνύει ιστορικά πώς ήμασταν και εμείς θύματα του Β’ παγκόσμιου πολέμου του 1940.
Με τιμή το Δ.Σ του συλλόγου “Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά “