O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για «ασφαλή» Χριστούγεννα με την αγορά ανοιχτή αλλά και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας, στην προ ημερησίας συζήτηση μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είπε:
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού τον Δεκέμβριο.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχος είπε πως θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος οικογένειάς τους.
Τέλος, ανέφερε το ίδιο ακριβώς επίδομα και για 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία.
«Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες την περίοδο αυτή. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος επίσημα στοιχεία ΕΣΤΑΤ και Eurostat. Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρονται για φθηνούς λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες.
Πρώτη αλήθεια: Υπάρχει παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown έφερε παγκόσμια αύξηση ζήτησης και κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα. Η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Και γι’ αυτούς τους λόγους ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας εκτινάσσοντας την αξία παραγωγής και μεταφοράς των αγαθών.
Υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και τραπεζιτών σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο που συνδέεται με πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση και από ταχύτατη ανάκαμψη που βρήκε τις εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και θα έχει πιο δομικά χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ τάσσεται υπερ της πρώτης άποψης εξ ου και είναι διστακτική στην αύξηση επιτποκίων και ανάσχεση της αναπτυξιακής προοπτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση 2007-8 αλλά και στην κρίση χρέους. Και τότε τα βασικά αγαθά ανατιμήθηκαν, υπήρξαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε το φαινόμενο παροδικό. Θα δουμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022.
Ποια η κατάσταση στην πατρίδα μας; Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% την Ελλάδα στο 2,8% χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4% και η Ρουμανία στο 6,5%
Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη συζήτηση να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού για τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα γι’ αυτό και το καλάθι στην πατρίδα μας παραμένει συγκριτικά καλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες.
Αν δει κανείς το καλάθι στα τρόφιμα η αύξηση μηνιαίως είναι 0,1% στην Ιταλία, Γαλλία 0,7% στην Ισπανία 1,3% που σημαίνει ότι και στην οικονομία – εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές με τους Ποδέμος ως προς την αντιμετώπιση της οικονομίας.
Με ρωτάτε αν είναι φίλος μου ο Σάντσεθ; Εσείς επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσεθ.
Ερχόμαστε στην γενεσιουργό αιτία αυξήσεων που είναι οι αυξήσεις τιμής ρεύματος Η αύξηση τιμής ενέργειας είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου, έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες και επηρέασε όλες της ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή καθορίζεται από ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό και καθορίστηκε από υψηλή τιμή φυσικού αερίου.
Αυτά είναι τα δεδομένα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηρίξουμε την σημερινή μας συζήτηση. Τα αναφέρω όχι εφησυχάζοντας. Η παραμικρή αύξηση τιμών επιβαρύνει τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας».
O πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πανδημία σε σχέση με την οικονομία, και τόνισε ότι «με πάνω από 40 δισ ευρώ η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ κρατώντας όρθια την παραγωγή και την οικονομία. Κέρδισε τις προκλήσεις χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό της και γι’ αυτό σήμερα σύμφωνα με την Κομισιόν εμφανίζει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε και στην ανεργία λέγοντας ότι η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ανάσχεση της ανεργίας. Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτινασσόταν. «Μιλήστε λίγο στα παιδιά του brain drain που έφυγαν στα δικά σας χρόνια και γιατί επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.