Αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει να ασκήσει η Εκκλησία, αποκάλυψε χθες ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, μετά τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση των ακινήτων-φιλέτα στη Βουλιαγμένη.
Η Εκκλησία, ως φαίνεται, αλλάζει τακτική, διεκδικώντας με πιο δυναμικό τρόπο την περιουσία που της έχει απομείνει -«πάντοτε με κοινωνικό πρόσημο» λένε εκκλησιαστικές πηγές- ενώ αντιστοίχως θα κινηθεί και σε άλλες περιπτώσεις εκτάσεων (όπως σε Φασκομηλιά και Βάρη) που χρόνια τώρα αδυνατεί να τις αξιοποιήσει, καθώς η κυριότητά τους αμφισβητείται από το Δημόσιο.
Για τα ακίνητα της Βουλιαγμένης, η εκκλησιαστική Νομική Υπηρεσία είχε προσφύγει το 2013 -«μετά από πολλές δυσκολίες» όπως τόνισε χθες στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ζημία, είπε χαρακτηριστικά, που έχει υποστεί σε απώλεια εσόδων η Εκκλησία αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία χρόνια τώρα ο Δήμος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και η Εκκλησία βρίσκονται σε διαμάχη.
Απώλεια εισοδήματος
«Η Εκκλησία της Ελλάδος κέρδισε στις 2-6-2022 τη δίκη στο ΕΔΔΑ που αφορά το χαρακτηρισμό της αδικαιολόγητης άρνησης του κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα της Βουλιαγμένης ως παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Η παραβίαση αυτή έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία της Ελλάδος της τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος.
Για να συνεχίσει λέγοντας: «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση. Η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος της ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση 17 πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκτάσεων της Βουλιαγμένης (2167/2021) έχει δημιουργήσει αδιάσειστα τεκμήρια βασισμένα σε πραγματικές προσφορές επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να υπάρχει ευχέρεια στην απόδειξη του ύψους της ζημίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Αλλωστε, όπως προανήγγειλε, ανάλογες ενέργειες θα ακολουθήσουν και για άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα στις περιοχές: Φασκομηλιά, Βάρης, Στροφυλλιάς, Κοκκιναρά, Φλαμουρίου Μαγνησίας.
«Μακαριστός προκαθήμενος είχε πει: “Σεις οι νεώτεροι μη κοιτάτε τό 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που χάθηκε. Αξιοποιήστε το 4%. Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα να το κάνετε πνεύμα΄. Ιδού ένα όραμα, ιδού ένας στόχος. Και όλα αυτά μόνο για τον λαό μας και τη πατρίδά μας”», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.
Μήνυμα
Και διεμήνυσε ότι η Εκκλησία «έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει την εναπομείνασαν περιουσία της για την υλοποίηση αυτών των σκοπών της. Από το 100% σκορπίσθηκε το 96% αυτής. Εναπομένει σήμερα το 4%. Αυτό αξιοποιούμενο θα βοηθήσει στους στόχους της Εκκλησίας. Γιατί, η Εκκλησία, πέρα από την εσχατολογική της προοπτική, αφού κινείται εντός της ιστορίας δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Και ο επανευαγγελισμός μας βοηθάει να έχουμε το βλέμμα μας προσανατολισμένο και στα έσχατα και στο τώρα».
Πάντως η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της περιουσίας για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι βασική προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου.