Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας γιορτάζει
τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023»
22 – 24 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας συμμετέχει για πρώτη φορά, στο φετινό εορτασμό της χώρας μας για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023», το διάστημα 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023, με το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage).
Η συμμετοχή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας στο φετινό εορτασμό, είναι μια πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μένης Βαμποράκη, στο πλαίσιο της οποίας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαρκοπούλου σχεδίασε δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν είτε με φυσική παρουσία του κοινού, είτε με εικονικά – ψηφιακά μέσα.
Για τη διοργάνωση, η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάζεται με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Λαογραφικό Σύλλογο Μαρκοπούλου «ΡΟΔΑΚΑ» και τον Λαογραφικό Όμιλο Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη «ΔΗΛΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ».
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EHD) είναι το πιο ευρέως εορταζόμενο συμμετοχικό πολιτιστικό γεγονός, που μοιράζονται οι λαοί της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την πρωτοβουλία το 1985 και το 1999 προσχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία της κοινής δράσης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Πρόγραμμα μπορεί να υπερηφανεύεται για έως και 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, παράγοντας τη μεγαλύτερη αξία, ευρώ προς ευρώ, από οποιοδήποτε «ευρωπαϊκό» πολιτιστικό έργο.
Οι εκδηλώσεις Ανοικτής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, στις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανοίγουν οι πόρτες σε πολυάριθμα μνημεία και χώρους, επιτρέποντας στους πολίτες της Ευρώπης να απολαύσουν δωρεάν επισκέψεις και να μάθουν για την κοινή τους πολιτιστική κληρονομιά και ενθαρρύνοντάς τους, να συμμετάσχουν ενεργά στη διαφύλαξη και ανάδειξη της, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Οι στόχοι των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι:
- να ευαισθητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες, σχετικά με τον πλούτο και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης
- να δημιουργηθεί ένα κλίμα, στο οποίο θα τονωθεί η εκτίμηση του πλούσιου μωσαϊκού των ευρωπαϊκών πολιτισμών
- να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην Ευρώπη και πέρα από τα εθνικά σύνορα
- ενημέρωση του κοινού και των πολιτικών αρχών, για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από νέες απειλές
- να καλέσει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων στον Δήμο Μαρκοπούλου, αφορά προφορικές παραδόσεις, έθιμα και κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, που σχετίζονται με τη δημιουργία χειροποίητων κατασκευών, την κομποδετική, την υφαντική, το κέντημα, το κεντητό ψωμί, τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, την παραγωγή προϊόντων μούστου κ.ά., οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα.
Το Πρόγραμμα του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023», έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Παρασκευή 22/09
- Ντοκιμαντέρ για το Κεντητό Ψωμί του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου «Ρόδακας»
Παρουσίαση εργαστηρίου Κεντητού Ψωμιού, όπου εξερευνείται το θέμα, δημιουργώντας με τα χέρια κεντητό ψωμί με διάφορα στολίδια, που κατασκευάζονται κατά τον εορτασμό διαφόρων περιστάσεων, με διαφορετικό συμβολισμό ανάλογα με την περίσταση. Ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες για την διάδοση και διατήρηση του εθίμου.
Σάββατο 23/09
- Ντοκιμαντέρ «Η Φορεσιά των Μεσογείων ως πηγή έμπνευσης στις τέχνες του σήμερα» (Κομποδετική – Υφαντική – Κέντημα) του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου «Ρόδακας»
Παρουσίαση εργαστηρίου Κομποδετικής, μιας τέχνης που αποτελεί μια μορφή κλωστοϋφαντουργίας, στην οποία δεν υφαίνουμε με αργαλειό, ούτε πλέκουμε με βελόνες. Είναι μια τεχνική, στην οποία τα δημιουργήματα γίνονται με κόμπους, που φτιάχνονται μόνο με τα χέρια μας. Με τα δάχτυλα μας, θα δημιουργήσουμε πάνω σε νήματα αλλεπάλληλους κόμπους ή αλλιώς δεσιές, προκειμένου να κατασκευάσουμε ένα ενιαίο κομμάτι υφάσματος. Μια τέχνη, μια κληρονομιά, που συνεχίζεται και δημιουργείται από γενιά σε γενιά για να μην λησμονηθεί.
Το ντοκιμαντέρ και η παρουσίαση του εργαστηρίου, μαγνητοσκοπήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Ερμού 16 στο Μαρκόπουλο.
- Αφιέρωμα στις δράσεις του Λαογραφικού Ομίλου Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων», που αφορούν μεταξύ άλλων τη διασκέδαση στα χωριά και στις πόλεις στο παρελθόν – σε σχέση με την σημερινή εποχή, το χορό που αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, το επάγγελμα του αγιογράφου τον προηγούμενο αιώνα και στη σημερινή εποχή.
Το βίντεο – αφιέρωμα μαγνητοσκοπήθηκε στα γραφεία του Ομίλου, 37ο χλμ. Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, Πόρτο Ράφτη.
Κυριακή 24/09
- Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα για την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Τρυγοπάτι» του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου «Ρόδακας»
Παρουσίαση εκδήλωσης που αφορά τον τρύγο, στο πλαίσιο της Γιορτής Σταφυλιού που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαρκοπούλου, με δρώμενα σχετικά με το τρυγοπάτι και τη μουσταλευριά, με την συμμετοχή παραδοσιακών χορών και τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού.
Τα γραφεία του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας», στην οδό Ερμού 16 στο Μαρκόπουλο, θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Παρασκευή 22/9, το Σάββατο 23/9 και την Κυριακή 24/9, το πρωί 9.00 π.μ. – 12.00μ. και το απόγευμα 17.00 – 21.00, με μόνιμες εκθέσεις, καθώς και εργαστήρια Κεντητού Ψωμιού και Μακραμέ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε:
Επίσημη ιστοσελίδα «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Μαρκοπούλου
Facebook Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Twitter Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Facebook Λαογραφικoύ Ομίλου Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων»
Facebook Λαογραφικού Συλλόγος Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας»
YouTube Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας»