ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα
Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη
Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη
Θέμα : Αποτελεί ανοσιούργημα η δημιουργία νέων Λατομείων στο Πεντελικό όρος.
Κύριοι Υπουργοί,
η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Γενική Δ/νση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής) με σειρά αποφάσεων της στις 13.04.2021, ερήμην των Δήμων της περιοχής και της Τοπικής Κοινωνίας, ενέκρινε την διενέργεια ερευνητικών εργασιών στην ‘’ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ’’, για την διαπίστωση ύπαρξης μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στη θέση ‘’Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας’’ της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου του Δήμου Διονύσου στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, σε συνολική έκταση 804 στρεμμάτων.
Η έκταση αυτή, είναι στη Βόρεια πλευρά του Πεντελικού Όρους και εντός της ζώνης που προστατεύεται από το σχετικό Διάταγμα, εντός δασικής περιοχής που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, μετά τις επανειλημμένες πυρκαγιές που έχουν συμβεί κατά καιρούς, εντός του καταφυγίου άγριας ζωής και 125 μ. από την υψηλή κορυφή του όρους. Βρίσκεται δε σε χώρο εγκατελελειμένων λατομείων, ανενεργών για πολλά χρόνια, πολύ παραπάνω από τη χρονική περίοδο που προβλέπει ο λατομικός νόμος για να καταργηθούν, ως λατομικές ζώνες.
Μετά από τις ενέργειες αυτές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατατέθηκε από την Εταιρία, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία δεν αναφέρεται στην πραγματική έκταση που θα λειτουργήσει η εκμετάλλευση, (παρά το ότι ομολογείται ‘’ότι αυτή θα λειτουργήσει σε ακόμη τέσσερις λατομικούς χώρους συνολικής έκτασης 912 στρεμμάτων’’), αλλά μόνον σε τμήμα αυτής 243 στρεμμάτων, με συνέπεια η δραστηριότητα να μην κατατάσσεται στην ορθή κατηγορία. Έτσι κατατάσσεται σε υποεδέεστερη κατηγορία με συνέπεια να μην ισχύσουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και να μην αξιολογηθεί η εκμετάλλευση σε σχέση με τις πραγματικές περιβαλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις, που θα προκαλέσει. Πρόκειται δηλαδή για χαρακτηριστική περίπτωση κατακερματισμού της όλης εκμετάλλευσης, με σκοπό να παραπλανηθούν οι αρμόδιες εγκριτικές Αρχές.
Για παράδειγμα ενώ η ΜΠΕ, εξετάζοντας μόνον τμήμα της εκμετάλλευσης, θα βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από το Ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Βωμού του Διονύσου, στην πραγματικότητα, αν εξετασθεί η πραγματική έκταση όπου αυτή αναπτυχθεί, θα απέχει μόλις περί τα 260 μ., γεγονός που αντίκειται στο λατομικό νόμο, με ότι αυτά συνεπάγονται για τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, οπτική ρύπανση τόσο στο Διόνυσο, όσο και σε άλλες περιοχές (Ν. Μάκρης, Αφιδνών, αλλά και του Λεκανοπεδίου).
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η αποληψιμότητα του κοιτάσματος φθάνει μόλις το πολύ μικρό ποσοστό του 5%, αλλά και όπως βεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες τα όποια κοιτάσματα στην περιοχή λόγω του τρόπου των προηγούμενων εξορύξεων με εκρηκτικά αλλά και εξ αιτίας τεκτονικών λόγων, είναι κατακερματισμένα και άρα ακατάλληλα για εξόρυξη μαρμάρων. Στην ουσία πρόκειται για δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών, η οποία και πάλι επιμελώς αποκρύπτεται, με συνέπεια να μην έχει κατατεθεί το απαραίτητο σχέδιο διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, αλλά και άλλες υποχρεώσεις, όπως αυτή της αδειοδότησης πηγής νερού, κλπ.
Επιπλέον, επειδή μεγάλο μέρος της εκμετάλευσης θα αναπτυχθεί σε χώρο έντονων κλίσεων (μέχρι και 100%), εγκυμονούνται κίνδυνοι στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην πλησίον ευρισκόμενη επαρχιακή οδό Διονύσου – Ν. Μάκρης, η οποία αποτελεί και αστική οδό.
Ταυτόχρονα, η εν λόγω εκμετάλευση θα δημιουργήσει εξαιτίας της διακίνησης του μεγάλου πραγματικού όγκου, κυρίως αδρανών, μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
Επισημαίνουμε, επίσης ότι:
΄Ηδη από το 2008, ο τότε Οργανισμός για το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών, έχει αποφασίσει την ανάγκη του συγκεκριμένου χώρου όπου αναφέρεται η ΜΠΕ, για αποκατάσταση του ιδιαίτερα ευαίσθητου τοπίου από περιβαλλοντικής αποψης.
