Τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποίησε η πρόδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλων επισήμων.
Ο Πρωθυπουργός εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο, για μία ακόμα σημαντική δωρεά στην Ελληνική Πολιτεία.
«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει διαχρονικά το Πυροσβεστικό Σώμα. Όμως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αποφάσισε μία σημαντική πρόσθετη δωρεά ενίσχυσης της Πυροσβεστικής.
Και πράγματι κάθε φορά που σκεφτόμαστε τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιούμε τέτοιες δωρεές, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε υποδομές: σε αεροπλάνα, σε οχήματα, σε τεχνολογικά συστήματα. Σπανίως σκεφτόμαστε τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντικό ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτής της πρόσθετης δωρεάς των 25 εκατομμυρίων ευρώ κατευθύνθηκε ακριβώς για την κατασκευή ενός -όπως βλέπετε- υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου, προκειμένου οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες μας να έχουν την πιο άρτια και επαγγελματική εκπαίδευση, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους έχουμε αναθέσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε πως οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες είναι ταγμένες και ταγμένοι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
«Ξεχνούμε όμως εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απ’ έξω, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας. Σε τι κινδύνους εκτίθεστε και πόση αυτοθυσία και αυταπάρνηση πραγματικά χρειάζεται για να βουτάτε στην κυριολεξία μέσα στη φωτιά, όπως το κάνετε συνέχεια, είτε μιλάμε για αστικές πυρκαγιές, είτε μιλάμε για δασικές πυρκαγιές, είτε μιλάμε, κ. Υπουργέ, για τις διασώσεις που γίνονται μετά από καταστροφικούς σεισμούς ή μετά από καταστροφικά ατυχήματα, όπως αυτό το οποίο μάς συγκλόνισε όλους στα Τέμπη», συνέχισε.
Και τόνισε : «Απαιτείται, λοιπόν, να έχετε την πιο άρτια εκπαίδευση που μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να σας προσφέρει. Και το Κέντρο αυτό το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα πιστεύω ότι επιτελεί αυτήν την αποστολή.
Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Αρκετά όμως, κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ, απομένουν να γίνουν ακόμα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 112.
«Καταφέραμε πια να έχουμε ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το 112, αλλά κυρίως να έχουμε αποκτήσει μία κουλτούρα εκκένωσης την οποία στο παρελθόν, δυστυχώς, δεν διαθέταμε», υπογράμμισε ενώ μίλησε μια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Κυρίως όμως, έχουμε πετύχει κάτι το οποίο στο παρελθόν είχε φανεί αρκετά δύσκολο: τον πιο ικανοποιητικό συντονισμό μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών -του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών- για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά κυρίως τις δασικές πυρκαγιές, αυτές που μας απασχόλησαν και μας πόνεσαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια», επισήμανε.
Είπε επ’ αυτού πως και πέρυσι, παρότι είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά αυτό το νέο σύστημα και «νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα».
Και συμπλήρωσε: «Βέβαια, κάθε φορά που έχουμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά. Και καθώς και φέτος σε λίγο θα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, απαιτείται ακόμα μια φορά αυξημένη εγρήγορση, ετοιμότητα και κυρίως προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία που τολμώ να πω για πρώτη φορά γίνεται, διότι στο παρελθόν δεν επενδύαμε αρκετά στην πρόληψη με αποτέλεσμα να τρέχουμε στη συνέχεια με τις επιχειρήσεις καταστολής ή να δαπανούμε πολύ περισσότερους πόρους στη διαδικασία της αποκατάστασης».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η προσοχή την οποία πρέπει να δίνουμε στα θέματα Πολιτικής Προστασίας οφείλει να είναι διαχρονική. «Και η παρακαταθήκη που χτίζεται σε έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει έγκαιρα, άμεσα και αποτελεσματικά, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Πολιτείας. Πρώτα και πάνω από όλα όμως, και να κλείσω με αυτό, όπως είπε και ο κ. Δρακόπουλος, το επίκεντρο πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους τόσα πολλά οφείλουμε.
Κύριε Αρχηγέ, να γνωρίζετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει το Πυροσβεστικό Σώμα σε πάρα πολύ υψηλή εκτίμηση. Και πιστεύω ότι αυτό σας δίνει και εσάς πρόσθετη δύναμη, πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσετε την αποστολή σας, αυτή τη φορά ακόμα καλύτερα εκπαιδευμένοι μετά την έναρξη των εργασιών αυτού του υπερσύγχρονου Κέντρου Εκπαίδευσης το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Κύριε Δρακόπουλε, και πάλι, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ένα μεγάλο ευχαριστώ», πρόσθεσε.
Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.
Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό, εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.) υπάγεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχει ως έδρα τη Νέα Μάκρη Αττικής. Σε αυτό, θα λειτουργούν Σχολεία όπου θα εισάγεται το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συναφή, με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, αντικείμενα και τις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων.
Στα Σχολεία θα γίνεται εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα Σχολεία -Εκπαιδευτικά Προγράμματα δύνανται να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως, οδήγηση και χειρισμός υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων, αντιμετώπιση Χ.Β.Ρ.Π. απειλών και τεχνολογικών ατυχημάτων, ορεινή έρευνα και διάσωση, διάσωση ορμητικών νερών, εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών σε βιομηχανικό περιβάλλον, πυρασφάλεια αεροδρομίων, εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρκαγιές πλοίων, διαχείριση δασικών πυρκαγιών, διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε οδικές σήραγγες καθώς και πυρκαγιές αερίων/υγρών καυσίμων.
Στο Κ.Ε.Π.Σ. δύναται να εκπαιδεύεται ή να μετεκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.