Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, με θέμα την ανεξέλεγκτη ηχορύπανση και την καταπάτηση περιβαλλοντικών όρων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που, όπως επεσήμανε, αφήνει εκτεθειμένους τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής.
Στην ερώτηση του ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει ότι η λειτουργία του αεροδρομίου έχει προκαλέσει, τα τελευταία χρόνια, αυξανόμενη ανησυχία και κοινωνική αναστάτωση στους κατοίκους των Μεσογείων, εξαιτίας της έντονης ηχορύπανσης και της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης, που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση, ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των πτήσεων μετά το 2021 έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, η οποία δεν είναι καινούρια, καθώς ήδη από το 2006 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αεροπορικών δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας την πλημμελή εφαρμογή διαδικασιών μείωσης θορύβου και την ανάγκη επικαιροποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η Πολιτεία παραμένει αδρανής απέναντι σε ένα πρόβλημα που έχει πλέον άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι, στα τέλη του 2024, οι Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας αποφάσισαν ομόφωνα να προσφύγουν νομικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο την τήρηση των κανόνων ελέγχου και περιορισμού του αεροπορικού θορύβου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς στηρίζεται σε πλήθος καταγγελιών πολιτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, οι οποίοι τονίζουν πως η αεροπορική δραστηριότητα όχι μόνο προκαλεί θόρυβο υψηλής έντασης, αλλά και συνδέεται με αυξημένες εκπομπές αέριων ρύπων – ειδικά όταν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απογείωσης NADP-A.
Ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει την αδυναμία εποπτείας από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και την απουσία καθημερινού ελέγχου, ενώ αναφέρει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα και επίσημες απαντήσεις, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων. Παράλληλα, υπογραμμίζει την απουσία μηχανισμού καταγραφής της χρήσης της μέγιστης ανάστροφης ώσης κατά την προσγείωση, πρακτική που εντείνει τον θόρυβο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ζητά από τους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να επεξεργαστούν τα δεδομένα από τους σταθμούς ηχομέτρησης, ώστε να παρακολουθούνται οι ενδεδειγμένοι από την Ε.Ε. δείκτες, εάν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής των διαδικασιών απογείωσης NADP-Aκαι καταγραφής των παραβιάσεων, πόσες κυρώσεις έχουν επιβληθεί για υπερβάσεις θορύβου τα τελευταία χρόνια και αν σχεδιάζεται η επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Παράλληλα, ρωτά αν υπάρχει πρόθεση επιβολής περιορισμών στις νυχτερινές πτήσεις, όπως εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και αν εξετάζεται η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, όπως η χρηματοδότηση για την ηχομόνωση κατοικιών και σχολείων. Τέλος, ζητά να γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την επικαιροποίηση του Στρατηγικού Χάρτη Θορύβου και του Σχεδίου Δράσης, με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία της απογραφής του 2021.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.