Σάλος είχε προκληθεί πέρσι το Φθινόπωρο, στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά, με αφορμή την κατάργηση δικτύου υδροδότησης μήκους πάνω από τριάντα χλμ, για το οποίο είχε ευθύνη ο Δήμος Μαραθώνος παρόλο που διοικητικά ανήκει στον όμορο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου.
Δεκαετίες ταλαιπωρούνταν οι κάτοικοι, αλλά και οι Δημοτικές Αρχές από το εν λόγω πρόβλημα, εξαιτίας της παλαιότητας ενός τέτοιου δικτύου με αμιαντοσωλήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βλάβες έφταναν μηνιαίως, τις δεκαπέντε, με την κάθε βλάβη να κοστίζει στον Δήμο κατά μέσο όρο, τριακόσια ευρώ, αν υπολογίσει κανείς: υλικά, εργατοώρες, μηχανήματα (καύσιμα, φθορά, συντήρηση).
Έναν χρόνο μετά, το Anattica.gr διενεργώντας αυτοψία στην περιοχή και συνομιλώντας με κατοίκους, διαπίστωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 οπότε έγινε η αλλαγή, δεν έχει καταγραφεί καμία απολύτως βλάβη! Η νέα αυτή πραγματικότητα, εκτός από την ποιοτικότερη καθημερινότητα που απολαμβάνουν οι πολίτες, έχει ωφελήσει τα μέγιστα τον Δήμο, κάτι που σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής: εξοικονόμηση πάνω από 50.000 ευρώ ανά έτος και ως εκ τούτου 500.000 για την επόμενη δεκαετία. Επίσης, τα συνεργεία του Δήμου έχουν καλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού συντήρησης του δικτύου ύδρευσης, αλλά και πιο αποτελεσματικής επέμβασης σε άλλες βλάβες, ενώ έχει βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού.
Βαγγέλης Σωτηρίου: «Στόχος μας, τα έργα ουσίας και φιλοσοφία μας, οι μόνιμες λύσεις»
Πρωτεργάτης της ως άνω παρέμβασης, ήταν ο κ. Ευάγγελος Σωτηρίου ως Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κι Έργων τότε (σημερινός Αντιδήμαρχος Παιδείας) ο οποίος, μας δήλωσε τα εξής: «Όπως είχα αναφέρει και τότε, αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ήρθαμε αντιμέτωποι με το σοβαρό αυτό πρόβλημα και αποφασίσαμε να δώσουμε οριστική λύση. Οι συχνές βλάβες του δικτύου σ’ εκείνο το σημείο, άφηνε συνεχώς, χωρίς νερό την περιοχή του Νέου Βουτζά στα διοικητικά όρια του Μαραθώνος. Πολλές φορές δε, λόγω της διοικητικής ασάφειας που επικρατούσε, οι κάτοικοι δεν ήξεραν που να απευθυνθούν, προκαλώντας έτσι σύγχυση στα συνεργεία ύδρευσης και των δυο δήμων. Ομολογώ ότι ήταν από τα δυσκολότερα επιτεύγματά μας, καθώς εμπλεκόταν και άλλος Δήμος και απαιτείτο συνεννόηση και συνεργασία.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αφού όπως διαπιστώσατε κι εσείς μέσα από το ρεπορτάζ, το όφελος για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για τους συμπολίτες μας είναι σημαντικό και χειροπιαστό, την ίδια στιγμή που η χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής εκεί, έχει σταματήσει!
Θέλω να τονίσω με την ευκαιρία ότι φιλοσοφία της Διοικησής μας, είναι η επίλυση του προβλήματος, με τη σταδιακή αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, σε όλη την επικράτεια του Δήμου και όχι οι συνεχείς επιδιορθώσεις μέχρι την επόμενη βλάβη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση πορευόμαστε, έχοντας εξασφαλίσει σχετικές χρηματοδοτήσεις και μελέτες, για τα οποία θα ενημερώνουμε σε τακτά διαστήματα, τους πολίτες».