Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι υποψήφιοι των πανελληνίων 2021, καθώς λιγότερο από μία ημέρα απομένει μέχρι την «πρεμιέρα». Οι διαγωνιζόμενοι στις πανελλαδικές εξετάσεις πραγματοποιούν τις τελευταίες προετοιμασίες, ενώ η διαδικασία θα διεξαχθεί φέτος με μέτρα προστασίας για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο και «οδηγό» αποτελούν τα self tests.
Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2021
Το πρόγραμμα
Ειδικότερα, οι πανελλήνιες 2021 ξεκινούν και φέτος με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και την Τρίτη 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ οι πανελλαδικές τελειώνουν την Τρίτη 22 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία, Φυσική, Οικονομία.
Για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές τελειώνουν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Πότε πρέπει να γίνουν τα self test
Το πρώτο self test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.
Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.
Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.
Υγειονομικό πρωτόκολλο: Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού self test
Σε περίπτωση που το self test βγει θετικό θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να κάνουν εργαστηριακό τεστ για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
Αν το τεστ βγει και πάλι θετικό, τότε ο διαγωνιζόμενος θα μπει σε καραντίνα και θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Αν αυτό γίνει στο δεύτερο τεστ και ο μαθητής έχει ήδη διαγωνιστεί σε εξεταστικό κέντρο, οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι στο ίδιο κέντρο δεν θα έχουν κάποια επίπτωση και θα συνεχίσουν κανονικά τις εξετάσεις τους.
Η κα Κεραμέως επισήμανε ότι τόσο για τους διαγωνιζόμενους, όσο και για τους επιτηρητές, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Με sms θα ενημερώνονται οι υποψήφιοι για τις βαθμολογίες
Επιπλέον, με γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τους τηλέφωνα θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία εισάγονται.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι συντελεστές
Οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυμαίνονται μεταξύ 0,80 και 1,20.
Συνολικά, 187 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 0,80, ενώ 116 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20.
Για την εξαγωγή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.
Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8.
Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου.
Διπλό μηχανογραφικό: Τι ισχύει
Παράλληλα τίθενται σε ισχύ τα διπλά Μηχανογραφικά και αφορούν τους μαθητές που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις από τις διαθέσιμες στις σχολές των ΑΕΙ.
Το διπλό μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών, που θα υπολογίζεται σε περίπου 10% των Τμημάτων πεδίου των Γενικών Λυκείων και 20% των ΕΠΑΛ. Δηλαδή περίπου 15 έως 18 πρώτες επιλογές, ανάλογα με το είδος του Λυκείου.
Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθεί δεν θα υπάρχει μεν περιορισμός επιλογών, αλλά τα μηχανογραφικά αυτά θα συμπληρώνονται ΜΟΝΟ από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ Φάση και θα περιέχουν ΜΟΝΟ τις θέσεις που απομένουν κενές και τα Τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους.
Η εισαγωγή στη Β’ φάση θα γίνεται εφόσον επιτυγχάνεται και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος.
Ακόμα, η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.