Τα νέα μέτρα για την εστίαση και τους εμβολιασμένους δεν αποκλείεται να έρθουν και πριν το 2022, πριν την κρίσιμη 3η Ιανουαρίου.
Τη Δευτέρα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, στις 27 Δεκεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών. Όπως μετέδωσε το OPEN, οι ειδικοί θα εξετάσουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Δηλαδή την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων και τις νοσηλείες, αλλιώς την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Στη συνέχεια οι ειδικοί θα εισηγηθούν ποια νέα μέτρα χρειάζεται να ληφθούν. Στο ερώτημα εάν τα νέα μέτρα θα ληφθεί απόφαση να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά -και όχι μετά τις 3 Ιανουαρίου όπως αρχικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση- εξαρτάται από τα στοιχεία για τον κορονοϊό στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων και όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν κυρίως τα νυχτερινά μαγαζιά. Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας θα αφορούν τους εμβολιασμένους, αφού αυτοί έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:
Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης
Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.
Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε μέσω του Open και της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.
Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».
«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.
Έρχονται 12.000 κρούσματα τη μέρα
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για 12.000 κρούσματα τη μέρα, λίγο μετά τις γιορτές.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει».
Ο ίδιος, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε η μετάλλαξη Όμικρον θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.
«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.