ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ
Εμείς οι ίδιοι ρυπαίνουμε το περιβάλλον μας, εμείς οι ίδιοι καλύπτουμε με σκουπίδια τους αρχαιολογικούς χώρους μας, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας! Αν τούτα σας φαίνονται υπερβολικά, ρίξτε μια ματιά στην Αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Πολιτισμού.
Με φωτογραφίες και έγγραφα το Σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» καταγγέλλει ότι στον προστατευόμενο υδροβιότοπο «Μπρέξιζα», του Δήμου Μαραθώνα- ο οποίος φιλοξενεί τμήμα από το «Ιερό των Αιγυπτίων Θεών»- λειτουργεί από το 1997 δημοτικός χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Να σημειωθεί, ότι το «Ιερό των Αιγυπτίων Θεών» είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, επισκέψιμος, ο οποίος ανασκάπτεται και δίνει διαρκώς νέα ευρήματα!
Παρά τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις (2014), και παρά τη διάθεση ευρωπαϊκού κονδυλίου, η δημοτική αρχή ουδέποτε αποκατάστησε τον Χ.Α.Δ.Α. Ως αποτέλεσμα, στη χώρα μας επιβλήθηκε πρόστιμο από το 2013 για αυτή τη συμπεριφορά από την Ε.Ε. Μετά από μακρόχρονη κωλυσιεργία, στις 14/5/20 επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής χαρακτήρισε το χώρο, «φυσικά αποκαταστημένο», θεωρώντας προφανώς, ότι η πρόχειρη βλάστηση στις επιχωματώσεις έλυσαν το πρόβλημα, κρύβοντας τα 85.000 κυβικά οικοδομικών και άλλων ογκωδών απορριμμάτων, που έχουν απορριφθεί! Η έκθεση της Περιφέρειας Αττικής έχει προκαλέσει την αντίδραση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία ζητά άμεση αποκατάσταση του τοπίου στην αρχική του κατάσταση.
Στην επιστολή των πολιτών προς τον βουλευτή, προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνονται φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι αποθέσεις απορριμμάτων έχουν ύψος από 0,5μ έως 5 μέτρα! Ερειπωμένες μεταλλικές κατασκευές, οικοδομικά υλικά και υπολείμματα φύλλων αμιάντου είναι διάσπαρτα (δείτε τις φωτό). Η απώλεια της τοπικής βιοποικιλότητας από τα μπάζα είναι εμφανής. Από τον υγρότοπο έχουν χαθεί οι χελώνες, τα μικρά ποταμόψαρα και τα χέλια, που τον χρησιμοποιούσαν ως ενδιαίτημα. Ορατός είναι ο κίνδυνος να σημειωθούν και πλημμυρικά φαινόμενα, αφού η παροχέτευση των υδάτων έχει διακοπεί. Με την Αναφορά, ο Νάσος Αθανασίου ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να βάλει τέλος στην περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση του χώρου, που αποτελεί πόλο έλξης και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
«Την ώρα που το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει τη συνεργασία των αιγυπτιακών αρχών για κοινές αρχαιολογικές έρευνες, η Περιφέρεια Αττικής συμπεριφέρεται στο «Ιερό των Αιγυπτίων Θεών» σαν να ήταν ένα «λάθος», που πρέπει να σβηστεί από την ιστορική μνήμη.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχτηκε την εκτίμηση της Περιφέρειας Αττικής, ότι ο χώρος «αποκαταστάθηκε φυσικά», επειδή φύτρωσαν καλαμιές πάνω στα μπάζα, με μοναδικό στόχο να εξαλειφθούν τα πρόστιμα! Φαίνεται ότι το «επιτελικό κράτος» έχει νέα άποψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική. Θεωρεί η κυβέρνηση πάρεργο την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και τους ευρωπαίους εταίρους, «κουτόφραγκους»;