Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αν. Αττικής, Νάσος Αθανασίου μετά τις απίστευτες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρώντας να κάνει το μαύρο…άσπρο. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, το αρμόδιο για την προστασία της φύσης, υπουργείο να υποστηρίζει ότι ο ΧΑΔΑ στον υγροβιότοπο της Μπρέξιζας αποκαταστάθηκε φυσικά, επειδή φύτρωσαν πάνω από τα μπάζα και τον αμίαντο θάμνοι και αγριόχορτα!
Διαβάστε το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
Στις 28 Μαΐου 2021 κατέθεσα ως Αναφορά επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μαραθώνα, η οποία περιείχε 13 φωτογραφίες. Από το υλικό αποδεικνύεται ότι ο δημοτικός ΧΑΔΑ, που βρίσκεται επί πολλά χρόνια στον προστατευόμενο υγρότοπο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στη θέση Μπρέξιζα του Δ. Μαραθώνα δεν έχει αποκατασταθεί, παρά τη σχετική απόφαση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ το 2014.
Απαντήσατε στην Αναφορά με καθυστέρηση πέντε μηνών. Με ενημερώσατε ότι στις 14/5/20 εστάλη στον ΧΑΔΑ για αυτοψία τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα- απουσία αρχαιολόγων. Στο πρακτικό οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι: «Σε όλο το χώρο έχει αναπτυχθεί βλάστηση με απότέλεσμα να έχει επέλθει φυσική αποκατάσταση του (ΧΑΔΑ) και αφομοίωση του στο εγγύς φυσικό περιβάλλον».
Τα αγριόχορτα, δηλαδή, κάλυψαν τις πομπές μας και ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε φυσικά, ως εκ θαύματος! Μπάζα, ερειπωμένα κτίρια και υπολείμματα αμιάντου που φθάνουν σε ύψος τα 5 μέτρα είναι πλέον καλυμμένα από αγριοτσουκνίδες και θάμνους κι όλα είναι άριστα. Με βάση αυτό το πρακτικό, θεωρήσατε ότι ο ΧΑΔΑ στη Μπρέξιζα έχει αποκατασταθεί και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ή το φυσικό περιβάλλον.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξατε, μολονότι τα μπάζα έχουν πνίξει το ρέμα και τον υγρότοπο. Τούτο συναγάγατε, παρότι ο ΧΑΔΑ βρίσκεται πλάι στη θάλασσα και καταστρέφει τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Και σαν να μην έφθαναν τα άτοπα και τα παράλογα συμπεράσματά σας, στείλατε το πρακτικό της αυτοψίας στα ευρωπαϊκά όργανα ως αποδεικτικό «φυσικής αποκατάστασής» του ΧΑΔΑ. Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Επιτροπής το αποδέχθηκε και μείωσε το πρόστιμο κατά 40.000 Ευρώ το εξάμηνο, όπως με ενημερώνετε.
Επανέρχομαι ωστόσο, διότι υπάρχουν και ορισμένοι που αντιδρούν όταν το μαύρο γίνεται άσπρο. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, με κίνδυνο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει νέες καταδικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού -που όλως τυχαίως- ενημερώθηκε επτά ολόκληρους μήνες μετά την αυτοψία, για το αποτέλεσμα της ζητά την ανάκληση κάθε ενέργειας, που διαιωνίζει την παρουσία των απορριμμάτων σε αυτόν τον μοναδικής αξίας, αρχαιολογικό χώρο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Με δεδομένη τη διαχρονική αδυναμία και απροθυμία του Δήμου Μαραθώνα να αναλάβει την αποκατάσταση του δημοτικού ΧΑΔΑ στη Μπρέξιζα, ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα από την περιοχή αυτή, όπως επιτάσσει η Υ.Α.Φ2459/3468/14/18-9-2014;
- Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα και τις πηγές χρηματοδότησης της προμελέτης αναβάθμισης της κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής και των συνοδών προτάσεων, βάσει της οποίας, υπόσχεστε να αναβαθμίσετε περιβαλλοντικά και τον υγροβιότοπο της Μπρέξιζας.
Ο ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου