Το κλείσιμο ή την απομάκρυνση των Δομών Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από τη Μαλακάσα αιτείται προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα ο Δήμος Ωρωπού μέσω Ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Οκτωβρίου 2021.
Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Μαλακάσας Κώστα Λίτσα σε συνέχεια επιστολών διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση περιγράφοντας το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την τοπική κοινωνία, ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στην ξεκάθαρη τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε άμεσα το κλείσιμο των Δομών στο Δήμο Ωρωπού:
ΓΙΑΣΗΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΩΡΑ
“Ο Δήμος μας έχει κάνει το καθήκον του απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Η Μαλακάσα έχει κάνει το καθήκον της. Οι Δομές θα πρέπει να φύγουν. Προς πάσα κατεύθυνση το φωνάζουμε και θα το λέμε δυνατά. Δεν σιωπούμε.
Όσον αφορά το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει ανταποδοτικά ο Δήμος Ωρωπού θέλω να ξεκαθαρίσω:
Εάν εμείς καταφέραμε να πάρουμε κάποια κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία για να γίνουν έργα στη Μαλακάσα δεν είναι κακό. Είναι καλό. Κακό θα ήταν να είχαμε τις δομές και να μην παίρναμε καθόλου χρήματα. Καταφέραμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα για την Μαλακάσα και τον τόπο μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λέει κάποιος πως σιωπούμε επειδή παίρνουμε έργα για τη Μαλακάσα. Είμαστε κατηγορηματικά υπέρ των κλείσιμο των δομών. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να τελειώνει για τη Μαλακάσα και το Δήμο Ωρωπού και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι”.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
Αναφορικά με το ζήτημα των Δομών Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας, ως Δημοτική Αρχή για πολλοστή φορά αιτούμαστε:
1. Άμεση αποσυμφόρηση των Δομών έως και το οριστικό κλείσιμό τους.
2. Αύξηση της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας.
3. Προστασία του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Δάσους της Μαλακάσας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ανακύπτει από την παρουσία των μεταναστών.
4. Παραχώρηση των χώρων στους οποίους βρίσκονται οι Δομές ,μετά το κλείσιμό τους, στον Δήμο Ωρωπού προς διαχείρισή τους εκ μέρους του.
5. Καθαρισμό και απομάκρυνση δομικών υλικών και απορριμμάτων από το στρατόπεδο Γερακίνη.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ
Με αντικειμενικό και κυρίως ανθρώπινο τρόπο παραθέτω μια αναδρομή των γεγονότων αναφορικά με τις Δομές Φιλοξενίας Μαλακάσας:
1η δομή φιλοξενίας:
Για την ιστορία, στον οικισμό της Μαλακάσας των 514 μονίμων κατοίκων και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «Γερακίνη» (1000 μέτρα απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού), επιλέχτηκε να λειτουργήσει μια Δομή Φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών το Μάρτιο του 2016 με 500 Σύριους πρόσφυγες (ως επί το πλείστον οικογένειες).Για το συγκεκριμένο αριθμητικό όριο και την μη υπερκέρασή του είχαμε αφενός μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού (07.03.2016) που όριζε ότι ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει προσωρινά 500 άτομα και αφετέρου τη δέσμευση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημητρίου Βίτσα για τη διατήρηση του εν λόγω αριθμού. Ο αρχικός αριθμός των 500 προσφύγων, εκτινάχθηκε τους πρώτους 3 μήνες σε 1.300 και στο πεντάμηνο σε 1.800. Έκτοτε, ο αριθμός των φιλοξενουμένων κυμαινόταν από 1.800 μέχρι 2.500 άτομα, ανάλογα με τις μεταναστευτικές ροές και με τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των δομών φιλοξενίας ανά την επικράτεια. Η Πολιτεία δεν τήρησε τη δέσμευσή της απέναντι στο Δήμο Ωρωπού και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταστρατηγήθηκε εις βάρος της περιοχής και των κατοίκων.
