Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια όχι μόνο σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά γενικότερα ως «δίαιτα μακροζωίας» για τη βελτίωση της υγείας.
Η Διαλειμματική ή Διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς αποτελεί μία εύκολη λύση και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πρόκειται για μια προσέγγιση τροφίμων που περιλαμβάνει την κατανάλωση φαγητού μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τη νηστεία για την υπόλοιπη ημέρα.
Αυτός ο τρόπος νηστείας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Για το λόγο αυτό, η διαλείπουσα νηστεία υιοθετείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους ως δίαιτα για να χάσεις βάρος και να φροντίσεις τον εαυτό σου.
Η επιτυχία της διαλείπουσας νηστείας οφείλεται όχι μόνο στα αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν όσον αφορά τα χαμένα κιλά, αλλά και στην ευκολία με την οποία είναι εφικτό, χωρίς μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος.
Τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας
ορμονικές αλλαγές με αυξημένες αναβολικές ορμόνες που αυξάνουν την κινητοποίηση του λίπους
μείωση της φλεγμονής
βελτίωση του επιπέδου της αντίστασης στην ινσουλίνη
Και ως αποτέλεσμα:
μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης
καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της διαλείπουσας νηστείας είναι:
πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
έναρξη της φάσης της λιπόλυσης, που χαρακτηρίζεται από τον καταβολισμό των λιπών
αλλαγή μεταβολισμού
δίαιτα
Για να ακολουθήσεις τη διαλειμματική νηστεία, πρέπει να χωρίσεις την ημέρα σε δύο μεγάλες χρονικές περιόδους: σε αυτό που τρως και σε αυτό που νηστεύεις.
Κατά τη φάση του γεύματος είναι δυνατό να τρως τα πάντα, προφανώς φροντίζοντας να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και σε κατάλληλες ποσότητες, ώστε να μην ματαιώνονται οι προσπάθειες.
Κατά τη φάση της νηστείας συνιστάται να πίνεις νερό και αφεψήματα από βότανα χωρίς ζάχαρη.
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα διαλείπουσας νηστείας, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετικούς χρόνους νηστείας. Η ιδανική επιλογή είναι προφανώς να εκμεταλλευτείς τις νυχτερινές ώρες και μετά να παρατείνεις τη νηστεία στο επόμενο πρωί ή να την προλάβεις για το προηγούμενο βράδυ.
Ποιοι δεν πρέπει να την κάνουν
Η διαλείπουσα νηστεία δεν συνιστάται για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Άτομα με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, προβλήματα αρτηριακής πίεσης , φάρμακα, θα πρέπει πάντα να συζητούν με το γιατρό τους σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία.
Οι μέθοδοι διαλείπουσας νηστείας
Η μέθοδος 16:8 : Η προσέγγιση αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο ευέλικτες. Πρέπει απλώς να νηστεύεις για 16 ώρες και να τρως τα γεύματά σου τις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορείς να τρως κάθε μέρα από τις 12 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
Μετά τις 8 μ.μ. και έως τις 12 μ.μ. την επόμενη μέρα, μπορείς να πιεις μόνο ποτά χωρίς θερμίδες όπως το νερό, το τσάι και ο καφές.
Η μέθοδος 5:2 : Επίσης γνωστή ως εναλλακτική ημέρα νηστείας, αυτή η μέθοδος προϋποθέτει ότι τρως κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια νηστεύεις για 24 ώρες, επιτρέποντας στον εαυτό σου να καταναλώσει μόνο 500 έως 600 θερμίδες.
Μπορείς να επιλέξεις δύο μέρες την εβδομάδα για να νηστέψεις, όπως τη Δευτέρα και την Πέμπτη, για παράδειγμα.