Τη μνήμη του ηρωικού υποσμηναγού Νικολάου Παρούση που έχασε τη ζωή του το πρωινό της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 1998 σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σαραντάρι Ωρωπού τίμησαν κάτοικοι παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Νικολάου Λούπη και Θανάση Μακρυγιάννη.
Τελέστηκε νεκρώσιμο τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας για τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του από τους αιδεσιμολογιωτάτους πρωτοπρεσβυτέρους πάτερα Νικόλαο Ζερβογιάννη εφημέριο Νέων Παλατίων, πατέρα Αντώνιο Παπαχαραλάμπους εφημέριο Σκαλας Ωρωπού και αρχιερατικό Επίτροπο Ωρωπου – Καπανδριτίου.
Το αεροπλάνο του Παρούση ήταν ένα Miraz 2000 κατέπεσε μετά από μηχανική βλάβη στην περιοχή Σαραντάρι Ωρωπού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το ένα από τα δύο αεροπλάνα ζεύγους που είχαν βάση την Τανάγρα παρουσίασε μηχανική βλάβη πάνω από τα Νέα Παλάτια και τη Σκάλα Ωρωπού.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Νίκος Παρούσης διαπίστωσε βλάβη στο σύστημα ελέγχου του πηδαλίου και ανέφερε αμέσως στον αρχηγό τού σχηματισμού, που ήταν ο πιλότος τού άλλου μαχητικού, και εκείνος του έδωσε εντολή για αναγκαστική προσγείωση.
Βρισκόταν σε ύψος 1.000 ποδιών (330 μέτρα) και σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων νότια της Τανάγρας στην περιοχή της Σκάλας του Ωρωπού όταν το αεροσκάφος έκανε μια ανεξέλεγκτη κίνηση ανόδου με ταυτόχρονη κλήση και περιστροφή.
Ο Παρούσης είχε την άνεση να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης καθίσματος αλλά το αεροπλάνο θα έπεφτε ανεξέλεγκτα σε κατοικημένη περιοχή και έτσι το οδήγησε σε αγροτολιβαδική έκταση. Στο μεταξύ όμως το αεροσκάφος είχε χάσει ύψος και όταν χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης καθίσματος ήταν αργά για τον ίδιο.
Του απονεμήθηκε μετά θάνατον το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως με το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Ιουλίου 1999, ενώ στο σημείο της πτώσης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μαζί με το μνημείο του που ανεγέρθηκαν χάρις τις άοκνες προσπάθειες συμπολιτών μας και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του και τη θυσία του.
Αθάνατος.