2η δομή φιλοξενίας:
Στις 17/03/2020 και παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά η τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο αντέδρασαν έντονα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης προχώρησε στη δημιουργία δέυτερης (κλειστής) Δομής φιλοξενίας , μετά από πενθήμερη υλοποίηση εντατικών εργασιών διαμόρφωσης,με 450 παράτυπους μετανάστες που είχαν εισέλθει παρανόμως στη χώρα από τις 01/03/20 και έπειτα, μέσω των νησιών του Αν. Αιγαίου. Προχώρησε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας τερατώδους κατασκευής με κατ’επείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεως αξίας 4.400.000 ευρώ. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι όταν οι πολίτες και ο Δήμος κατέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη για να αναζητήσουν το δίκαιό τους, ο κ. Μηταράκης άλλαξε ακόμα και το νόμο , για ένα έργο εντελώς αχρείαστο. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρακώλυση της εκδίκασης της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων ώστε να προλάβει να καταστήσει νόμιμη τη δημιουργία Δομών φιλοξενίας σε αναδασωτέες εκτάσεις. Θεωρούμε πως ο μόνος λόγος που οι Δομές της Μαλακάσας αποσυμφορούνται με τον πιο αργό ρυθμό πανελλαδικώς και που ταυτόχρονα εξακολουθούν να γίνονται έργα υποδομής εντός αυτών , είναι το υψηλό ποσό που δαπανήθηκε για τη δεύτερη Δομή πέρυσι τον Μάρτιο. Οι ειρηνικές κινητοποίησεις των πολιτών κατά της δημιουργίας αυτής της δεύτερης δομής που μόνο αγκάθι είναι για το χωριό μας κάμφθηκαν διά της βίας. Ο κ. Μηταράκης ,δυστυχώς, δεν εφήρμοσε μια φιλικά διακείμενη προς τους κατοίκους πολιτική. Τα ΜΑΤ, εκείνη την ημέρα, γρονθοκόπησαν τους ειρηνικά διαμαρτυρομένους πολίτες του Δήμου Ωρωπού αλλά και μέλη της Δημοτικής Αρχής .Δεν έγινε καμία προσπάθεια διαλόγου και ο απαραίτητος σεβασμός απέναντι στους πολίτες απουσίαζε. Την επόμενη εβδομάδα, ο αριθμός αυτός έφτασε στους 1191!
Έκτοτε ,ο συνολικός αριθμός των φιλοξενουμένων στις δύο δομές κυμαίνεται από 3.300 μέχρι 2.500 άτομα ενώ σήμερα που μιλάμε οι δομές απαριθμούν ακριβώς 2.420 φιλοξενουμένους (1720 στην Α δομή και 700 στην Β) και πάλι ανάλογα αφενός με τις μεταναστευτικές ροές και αφετέρου με τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των δομών φιλοξενίας ανά την επικράτεια.
Ένας γραφικός οικισμός 500 κατοίκων, 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, «σηκώνει» στις πλάτες του την τελευταία πενταετία έναν επιπλέον πληθυσμό 2600 -κατά μέσο όρο- ανθρώπων που φιλοξενούνται στις 2 δομές. Μια αναγωγή σε πανελλαδική κλίμακα υποδηλώνει μια «αναλογία» 10 εκατομμυρίων μονίμων κατοίκων προς 50 εκατομμύρια φιλοξενούμενους!
Η Μαλακάσα (ΦΕΚ 300Β/1980) και η ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (25683/27-03-1969/Β’236 & ΦΕΚ 336/2007) έχουν κηρυχθεί ως περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους λόγω της πλούσιας βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους. Είναι δεδομένοι οι δυνητικοί κίνδυνοι πυρκαγιών από αμέλεια ή απροσεξία τους καλοκαιρινούς μήνες από μετανάστες (έχουν ήδη καταγραφεί δεκάδες περιστατικά από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Οινοφύτων και τους ντόπιους εθελοντές πυρασφάλειας, με κατάσβεση αυτών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή). Είναι κατανοητό πως η οικολογική καταστροφή είναι αναπόφευκτη και το να καεί η Πάρνηθα επίφοβο. Σε αυτό το σημείο είναι ανάγκη να επισημανθεί πως κατά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον Δήμο μας στις 5 Αυγούστου επικράτησε πανικός εντός της Δομής ενώ η διαδικασία εκκένωσής της διήρκησε περισσότερο από 6 ώρες με άμεσο απότοκο την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη. Σε περίπτωση αλλαγής της φοράς του ανέμου είναι σαφές πως οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές ενώ δεν θα ήταν απίθανο να υπάρξουν και ανθρώπινες απώλειες. Παραλίγο ,λοιπόν, λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου να ζήσουμε μια τραγωδία.
Όλα αυτά τα πέντε χρόνια, οι κάτοικοι της Μαλακάσας επέδειξαν εις το έπακρον υπομονή, ανθρωπιά, συμπαράσταση, κατανόηση, ευελιξία, προσαρμοστικότητα. Συνέτρεξαν τους πρόσφυγες/μετανάστες και προσέφεραν αγαθά πρώτης ανάγκης, παρόλο που η καθημερινότητά τους άλλαξε ριζικά, αφού ουσιαστικά «ακυρώθηκαν και απεμπολίσθηκαν» κάποια συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, περιπτώσεις παραβίασής τους:
1. Φαινόμενα παραβατικότητας, όπως κλοπές, ληστείες και βανδαλισμοί σπιτιών, λεηλασίες κτημάτων παραγωγών.
2. Ρίψη πετρών από μετανάστες σε ηλικιωμένους κατοίκους για εκφοβισμό. · Συνεχείς βανδαλισμοί σε εκκλησάκια της περιοχής και προσπάθεια εμπρησμού στο εκκλησάκι «Άγιος Φανούριος» που βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό «Σφενδάλη» και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον κόμβο της Μαλακάσας.
