«Χρειάζεται να δούμε το χάρτη των νοσοκομείων και ειδικά στην Ανατολική Αττική με όρους αποκέντρωσης καθώς δε γίνεται σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια να μην έχουμε ένα νοσοκομείο», τόνισε στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική, Μανώλης Χριστοδουλάκης, και υπογράμμισε «η Ανατολική Αττική αξίζει ένα νοσοκομείο γιατί οι πολίτες της δεν μπορούν αν νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό του θανάτου της εγκυμονούσας στη Νέα Μάκρη ο κ. Χριστοδουλάκης κάνοντας ένα πολιτικό σχόλιο αρχικά, τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να προλαμβάνει και όχι να «τρέχει» να δώσει λύσεις κατόπιν εορτής. «Η συζήτηση για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ όφειλε να είναι προγραμματική και όχι κατ’ ανάγκη μετά από τόσα τραγικά περιστατικά, όπως ακριβώς συνέβη και μετά το δυστύχημα του σιδηροδρόμου». Συνέχισε δε, υπενθυμίζοντας το χρόνιο πρόβλημα της Ανατολικής Αττικής στις δομές υγείας, τονίζοντας πως το τραγικό συμβάν δεν είναι ένα συγκυριακό περιστατικό, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της Περιφέρειας. «Στη Ριβιέρα της Αττικής, με πολλές μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες, υπάρχουν πάνω από 1.000.000 συμπολίτες μας, ιδίως το καλοκαίρι, που ξέρουν ότι αν τους συμβεί οτιδήποτε, χρειάζεται να διανύσουν 40 και πλέον χιλιόμετρα, και ίσως μόνοι τους, για το πιο κοντινό νοσοκομείο». Στις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί σχετικά με το ζήτημα, για υπέρμετρο δημοσιονομικό κόστος, ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής είπε ότι υπάρχουν κτηριακές υποδομές διαθέσιμες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν.
Για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε συγκεκριμένα νούμερα: «Λείπουν πανελλαδικά 700 διασώστες, 20 ασθενοφόρα στην καθημερινή βάρδια και 10 στη νυχτερινή». Συνέχισε δε το σκεπτικό του λέγοντας πως πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση για το ΕΣΥ, η οποία δε μπορεί να εξαντλείται σε όρους πλειοδοσίας, πόσους προσέλαβε η κάθε κυβέρνηση, με ποιο καθεστώς, τι παρέδωσε και τι παρέλαβε. «Προφανώς και είναι εκ των ων ουκ άνευ να αναγνωρίσουμε τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ με αυτοθυσία, εστιάζοντας στην αναλογία επικουρικού με μόνιμου προσωπικού ή στην ανάγκη αναγνώρισης βαρέων και ανθυγιεινών στον κλάδο, αλλά ο κύριος στόχος οφείλει να είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με νέο χάρτη νοσοκομείων, με διαλειτουργικότητα πληροφοριών και εξελιγμένες μονάδες αποκατάστασης».