Με την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού του πρώτου πρακτικού του διαγωνισμού το οραματικό έργο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλάμου μπήκε στην τελική ευθεία.
Προηγήθηκε ολοκληρωμένη αίτηση του Δήμου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο ενέκρινε την επένδυση ύψος 2.108.000 ευρώ. Εντός των ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ώστε ο Κάλαμος να αποκτήσει το δικό του Πολιτιστικό Κέντρο.
Το έργο ήταν σε απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη ο οποίος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των εξελίξεων: «Συνεχίζοντας να υλοποιούμε το όραμα για τον τόπο μας, με στόχο να τον απεγκλωβίσουμε από μια πολύχρονη στασιμότητα. Χαίρομαι που σήμερα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού. Με το έργο αυτό αξιοποιείται ένα μοναδικό δείγμα κτιρίου – βιοτεχνίας της εποχής του μεσοπολέμου με ιστορική αξία για την τοπική κοινωνία και για ολόκληρο το Δήμο. Είναι ένα ακόμα έργο εντός του σχεδιασμού, βάσει των αναγκών και των δεσμεύσεών μας και της πιεστικής αναζήτησης χρηματοδοτήσεων, όλα τα χρόνια της διοίκησής μας. Θα συνεχίσουμε με την ίδια υπομονή και επιμονή να αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας, οδηγώντας τον σε δρόμους ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας».
Να σημειωθεί πως το αρχικό κτίριο που θα ανακαινιστεί είναι του 1955 και στο παρελθόν λειτούργησε ως ελαιοτριβείο και ως αποθήκη καρπού της ελιάς που ευδοκιμεί στην περιοχή. Με την προσθήκη κινητών καθισμάτων μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις 120 καθήμενων θεατών.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η έκθεση λαογραφικού υλικού, η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων για περιοδικές εκθέσεις πολιτιστικού κυρίως λαογραφικού περιεχομένου και εν τέλει η ενίσχυση και αναβάθμιση της πολιτιστικής υποδομής της ευρύτερης περιοχής του Καλάμου.
Η μελέτη συνδέει ποικιλότροπα το σπουδαίο αυτό έργο με το Αμφιαράειο τοποθετώντας σημάνσεις και αναφορές στα δύο σημεία ενισχύοντας τον τόπο ως σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοχή με στόχο τον πολιτιστικό τουρισμό.