ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΣΑΡΙΛΑΚΗ
Επανερχόμαστε μετά το Πάσχα την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 7.30μμ με ένα σημαντικό σεμινάριο αφιερωμένο στην πνευματικότητα και την μεταφυσική διάσταση της Σχολής Bauhaus, της επιδραστικότερης Σχολής Τέχνης του 20ού αιώνα. Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81255205888… Meeting ID: 812 5520 5888 Passcode: 932185
Είναι ένα θαύμα συλλογικότητας, έμπνευσης, οραμάτων τεράστιων φυσιογνωμιών της τέχνης στην ζωγραφική, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, του design, της υφαντουργίας κι άλλων τεχνών που εξακολουθούν και σήμερα να επηρεάζουν τις ζωές μας μέσα από πολύ γνωστά καθημερινά αντικείμενα χρήσης.
Δεν είναι περίεργο που το Bauhaus αναφέρεται σήμερα περισσότερο ως σχολή σκέψης, παρά ως σχολή τέχνης. Εκατό χρόνια από τότε που ο Walter Gropius δημοσίευσε το ιδρυτικό μανιφέστο του, η σύλληψη του Bauhaus μας δίνει και πάλι ελπίδες για μια νέα επανάληψη του κινήματος αυτού μέσω του New European Bauhaus που αναβιώνει στις μέρες μας και ξεκίνησε το 2021 μετα από μια πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου.
Ποιο ήταν το πνευματικό όραμα του Bauhaus; Ήταν η πίστη στην ικανότητα των ανθρώπων να μεταμορφώσουν την κοινωνία για τα καλά καταρρίπτοντας τους επιμέρους διαχωρισμούς και συνεργαζόμενοι για έναν κοινό σκοπό. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Bauhaus ήταν: η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στις γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα.
Τo Bauhaus προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση ανάμεσα στην παιδεία, την τέχνη και την κοινωνία. Αυτή την προσέγγιση, που τη βρίσκουμε στο Μανιφέστο του Walter Gropius εν έτει 1919, τη συμμερίζονταν, εκτός από το Bauhaus, κι άλλα κινήματα του 20ού αιώνα, όπως εκείνα στην Ιαπωνία και στην Ρωσία. Το Bauhaus είχε εξαρχής διεθνή προσανατολισμό. Σπουδαστές και καθηγητές έρχονταν από όλη την Ευρώπη και την Ασία για να ενταχθούν στη Σχολή. Ελάτε να γνωρίσουμε την περιπέτειά του.