Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου,προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από την τεράστια ζημιά που υπέστησαν φέτος,σκέφτηκαν ένα πρωτοποριακό project, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ξανά στην Ελλάδα και έρχεται για να μετατρέψει το νησί σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Για έξι μήνες, 3.000 κάτοικοι της Μυκόνου θα ελέγχονται για κορωνοϊό και παράλληλα θα εκπαιδεύονται για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν και να σπάσουν την αλυσίδα της διάδοσης. Μέσα από αυτό το πείραμα η επιστημονική κοινότητα θα διαπιστώσει πώς μεταδίδεται ο ιός μετά το τέλος της πανδημίας και θα βγάλουν πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα και από την άλλη θα μετατραπεί το νησί σε έναν καθαρό προορισμό που θα δέχεται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να είναι 480.000 ευρώ. Τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου με «μπροστάρη» το Florios Mykonos Foundation και τον επιχειρηματία Φλώριο Ασημομύτη.
Ο Φλώριος Ασημομύτης, ιδρυτής του Florios Mykonos Foundation μίλησε στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» για το φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά και την επιστολή που έχει στείλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με αυτό.
«Η κυβέρνηση εξετάζει το πρόγραμμα γιατί είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρωτοποριακό. Πήρα την πρωτοβουλία και το κάνω αυτό γιατί η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδας άρα το οποιοδήποτε κόστος του προγράμματος είναι μηδαμινό μπροστά στη ζημιά που θα προκληθεί στις επιχειρήσεις του νησιού. Στόχος είναι να βγούμε πιο γρήγορα στην τουριστική αγορά γιατί με μόνο 2 κρούσματα στο νησί καταφέραμε να δημιουργήσουμε ως Μύκονος μια ανασφάλεια καθώς βρεθήκαμε να μας συζητάνε παντού γιατί το νησί πουλάει», αναφέρει ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας και συνεχίζει αναφορικά με την επιστολή που έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό για το φιλόδοξο εγχείρημα:
«Εχω στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό κι εφόσον επιθυμεί θέλω να συζητήσουμε. Εγώ ως χρηματοδότης και σαν εκπρόσωπος όλων των επιχειρηματιών της Μυκόνου που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, αλλά και με όλη την έμπειρη επιστημονική ομάδα του εγχειρήματός μας».
Ο κ. Ασημομύτης αναφέρει πως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έχει χαθεί για τους επιχειρηματίες, ενώ εκφράζει την πεποίθηση πως σύντομα, λόγω της κατάστασης, πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. «Τα νησιά μας δουλεύουν 34 μήνες για να καλύψουν τα έξοδα 12 μηνών. Εκ των πραγμάτων η φετινή σεζόν έχει χαθεί και πλέον σκεφτόμαστε για το καλοκαίρι του 2021. Περιμένουμε όταν αρθούν τα μέτρα να έχουμε εγχώριους τουρίστες είτε από χώρες όπως το Ισραήλ και το Ντουμπάι με την ιατρική ταυτότητα του τουρίστα. Εξαιτίας της κατάστασης θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στη Μύκονο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».
Η επιστολή στον πρωθυπουργό και η καταδίκη του καθηγητή Χατζάκη
Στην επιστολή που έστειλε ο Φλώριος Ασημομύτης στον Πρωθυπουργό και από τον οποίο ζητά μια τετ α τετ συνάντηση μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Βλέποντας τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα με τη Unipharma να βρίσκει και να αγοράζει σε χρόνο dt από την Ινδία μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης και να δωρίζει στη συνέχεια φάρμακα στο Ελληνικό Κράτος, αλλά και άλλους επιχειρηματίες που επέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα, το Ίδρυμά μου με τη συμμετοχή φίλων και επιφανών επιχειρηματιών του νησιού είναι έτοιμο να αναλάβει το κόστος ύψους 480.000€ το οποίο χρειάζεται το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους Καθηγητές Άγγελο Χατζάκη, Γκίκα Μαγιορκίνη, Δημήτρη Παρασκευά, Βάνα Σύψα και τους συνεργάτες αυτών, οι οποίοι πρότειναν να αναλάβουν πρόγραμμα ελέγχου SARSCoV2 με PCR 3.000 κατοίκων με τυχαία δειγματοληψία (συνημμένα θα βρείτε την σχετική πρόταση), προσφέροντας συνάμα στους εξεταζόμενους ένα πακέτο προστασίας.
Με την εγκατάσταση της ομάδας αυτής στο νησί, θα παρέχεται η δυνατότητα στους μόνιμους κάτοικους και φυσικά στους επισκέπτες του νησιού, να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας».
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης, που εμφανίζεται ως στενός συνεργάτης του κου Ασημομύτη στο εγχείρημα, τον Ιανουάριο του 2020 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 5 έτη φυλάκισης με αναστολή για υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για πράξεις έγιναν σε βάρος της περιουσίας του Κέντρου την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρόεδρος. Ο Ασημομύτης αναφέρει για αυτό: «Δε γνωρίζω για την καταδίκη του κου Χατζάκη. Οι επιστημονικοί συνεργάτες προτάθηκαν σε εμένα από το Πανεπιστήμιο Υγείας, δεν τους γνωρίζω καν φατσικά».
Τι λέει ο δήμαρχος
Για την πρωτοβουλία των επιχειρηματιών τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς (φωτό) μιλώντας στην «Μ»: «Δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο για την πρωτοβουλία ιδιώτη ούτε εμπλέκομαι ούτε έχω κάποια ενημέρωση. Εγώ πάντως κάνω ό,τι μπορώ ως Δήμαρχος υπακούοντας στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης. Πολλοί πάντως πολίτες έχουν την εντύπωση πως εμπλέκεται ο Δήμος στην εν λόγω πρωτοβουλία και μου λένε: «Καλά θα γίνουμε πειραματόζωα; Πάντως τα μαζικά τα τεστ είναι κάτι που όλοι τα ζητάμε».