Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων νερού, καθιστώντας απολύτως αναγκαία την υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης του πολύτιμου πόρου
Αυτό το καλοκαίρι καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά την επάρκεια και την διαχείριση του νερού τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ανομβρία και η έλλειψη χιονόπτωσης των τελευταίων ετών οδήγησε στην μειωμένη εισροή νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις τα υδατικά αποθέματα νερού της Αττικής να έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ δείχνουν ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια και στους τέσσερις ταμιευτήρες (Ευήνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης) υπήρχαν από 1,1 έως και 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σήμερα τα αποθέματα έχουν πέσει στα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται από τις αρχές του έτους μια σημαντική και άκρως ανησυχητική αύξηση στην κατανάλωση που σε κάποιες περιοχές της Αττικής ξεπερνά το 40%. Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, ο πρόωρος και παρατεταμένος καύσωνας έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατανάλωσης.
Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Καραγιάννης: «Κάθε χρόνο η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία συνήθως αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια μιας καλής υδρολογικής περιόδου, από Οκτώβριο έως Μάιο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αυτή την χρονιά».
Μέτρα αντιμετώπισης
Η ΕΥΔΑΠ ακολουθεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και προχωρά στην υλοποίηση εναλλακτικών λύσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας, ξεκινώντας από την ενεργοποίηση του εφεδρικού ταμιευτήρα της Υλίκης. Μπαίνουν με αυτόν τον τρόπο σταδιακά σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες πηγές υδροδότησης με σκοπό την εκταμίευση περισσότερου νερού στο υδατικό σύστημα Ευήνου – Μόρνου, που αποτελεί την κύρια πηγή ύδρευσης της πόλης.
Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση της Υλίκης και των πηγών της Μαυροσουβάλας στην περιοχή της Μαλακάσας, υπολογίζεται ότι μπορούν να ανεβάσουν τα αποθέματα πάνω από 300.000 κυβικά μέτρα νερού σε ημερήσια βάση.
Στην περίπτωση που το φαινόμενο της ανομβρίας συνεχιστεί, η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματός της, είναι ήδη έτοιμη να υλοποιήσει μελέτες με λύσεις όπως η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών άντλησης νερού από διαφορετικές λεκάνες απορροής, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, αλλά και η χρήση αφαλατώσεων.
Σπατάλη, ο εχθρός του νερού
To ζήτημα της μείωσης των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού αφορά όμως και τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, καθώς πέρα από τη λήψη μέτρων για την αναπλήρωση των ταμιευτήρων, είναι απαραίτητη και η άμεση αντιμετώπιση της σπατάλης του νερού στην Αττική. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, παρατηρείται μια μέση αύξηση της κατανάλωσης μεγαλύτερη από το 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις πρόωρες ημέρες καύσωνα και η ενοχλητική σκόνη των τελευταίων μηνών, έκαναν τους πολίτες να βρίσκονται πολύ συχνά με το λάστιχο στο χέρι, ώστε να πλύνουν αυτοκίνητα, μπαλκόνια, αυλές και πεζοδρόμια.
Η καμπάνια της ΕΥΔΑΠ με το ανατρεπτικό μήνυμα «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση!», στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά στην σπατάλη του νερού. «Η έλλειψη νερού των τελευταίων ετών μας καλεί να αλλάξουμε συνήθειες και να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση του νερού με απλούς τρόπους» εξηγεί η καμπάνια, προτάσσοντας το καλό παράδειγμα των καταναλωτών που σέβονται το νερό.
Το νερό μας, ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης
Η ΕΥΔΑΠ, διαχρονικά, τροφοδοτεί την περιοχή αρμοδιότητας της με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης. Ο φορέας European Benchmarking Co-operation, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης, βαθμολόγησε το νερό της ΕΥΔΑΠ με 99,7%, για την ποιότητά του, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των βαθμολογιών μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης. Επίσης, η ποιότητα του νερού της ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, με βαθμολογία 100%, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (ΕΡΙ) του Πανεπιστημίου Yale.
Η διασφάλιση παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΕΥΔΑΠ, η οποία υλοποιεί ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ με έργα σε όλο τον κύκλο νερού από τους ταμιευτήρες έως και την επεξεργασία λυμάτων. Εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής και υψηλή τεχνογνωσία, τα τελευταία χρόνια γίνεται από την εταιρεία μια σταθερή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του αξιόπιστου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους κυκλικής οικονομίας, για την προστασία των φυσικών πόρων και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Για άλλη μία φορά, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, η ΕΥΔΑΠ επιστρατεύει όλα τα μέσα προκειμένου να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και καλεί όλους τους πολίτες να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.