Τους πέρασαν χειροπέδες με την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής κατά εξακολούθηση, γιατί σε έρευνα στο σπίτι τους βρέθηκαν μέσα σε μπαούλο 747 χρυσές λίρες σε ένα τροχό. Τους οδήγησαν στην 17η ανακρίτρια, που τους άφησε ελεύθερους με τον μόνο όρο να δίνουν τρεις φορές το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Για τις αστυνομικές αρχές οι λίρες ήταν προϊόν κλοπής, όμως στην πορεία της έρευνας δεν εμφανίστηκε κάποιος πολίτης προκειμένου να τις αναζητήσει. Ο ισχυρισμός για το πού βρέθηκαν οι λίρες ήταν:
«Στην πραγματικότητα, ο ανωτέρω συνολικά αριθμός χρυσών λιρών, που ανευρέθηκε στην οικία μου, προέρχεται από παλιότερη αποκομιδή παλαιών και ανακυκλώσιμων υλικών που διενεργήθηκε εκ μέρους μου μετά της συζύγου μου, τα οποία ωστόσο ουδέποτε δήλωσα στην αστυνομία, καθόσον ο νόμιμος κάτοχος αυτών ήταν άγνωστος σε εμένα.»
Οι κατηγορούμενοι στάθηκαν και σε άλλα σημεία της υπόθεσης για να αποδείξουν ότι δεν έκλεψαν τις χρυσές λίρες:
– Δεν είχε προηγηθεί επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους.
– Αρμόδια αρχή για τη νομιμότητα των λιρών είναι η ΑΑΔΕ και όχι η αστυνομία.
Ενώπιον των ανακριτικών αρχών θα βρεθούν οι 18 από τους 33 συνολικά Ρομά, που κατηγορούνται ότι διέπρατταν κλοπές κυρίως σε σπίτια σε ολόκληρη την Αττική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Newpost, η πρώτη πληροφορία για τη δράση τους έφτασε στις αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πληροφορία ανέφερε ότι συμμορία με περισσότερα από 15 μέλη – σε δύο ομάδες – ρήμαζαν τα σπίτια στην Ηλιούπολη.
Από την έρευνα αποκαλύφθηκε και το πώς δρούσαν. Αρχικά, επιτηρούσαν το σπίτι που έβαζαν στόχο και έμπαιναν όταν απουσίαζαν οι ένοικοι (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές).
Το ενδιαφέρον είναι ότι στόχευαν σπίτια με συγκεκριμένα κριτήρια:
– Σε δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας.
– Σπίτια με προσβάσιμα μπαλκόνια για αναρρίχηση.
– Γειτονιές χωρίς διερχόμενους πολίτες τη στιγμή που επέλεγαν να «χτυπήσουν».
Χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα από διαφορετικές εταιρείες, προκειμένου να μην στοχοποιηθούν, ενώ τα νοίκιαζαν ακόμα και με «ενδιάμεσα» άτομα για να μην ταυτοποιηθούν σε περίπτωση ελέγχου.
Οι δράστες είχαν αδυναμία σε διαμερίσματα ισογείου και σε διαμερίσματα 1ου και 2ου ορόφου, στα οποία έμπαιναν συνήθως μεταξύ 18:00 – 22:00.
Έπαιρναν όλα τα μέτρα προφύλαξης: γάντια στα χέρια, καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου. Σε κάθε σπίτι χρησιμοποιούνταν 4 άτομα με συγκεκριμένους ρόλους: οδηγός οχήματος, τσιλιαδόρος, φυσικοί δράστες της τέλεσης των κλοπών.
Συνολικά τους αποδίδονται 121 κλοπές, από τις οποίες:
– 92 στην Ηλιούπολη,
– 4 στον Άλιμο,
– Από 3 στη Γλυφάδα και Βοιωτία,
– Από 2 σε Περιστέρι, Κερατσίνι, Αγία Παρασκευή, Χαϊδάρι και Ταύρο,
– Από 1 σε Καλλιθέα, Άγιο Δημήτριο, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Δάφνη, Πειραιά και Νέο Φάληρο.
Το συνολικό όφελος από τις κλοπές ξεπερνά τις 360.000 ευρώ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Για τη σύλληψή τους οργάνωσαν επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε 26 σπίτια και αποθήκες που «έβγαλαν λαβράκι».
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και άτομα που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για τους πυροβολισμούς που είχαν πέσει αρχές Σεπτεμβρίου έξω από κλαμπ στο Περιστέρι.
Πηγή: newpost.gr