Σε πρόσφατη επί τόπου επίσκεψη του (29.09.2020), ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσία των Δημάρχων Διονύσου, Κηφισιάς και Πεντέλης, καθώς και του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους και Υπηρεσιακών Παραγόντων, είχε δηλώσει ότι:
‘’Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το βουνό της Πεντέλης το θεωρούμε δικό μας βουνό. Γνωστό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς γνωστό, ωστόσο και ένα τραυματισμένο βουνό. Τραυματισμένο από την αδιαφορία και τη βιαιότητα – πολλές φορές – των ανθρώπων.
Δεν χρειάζονται λόγια από εδώ και πέρα, χρειάζονται έργα και ταχύτητα. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, έτσι ώστε αφού συνταχθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες, να περάσουμε από την φάση της θεωρίας και της μελέτης, στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου’’.
Ήδη το σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει αφυπνίσει και κινητοποιήσει περιβαλλοντικούς Συλλόγους, χιλιάδες ενεργούς πολίτες, αλλά και τις Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές της περιοχής, θεωρώντας το, ως τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Επειδή η εξόρυξη μαρμάρων, αποτελεί προπέτασμα καπνού, ενώ στην ουσία, πρόκειται για τη δημιουργία ίσως της μεγαλύτερης λατομικής ζώνης αδρανών, σε επίπεδο Χώρας, την ώρα που όλες σχεδόν οι παρόμοιες δραστηριότητες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, έχουν κλείσει.
Επειδή απειλείται βάναυσα η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η βιωσιμότητα της περιοχής, όχι μόνον της Κοινότητας Διονύσου και του Δήμου Διονύσου, που βρίσκονται πολύ κοντά, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου, αφού κατ΄αυτό τον τρόπο οδηγείται σε ένα αργόσυρτο θάνατο 44 ετών (χρόνος που προβλέπεται να λειτουργήσει η εκμετάλλευση), ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.
Επειδή η διακίνηση μεγάλων όγκων, κυρίως αδρανών υλικών, θα προκαλέσει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ήδη επιβαρυμένη Λεωφόρο Διονύσου, ενώ οι επαπειλούμενοι κίνδυνοι κατολισθήσεων, λόγω των μεγάλων κλίσεων, θα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Επειδή η Πεντέλη αποτελεί βασικό πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο, πού έχει ανάγκη, αντί για επιχειρήσεις λατομείων, τις αναπλάσεις των ανενεργών, τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου, καθώς και χώρων ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού, όπως άλλωστε έχουν κατά καιρούς αποδεχθεί διαχρονικά Κυβερνητικοί Παράγοντες, αλλά και οι Δήμαρχοι και Φορείς της περιοχής.
Επειδή το Κοινοτικό Συμβούλιο Διονύσου ήδη με την από 19.05.2021 Απόφαση του απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ, τη δημιουργία λατομικών χώρων στο Πεντελικό Όρος και αναμένονται ανάλογες αποφάσεις και από τα υπόλοιπα Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου Διονύσου.
Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου με την από 26.05.2021 Απόφαση του απέρριψε επίσης, ΟΜΟΦΩΝΑ κάθε απόπειρα καταστροφής του περιβάλλοντος του Πεντελικού Όρους και αναμένονται ανάλογες επίσης αποφάσεις και από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κηφισιάς, Πεντέλης, Μαραθώνος και Αμαρουσίου.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1) Εάν σκοπεύετε να επιτρέψετε το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ανοσιούργημα πού επιχειρείται στο Πεντελικό Όρος
2) Εάν προτίθεσθε να πάρετε πρωτοβουλίες για κατάργηση των λατομικών ζωνών που αφορούν τα ανενεργά λατομεία, τροποποιώντας, αντίστοιχα, το Π.Δ. Προστασίας του Πεντελικού, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του λατομικού νόμου.
3) Εάν προτίθεσθε στη συνέχεια, να πάρετε πρωτοβουλίες, για την κατάρτιση μαζί με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια ενός σχεδίου που θα αναδεικνύει τα παραπάνω χαρακτηριστικά της Πεντέλης, υλοποιώντας τις πρόσφατες παρόμοιες εξαγγελίες του τ. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, ενώπιον των Δημάρχων της περιοχής.
Αθήνα, 28 Μαΐου 2021
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Μιχάλης Κατρίνης
Ευαγγελία Λιακούλη