Οι βαθύπλουτοι και εκκεντρικοί του πλανήτη που έχουν βαρεθεί τα τετριμμένα σκέπτονται στο άμεσο μέλλον να κάνουν κράτηση στο «Blue Dot», ένα εστιατόριο με «θέα» στον γαλάζιο πλανήτη μας.
Ξενοδοχείο, εστιατόριο, επιχειρήσεις και εργαστήρια για μελέτες και δοκιμές προϊόντων περιλαμβάνονται στα φιλόδοξα διαστημικά σχέδια της Blue Origin, της εταιρίας του επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος, ο οποίος απειλεί τη δόξα και το μελλοντικό αποτύπωμα του Ελον Μασκ. Μισό και πλέον αιώνα μετά από την προσεδάφιση του ανθρώπου στο Φεγγάρι, η διαστημική εταιρία του Μπέζος συνεργάζεται με την Amazon και με τη Sierra Space, αλλά και πανεπιστήμια για την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σταθμού χαμηλής τροχιάς.
Ο σταθμός αυτός στο στρώμα μεταξύ της ατμόσφαιρας της Γης και του Διαστήματος (τη λεγόμενη Χαμηλή Τροχιά της γης) θα ονομάζεται Orbital Reef (=Τροχιακός Υφαλος) και θα λειτουργεί ως ένα διαστημικό εμπορικό και επιχειρηματικό πάρκο. Στο σταθμό θα υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις για διαφορετικές δραστηριότητες: επιστημονικές, εμπορικές, αλλά και αυτές που περιλαμβάνουν ψυχαγωγία. Το μεγαλόπνοο σχέδιο, όσο κι αν ακούγεται μακρινό, δεν είναι τόσο, καθώς ο σταθμός θα πρέπει να είναι έτοιμος το 2027 (πριν από το 2030 που θα λήξει ο χρόνος ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS) της NΑSA. Προς το παρόν, τα διαστημικά ταξίδια φαίνονται σαν να προορίζονται μόνο για τους υπερ-πλούσιους, αλλά σε κάποιες δεκαετίες ίσως αυτό να μην ισχύει. Και πάλι όμως, είναι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι που σχεδιάζουν επενδύσεις στο Διάστημα! Η διαστημική εταιρία Blue Origin ανήκει σε μια ομάδα εταιριών, στις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση έχει χορηγήσει 415,6 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ιδιωτικών διαστημικών σταθμών.
Στο μελλοντικό διαστημικό σταθμό θα φθάνουν οι ταξιδιώτες με το «Dream Chaser», ένα υπερηχητικό διαστημικό αεροπλάνο που αναπτύχθηκε από την αεροδιαστημική εταιρία Sierra Space. Το αεροσκάφος αυτό θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε οποιοδήποτε συμβατικό αεροδρόμιο.
Ο Τομ Βάις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Sierra Space, τονίζει ότι «η επόμενη γενιά προϊόντων (ρούχων κ.λπ.) θα κατασκευάζεται στο Διάστημα». Ο ίδιος είπε ότι στις επόμενες δεκαετίες θα αναπτυχθούν εμπορικές οικονομίες στην περιοχή της χαμηλής τροχιάς της Γης. «Στη συνέχεια θα μετακινηθούμε στη σεληνιακή επιφάνεια, 250.000 μίλια μακριά, προτού μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς να ζούμε σε έναν πλανήτη που απέχει 35 εκατομμύρια μίλια», πρόσθεσε. Οσο κι αν όλα αυτά φαίνονται να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πριν από ένα χρόνο ο κόσμος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τον διαστημικό αγώνα δρόμου ανάμεσα στους τρεις δισεκατομμυριούχους, τον σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Galactic, τον Ελον Μασκ της Space X και τον Μπέζος της Blue Origin – και οι τρεις «πέταξαν» στο Διάστημα. Ο ανταγωνισμός της Blue Origin του Μπέζος με τη Space X του Μασκ μπορεί τελικά να αποβεί προς όφελος του ανθρώπου και της επιστήμης.
«Το κόστος του ταξιδιού θα μειώνεται διαρκώς»
Η Ερικα Βάγκνερ, εμπορική διευθύντρια της Blue Origin, βεβαιώνει ότι το κόστος ενός διαστημικού ταξιδιού θα μειώνεται συνεχώς, καθώς ο πρώτος πύραυλος («New Shepard») που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα επέστρεψε και ξαναχρησιμοποιήθηκε και το ίδιο θα συμβεί, όπως λέει, με τον «New Glenn», τον νέο πύραυλο της Blue Origin. «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα διαστημικό ξενοδοχείο ή ένα διαστημικό κινηματογραφικό στούντιο ή άλλες εμπορικές επιχειρήσεις που θα φέρουν τους ανθρώπους στο Διάστημα», είπε η Βάγκνερ. Το Orbital Reef θα μπορούσε επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για το Πρόγραμμα «Artemis» της NASA που πρόκειται να φέρει και πάλι τον άνθρωπο στη Σελήνη μέχρι το 2024.