3. Διαρκείς βανδαλισμοί δημοσίων χώρων όπως πλατείες,γήπεδα, πάρκα.
4. Αδυναμία πρόσβασης στο σιδηροδρομικό σταθμό «Σφενδάλη» και κατ’ επέκταση αδυναμία χρήσης του δρομολογίου Αθήνα-Χαλκίδα ως μέσου μεταφοράς των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
5. Ανυπαρξία σύνδεσης των δύο δομών με τον σιδηροδρομικό σταθμό «Σφενδάλη», με αποτέλεσμα τον συνεχή κίνδυνο θανατηφόρων ατυχημάτων (ήδη υπάρχουν δύο νεκροί μετανάστες) από διερχόμενα οχήματα εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών. Οι μετανάστες , θέλοντας και μη, προκειμένου να μετακινηθούν από και προς τις Δομές διασχίζουν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
6. Συνεχείς παρενοχλήσεις διερχομένων οχημάτων, ιδιαίτερα όταν σε αυτά υπάρχουν γυναίκες οδηγοί.
7. Παντελής έλλειψη τήρησης κανόνων οδικής ασφάλειας, μετατρέποντας τον κεντρικό δρόμο του οικισμού σε «πεζόδρομο», κινούμενοι ακόμη και επί της διπλής διαχωριστικής γραμμής, μεταφέροντας καροτσάκια με μικρά παιδιά!
8. Άνευ λόγου κινητικότητα εντός του κοιμητηρίου του οικισμού, με συνακόλουθες κλοπές και μικροβανδαλισμούς και βεβήλωση μνημάτων, καθώς και αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων στην ανάγκη επίσκεψής τους στο χώρο. Το γραφικό χωριό που ξέραμε και αγαπούσαμε με τις ανοιχτές αυλές έχει γεμίσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα ενώ ο φόβος έχει ριζώσει για τα καλά στις ψυχές των μόνιμων κατοίκων.
9. Συνεχές κυνηγητό τους καλοκαιρινούς μήνες εντός της ευρύτερης δασικής περιοχής του οικισμού μεταξύ μερίδας μεταναστών με την πυροσβεστική και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.
10. Μετατροπή του χώρου του στρατοπέδου σε μια τεράστια χωματερή γεμάτη μπάζα και ποικίλα απορρίμματα.
11. Δυσκολία χρήσης από τους κατοίκους της περιοχής και από τους επισκέπτες των δημοσίων χώρων, ήτοι πλατεία οικισμού, παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις.
12. Καβγάδες/συμπλοκές μεταξύ αλλοεθνών και αλλοθρήσκων, δημιουργούν περαιτέρω ένταση και αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους.
13. Μη τήρηση κανόνων υγιεινής και δημόσιας υγείας στους δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα ο υγειονομικός κίνδυνος να είναι τεράστιος και η πλατεία της Μαλακάσας να έχει μετατραπεί σε αποχωρητήριο.
14. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Μαλακάσας, που απέχει 10 χλμ. από τρεις μεγάλες κωμοπόλεις του Δήμου Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού, Αυλώνας, Καπανδρίτι), καθιστά τον οικισμό ως μοναδική διέξοδο της πλειοψηφίας των φιλοξενουμένων.
15. Με βάση την απογραφή του αριθμού φιλοξενουμένων τον Ιούνιο του 2021, οι δομές της Μαλακάσας φιλοξενούν το 8,5% του συνόλου της επικράτειας και το 11,5% της ηπειρωτικής Ελλάδος.
16. Παντελής έλλειψη φύλαξης της περιοχής και απουσία αστυνόμευσης.
17. Πολύ μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή στη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 εκ μέρους των μεταναστών. Μέσα στις δομές οι εμβολιασμένοι είναι μόλις 300 ενώ δεν τηρείται κανένα απολύτως αναγκαίο μέτρο. (Ο συνωστισμός είναι τεράστιος και οι μάσκες άφαντες).
Τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα το όποιο αίσθημα ανησυχίας, φόβου, αδικίας και ανισορροπίας των κοινωνικών σταθερών και της κανονικότητας της καθημερινής ζωής των κατοίκων . (φανταστείτε στην πλατεία μιας μικρής κοινότητας και στους δημόσιους χώρους, 200-300 μετανάστες σε καθημερινή βάση με ταυτόχρονη παρουσία το πολύ 15-20 ντόπιων κατοίκων, τα παιδιά δεν έχουν καν τη δυνατότητα εισόδου/χρήσης της παιδικής χαράς και των χώρων αθλοπαιδείας…).
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα έργα υποδομής συνεχίζονται εντός των δομών, παρά το γεγονός ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν σταματήσει.
Η Μαλακάσα έχει προσφέρει τα μέγιστα στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Μετά από έξι χρόνια συνεισφοράς και έμπρακτης επίδειξης ανθρωπισμού σε αυτό το πανελλαδικό πρόβλημα, φτάνει πια!