Η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 που ξεκίνησε στο Βαρνάβα και κατέκαψε
104.000 στρέμματα φτάνοντας στον οικιστικό ιστό περιοχών όπως το Χαλάνδρι και τα
Βριλήσσια, είναι μια τραγική υπενθύμιση των ανεπαρκειών του Δήμου στη διαχείριση
κρίσεων και στην πρόληψη καταστροφών.
Ο Δήμος Μαραθώνα είχε εκπονήσει «ειδικό σχέδιο για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών – Παράρτημα Θ» . Το σχέδιο προέβλεπε:
- Καθαρισμό δασικών εκτάσεων και περιοχών υψηλού κινδύνου
- Δημιουργία και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
- Συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές
- Εκπαίδευση και ενημέρωση πολιτών
- Έγκαιρο εντοπισμό και αναφορά
- Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών
- Ενεργοποίηση συστήματος επικοινωνίας
Στην πράξη συνέβησαν τα εξής:
- Ανεπαρκέστατος καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων και περιαστικών δασών
- Παντελής έλλειψη αντιπυρικών ζωνών
- Ανυπαρξία νερού στον Βαρνάβα που έκρινε και την εξέλιξη της φωτιάς
- Καμία εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών
- Παρόλο που η φωτιά έγινε αντιληπτή σε άμεσο χρόνο και παρότι βρισκόταν σε οικόπεδο καθαρισμένο και δίπλα σε κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα, α) τα δύο πυροσβεστικά οχήματα που ήταν σε υπηρεσία στην περιοχή και κατέφθασαν άμεσα διέθεταν ελάχιστο νερό, β) από τις 15:06 που ξέσπασε η φωτιά μέχρι και τις 16:00 η πίεση του νερού στον Βαρνάβα ήταν πάρα πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να θέλει πάνω από 20 λεπτά για να γεμίσει το πυροσβεστικό, ενώ μετά τις 16:00 δεν υπήρχε πλέον καθόλου νερό, γ) όταν κάτοικος υπέδειξε στο 2ο όχημα πισίνα γειτονικού σπιτιού από όπου θα μπορούσε να αντλήσει νερό, έλαβε από τον οδηγό την απάντηση ότι δεν γνωρίζει τους δρόμους του χωριού και ότι δεν διαθέτει αντλία για την άντληση νερού. Οι κάτοικοι του Βαρνάβα υποστηρίζουν ότι αν είχαν νερό θα είχαν σβήσει τη φωτιά οι ίδιοι, καθώς το σημείο εκκίνησης ήταν εντελώς πεδινό και με εύκολη πρόσβαση.
- Η εκκένωση των περιοχών έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Δήμος Μαραθώνα έχει την πλήρη ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων πυρασφάλειας (πίεση στο Δασαρχείο και την εποπτεύουσα αρχή για τη δημιουργια αντιπυρικων ζωνών και αγροτικών δρόμων, υδροδότηση, δίκτυο κρουνών σε λειτουργία, καθαρισμό από κλαδιά και απορρίμματα) τόσο εντός των οικισμών όσο και σε κοινόχρηστους χώρους. Η απουσία των παραπάνω οδήγησε στο κάψιμο 104.000 στρεμμάτων, καταστροφή περιουσιών και στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Επιτέλους, ζητάμε την ανάληψη ευθυνών από τους (ανευθυνο)υπεύθυνους και την παραίτησή τους ως ελάχιστη κίνηση συγγνώμης προς τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα αλλά και ολόκληρης της Αττικής.
Πολίτες Εν Δράσει ▪ Μωσαίου 44 ▪ Νέα Μάκρη 190 05 www.endrasi.gr