Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν αύριο, Τρίτη, με τα Νέα Ελληνικά.
Φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο έγγραφο, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ των ΕΠΑΛ με το Δελτίο εξεταζομένου και την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία. Επίσης, υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.
Δείτε εδώ τα θέματα στην Νεοελληνική Γλώσσα
Κατά την διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.
Στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων).
Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με ελάχιστη βάση και 2ο Μηχανογραφικό – Όλες οι αλλαγές που ισχύουν εφέτος
Με ένα συμπτυγμένο πρόγραμμα μόλις μίας εβδομάδας ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές για τους υποψηφίους, που αφήνουν σιγά σιγά πίσω τους μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων ετών.
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων θα ξεκινήσουν την εξεταστική διαδικασία, ενώ την Τρίτη 22 Ιουνίου θα ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους με τη λήξη των εξετάσεων. Για τα ΕΠΑΛ, η διαδικασία ξεκινάει αύριο, 15 Ιουνίου.
Η φετινή διαδικασία ενέχει προκλήσεις για τους υποψηφίους, αλλά και ευκαιρίες, καθώς φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ανεβάζοντας τον πήχυ δυσκολίας, κυρίως για τους μέτριους μαθητές ή γι’ αυτούς με χαμηλές επιδόσεις που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΑΕΙ, όμως παράλληλα δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης ενός δεύτερου μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα ΙΕΚ.
Με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τόσο οι βαθμολογήσεις των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων όσο και των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, ώστε να προκύψει η λίστα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα.
Η λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα ΙΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα προκύψει από το συντελεστή που έχει ήδη ορίσει κάθε τμήμα μεταξύ του εύρους 0,8 και 1,20 και του μέσου όρου επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Οποιος υποψήφιος έχει επιδόσεις παρακάτω από την ΕΒΕ που θα προκύψει θα βρεθεί εκτός του πανεπιστημιακού τμήματος.
Για όσα τμήματα ορίζεται υποχρεωτική εξέταση σε ειδικό μάθημα, προβλέπεται και σε αυτή την περίσταση ΕΒΕ, η οποία θα προκύψει από τη μέση επίδοση ανά μάθημα και το συντελεστή που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια μεταξύ του εύρους 0,7 και 1,10.
Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξεκινάει στις 29 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου με το μάθημα της Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας.
Ο φετινός αριθμός εισακτέων για τα ΑΕΙ ανέρχεται σε 77.970, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι. Πλην της Νομικής Αθηνών, που χάνει 35 εισακτέους, οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Στα οικονομικά τμήματα, παρατηρείται μείωση εισακτέων σε όσα βρίσκονται σε κεντρικά Ιδρύματα και αύξηση σε όσα βρίσκονται σε περιφερειακά.
Αντίστοιχα, στο μηχανογραφικό για ΙΕΚ, που πρώτη φορά θα συμπληρωθεί φέτος από τους υποψηφίους, θα δοθούν 8.000 θέσεις για ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και του ΟΑΕΔ.